mikromakro Posted July 24, 2013 Report Share Posted July 24, 2013 Cześć. Potrzebuje dokonać zakupu jakiegoś taniego pióra chińskiego na rozpoczęcie przygody z pisaniem piórkiem. Nie znam sie na tym, więc proszę o pomoc. Budzet to ok. 50-60zl. Cienko piszące. Znalazłem wiele takich piór po 10-15 $ na znanym portalu z chińskimi rzeczami. Myślicie, że warto tam kupić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kastorr Posted July 24, 2013 Report Share Posted July 24, 2013 Cześć. Potrzebuje dokonać zakupu jakiegoś taniego pióra chińskiego na rozpoczęcie przygody z pisaniem piórkiem. Nie znam sie na tym, więc proszę o pomoc. Budzet to ok. 50-60zl. Cienko piszące. Znalazłem wiele takich piór po 10-15 $ na znanym portalu z chińskimi rzeczami. Myślicie, że warto tam kupić? Kup sobie w tej kwocie pilota 78g też ze wschodu a o wiele lepsze niż "chińczyk". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted July 24, 2013 Report Share Posted July 24, 2013 E tam, zapisz się na ebaya i kup sobie w tej kwocie Haolilai 908 i Baoera 507 albo 100. Będziesz zadowolony. Co do Pilota 78G - do dzisiaj nie wiem, za co to pióro jest tak bardzo chwalone. Mój leży praktycznie nieużywany w szufladzie. Jest brzydki, plastikowy, "ozdobiony" (a właściwie oszpecony) malowanymi ringami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikromakro Posted July 24, 2013 Author Report Share Posted July 24, 2013 (edited) Powiem szczerze, że odstrasza mnie jego wygląd (Pilota), a to dlatego, że w kioskach od lat są długopisy za 2,50zl które wygladaja prawie identycznie jak to pióro Edited July 24, 2013 by mikromakro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted July 24, 2013 Report Share Posted July 24, 2013 (edited) Duży wybór 'chńszczyzny' znajdziesz w firmie Aris. Ja wczoraj wylicytowałem za grosze coś takiego i sam jestem ciekaw jak to będzie pisało bo... wygląda dość ładnie . Edited July 24, 2013 by endoor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kastorr Posted July 24, 2013 Report Share Posted July 24, 2013 Co do Pilota 78G - do dzisiaj nie wiem, za co to pióro jest tak bardzo chwalone. Mój leży praktycznie nieużywany w szufladzie. Jest brzydki, plastikowy, "ozdobiony" (a właściwie oszpecony) malowanymi ringami. Stalówka? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted July 24, 2013 Report Share Posted July 24, 2013 Jest niezła - fakt. Ale stalówka w Haolilai 908 naprawdę jej nie ustepuje Mam obydwa, wolę chińską. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted July 24, 2013 Report Share Posted July 24, 2013 Jak lubisz duże pióra - zdecyduj się na Jinhao 750 albo 450. Też będzie dobrze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikromakro Posted July 24, 2013 Author Report Share Posted July 24, 2013 Przeczytałem właśnie recenzję Haolilai 908 i podoba mi sie. Może nie w pomarańczu, ale podoba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marakessh Posted July 24, 2013 Report Share Posted July 24, 2013 @Endoor - 2,90 usd z przesyłką? Oni coś zarobią, biorąc pod uwagę prowizję dla ebaya, koszt wysyłki, pewnie przez PayPal'a płaciłeś, więc prowizja dla PayPal'a dochodzi.. Ciekawe, ciekawe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted July 24, 2013 Report Share Posted July 24, 2013 @Endoor - 2,90 usd z przesyłką? Oni coś zarobią, biorąc pod uwagę prowizję dla ebaya, koszt wysyłki, pewnie przez PayPal'a płaciłeś, więc prowizja dla PayPal'a dochodzi.. Ciekawe, ciekawe Hahaha no jest to także dla mnie tajemnica. Zwłaszcza, że "normalna" cena w opcji 'kup teraz' jest na poziomie 6$. Myślę po prostu, że sprzedają tego na prawdę dużo, a co do wysyłki przypuszczam, że mają jedną zryczałtowaną cenę miesięczną, tez pewnie bardzo niską, wynikajającą z umowy z jakimś przewożnikiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikromakro Posted July 24, 2013 Author Report Share Posted July 24, 2013 Pisał ktoś może Jinhao 15? Wygląda ciekawie - jak samurajska katana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pilot Inspektor Posted July 25, 2013 Report Share Posted July 25, 2013 a po co kupować tanie chińskie pióro, jak można kupić taniego Faber Castella? http://allegro.pl/pioro-wieczne-faber-castell-basic-metal-okazja-i3422612048.html tu masz video recenzje TuzAnda http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/3241-faber-castell-basic/#entry41381 25zł to relatywnie prawie pół budżetu, ale w sumie bezwzględnie nie dużo. chyba warto dołożyć. jak to się mówi "później nie dokleisz" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikromakro Posted July 25, 2013 Author Report Share Posted July 25, 2013 85zl to juz troche za duzo, biorąc pod uwagę to, że chińczyka można kupić za 20-30zl. Choć nie powiem - ten Faber Castel jest bardzo przyzwoity i podobno ma dobre stalowki (z tego co tu wyczytałem). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted July 25, 2013 Report Share Posted July 25, 2013 Kupując chińczyka ryzykujesz, że trafi ci się gorszy egzemplarz. Niektóre spisują się świetnie, ale może się zdarzyć że stalówką będzie drapała, pojawią się problemy z przepływem albo jeszcze coś innego. Tutaj stalówkę będziesz miał na pewno bardzo dobrą, Faber Castell jest znany z gładko piszących stalówek. A gdyby pojawił się jakiś problem - niemieckie pióro powinno mieć gwarancję. Chińczyka trzeba wyrzucić do kosza i kupić drugiego, albo bawić się w samodzielną naprawę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pilot Inspektor Posted July 25, 2013 Report Share Posted July 25, 2013 (edited) chińczyka możesz kupić nawet za 3,80 w tesco . podesłałem Ci pióro w takiej cenie, bo pisałeś o 50-60zł. ale jeśli jednak chcesz kupić pióro za 20-30zł to oczywiście jest to znaczna różnica. ps. w cenie podobnej do FC masz też LAMY safari i vista (safari demonstrator) minusem tutaj są dedykowane naboje. edit: to o czym pisze Rittel jest bardzo ważne. w tanich piórach rożnie bywa z jakością. pióra typu Lamy czy pilot 78g mają powtarzalną i dobrą jakość. Chińczyk to często loteria. w starszych piórach aerometrycznych często zdarzały się np przekręcone spływaki, luźne rurki "breathing tube" które uniemożliwiały napełnienie pióra w całości itd. Edited July 25, 2013 by Pilot Inspektor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted July 25, 2013 Report Share Posted July 25, 2013 W ostatnich latach jakość piór chińskich znacznie się poprawiła. Uważam, że to, co piszecie jest niesprawiedliwe i nie warto zachęcać kogoś na siłę do kupna Pilota albo Lamy Mikromakro - pisałem Jinhao 15, to niezłe pióro, ale trochę nieporęczne (zwłaszcza po założeniu skuwki). Sprawdź sobie na eBayu aukcje z bezpłatną wysyłką. Nastaw sobie maksimum na, powiedzmy, 15 PLN i kup chińczyka, który ci się spodoba. http://www.ebay.pl/sch/i.html?LH_FS=1&LH_Auction=1&LH_AvailTo=163&_trkparms=65%253A12%257C66%253A2%257C39%253A1%257C72%253A7455&rt=nc&_nkw=fountain+pen&_trksid=p3286.c0.m14&_sop=1&_sc=1 Wypróbuj, popisz, jeśli uznasz (a pewnie uznasz), że jedno pióro to za mało pomyśl o propozycjach złożonych przez przedmówców albo o jakimś Watermanie (Hemisphere mozna ustrzelić za około 50 PLN, a jest to świetne pióro). Z pozdrowieniami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikromakro Posted July 25, 2013 Author Report Share Posted July 25, 2013 Mówisz o używanym Hemisphere, tak? Wolałbym nowe pióro, mimo tego że uzywany Waterman pewnie okazalby się lepszy niż nowy chińczyk. Spróbuję z tym eBayem i zobaczymy co wyjdzie. Dziękuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted July 25, 2013 Report Share Posted July 25, 2013 Na co Ci ten eBay. Masz za dużo kasy? Koszt przesyłki przewyższy wartość pióra. Na Allegro pełny wybór chińskich piór. Na Twoim miejscu kupiłbym jakiegoś Regala. To pióra produkowane na Tajwanie - takich kapitalistycznych Chinach. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kastorr Posted July 25, 2013 Report Share Posted July 25, 2013 Zrób tak jak mówi konis, albo kup Faber Castella basic dołóż te parę złotych przecież to nie majątek. Dziś więcej wydałem w McDonaldzie z dziewczyną niż Ty możesz dołożyć do porządnego pióra... Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted July 25, 2013 Report Share Posted July 25, 2013 (edited) Proponuje jednak hurtownie Aris; masz możliwość reklamacji a w porównaniu z Ebay zaplacisz max do 5zł. więcej. A jak mieszkasz we Wrocławiu lub w pobliżu to się do nich przejdź. Edited July 25, 2013 by kerad Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted July 25, 2013 Report Share Posted July 25, 2013 Hm... zrobiłem krótki przegląd Regali dostępnych na Allegro i kupiłem Elizabeth2 Cena 91 zł z przesyłką. Jak je dostanę, nie omieszkam podzielić się wrażeniami. Zdjęcia z aukcji. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted July 25, 2013 Report Share Posted July 25, 2013 Na co Ci ten eBay. Masz za dużo kasy? Koszt przesyłki przewyższy wartość pióra. Przesyłka z Chin bywa darmowa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted July 25, 2013 Report Share Posted July 25, 2013 Bardzo często Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted July 25, 2013 Report Share Posted July 25, 2013 Przesyłka z Chin bywa darmowa. Za darmo, to boli gardło. "Darmowa" przesyłka wliczona jest w cenę pióra. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts