dr_Fell Posted May 10, 2013 Report Share Posted May 10, 2013 (edited) Kupiłem niedawno atrament Camel Camlin. Pomijając uroki związane z zakupem (a raczej ich brak), atrament mnie zaskoczył swoją bladością. Wprawdzie gdzieś na forum zachodnim przeczytałem, że nie jest zbyt nasycony - ale na zdjęciach wyglądał jednak wyraźniej. Czy ktoś kto miał z nim styczność może się wypowiedzieć? Dla porównania - z domieszką ok 10% Pelikana (podobny efekt dałoby chyba rozcieńczenie go wodą) i z R&K Salix: Tankowałem go tylko do pióra ze stubem, zastanawiam się czy w zwykłym piórze będzie w ogóle widoczny. Edited May 10, 2013 by dr_Fell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted May 10, 2013 Report Share Posted May 10, 2013 wszystko zależy od konkretnego pióra, mój Pilot Plumix BB z każdego czarnego robi mi szary, a dla odmiany Parker IM F nawet z 'czarnego' quinka robi całkiem niezłą czerń. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted May 10, 2013 Report Share Posted May 10, 2013 (edited) @dr_Fell proszę zobacz tutaj o mojej mieszance camlina. Jeszcze ciekawa recenzja na "starym forum". Generalnie jak to już stwierdzano na forum ten atrament jest dość wdzięcznym materiałem na różnorakie mieszanki Edited May 10, 2013 by endoor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drake29a Posted May 11, 2013 Report Share Posted May 11, 2013 Zapomnieliście wskazać, że papier też jest ważny:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted May 21, 2013 Report Share Posted May 21, 2013 właśnie listonosz przyniósł kopertę z atramentem i konwerterem. zalałem atramentem herlitza tornado M i jinhao 675 M. moje spostrzeżenia są takie: - pióra piszą obficiej niż napełnione watermanem, jinhao nie przerywa podczas parafowania; - pióra mniej skrzypią niż z WM; - gratisowy konwerter jest dość wąską paszczę, pasuje do herlitza, ale do jinhao się nie mieści. ogólnie kolor dość ładny. nie uważam, żeby był jakiś szczególnie bladawy. będę musiał jeszcze spróbować z eFką pilota 78G. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts