ArielN Posted September 11, 2011 Report Share Posted September 11, 2011 Krone Moderne Blue Cello„Czy to się pisze k-r-o-w-n czy c-r-o-w-n?” – pierwsze zdanie jakie usłyszałem w Polsce, które dotyczyło tej marki. Nie trudno zgadnąć, że jego autorem nie był ani sprzedawca sklepu stacjonarnego, ani handlarz wystawiający pióra na znanym portalu aukcyjnym. Zadał je jeden z uczestników organizowanego przez nas warszawskiego spotkania (bodajże piątego), który natknął się na tego producenta po raz pierwszy. Odpowiedź? Krone.No to KronePolacy mają Wilanda – firmę, której korzenie sięgają pasji do piór. Historia marki Krone jest w tym punkcie podobna. Kierującym firmą pozostaje jeden z amerykańskich kolekcjonerów piór wiecznych przekładający swoje zainteresowania na pracę. Produkować własne pióra – dla wielu hobbystów marzenie.Centrala firmy zlokalizowana jest w Stanach Zjednoczonych, ale nie trzeba wprawnego oka, aby zauważyć południowoeuropejskie wpływy. Mało tego, pojawiają się wypowiedzi klasyfikujące producenta z Buffalo Grove jako firmę z Włoch. Nie ma się czemu dziwić - produkcja odbywa się w różnych miejscach na globie. Również na terenie śródziemnomorskiego buta.Złoto dla zuchwałychZdobyć w Europie pióro marki Krone to nie jest wyzwanie w stylu dotarcia do jądra naszej planety. Bliższą kategorią będzie wyjście na giełdę staroci i upolowanie MontBlanc’a za wygórowaną cenę. Możliwe? Możliwe. Natomiast dotarcie do produktów Krone w cenie niższej niż 50% oferty detalicznej to już wyprawa na wzór wędrówki podróżnika o rozpoznawalnym nazwisku Jones.Podział na 3 istotą rzeczyCiekawym pod względem strategicznym pomysłem na prowadzenie firmy wytwarzającej pióra jest podział modeli na trzy główne linie: pióra ze srebra, złota i innych metali, edycje limitowane oraz produkty skupiające się na nietypowym wzornictwie. Przedstawicielem trzeciej grupy jest Krone Moderne.Niebieska zjawaModerne występuje w 5 wersjach kolorystycznych:- Martinique (pomarańcz i róż, domieszka odcieni szarości/błękitu)- Champlain (zieleń, bordo, brąz i nietypowej barwy skuwka)- Red Marble (niejednolita czerwień)- Nirvana (fiolet)- Blue Cello (żywy niebieski)Egzemplarz, w którego posiadanie wszedłem ma kolor intensywnie niebieski. Nie jest to błękit jaki znamy z widoku nieba, a raczej odcień chabrowy złagodzony dodatkiem bieli. Podobne barwy ma Stipula 22 Forget-me-not Blue.WykonanieKrone jest marką, która za oceanem kojarzy się przede wszystkim z drogimi edycjami limitowanymi. Serie tańsze, do których zalicza się Moderne, korzystają z dobrej opinii jaką cieszą się droższe modele. Poziom na jakim utrzymana jest jakość budżetowych (w rozumieniu producenta) wersji uchodzi za dobry. Nie inaczej w przypadku recenzowanego egzemplarza. Brak niedociągnięć. Szczególną uwagę zwraca masywny, solidnie zamocowany klips.StalówkaWe współczesnych piórach najczęściej szokuje słaba jakość stalówek. Blue Cello nie jest wyjątkiem. Od początku nierówno ułożone skrzydełka, całość niesymetrycznie leżąca na spływaku. Do poprawki.Uważaj, bo popsujesz!W modelu Moderne Krone zastosował rzadko spotykane rozwiązanie mechanizmu napełniania za pośrednictwem tłoczka na atrament przez zaślepkę zakręcaną na końcu korpusu. Jej zdjęcie odsłania metalowe pokrętło od wkręconego w sekcję tłoczka (nie mylić z tłokiem a’la Pelikan). Zupełnie jak Visconti (np. Ragtime), ale z konwerterem.Kupić?Nie polecam. Po pierwsze, cena w stosunku do jakości dosyć wysoka. Po drugie, stylistyka i kolory nietypowe. Warto byłoby zobaczyć pióro na żywo jeszcze przed zakupem. Niestety w Europie jest to prawie niewykonalne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted November 11, 2011 Report Share Posted November 11, 2011 Ariel, co z tego, że nie polecasz, a mi się i tak bardzo podoba, jeśli byś nie podał producenta to faktycznie pierwsze skojarzenie, jak nic produkt włoski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted November 11, 2011 Report Share Posted November 11, 2011 Ja widziałem (tego, co na zdjęciu ). Bardzo ciekawy materiał, niebieskie ciapki też interesujące. Ale nie za kwotę wielokrotnie przebijającą 1k PLN !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted November 11, 2011 Report Share Posted November 11, 2011 Wow, wielokrotnie, no to faktycznie wycenili sobie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted November 11, 2011 Author Report Share Posted November 11, 2011 Panie_Q,Nie kupuj tego pióra. Szkoda pieniędzy. Na najbliższym spotkaniu chętnie udostępnię Ci je do testów.Ps. Chyba, że do gabloty, żeby popatrzeć na materiał, z którego jest wykonany. Rewelacja! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted November 11, 2011 Report Share Posted November 11, 2011 dzięki, z możliwości potrzymania w łapkach skorzystam na 100%. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted November 11, 2011 Report Share Posted November 11, 2011 Pióro jest przepiękne, miałem okazję widziec je na żywo. Trzeba przyznać, że robi gigantyczne wrażenie. A jakość? Mam dziwne wrażenie, że nie odbiega od współczesnej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted November 11, 2011 Report Share Posted November 11, 2011 Strasznie mi się podoba, oglądałem te zdjecia już z kilkanaście razy i podoba mi się jeszcze bardziej coś w nim jest, tylko ta cena Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted November 11, 2011 Report Share Posted November 11, 2011 Kurcze, może wystawię na Allegro MB?? I wtedy będę namawiał Ariela Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted November 11, 2011 Report Share Posted November 11, 2011 Jakiego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted November 11, 2011 Report Share Posted November 11, 2011 Musiałbym wystawić kilka, żeby zebrać na to Krone jak na razie to było tylko czysto hipotetyczne kalkulacje. Zresztą, które egzemplarze byłbym w stanie poświęcić dla amerykańca, 149 - nie, nie, nie na pewno nie; 146 - być może; chyba najszybciej jednak puściłbym długopisy, ołówek, może 144; no i f..k nie zebrałbym kasy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted November 11, 2011 Report Share Posted November 11, 2011 No, to rozumiem! Mb to jednak Mb! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted November 11, 2011 Report Share Posted November 11, 2011 Taaaaaak ja też, Thay masz u mnie piwo do Twojej ulubione pizzy. Ale to Krone i tak mi sie podoba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted November 11, 2011 Report Share Posted November 11, 2011 Ależ mnie też się podoba Krone Moderne Blue Cello! Tylko... no, właśnie. To zajmę się czymś do piwa... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted November 11, 2011 Report Share Posted November 11, 2011 Fani MB łączcie się... przy piwie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cardassia Posted November 11, 2011 Report Share Posted November 11, 2011 Ten kolor ma zabójczo piękny, ostróżkowy! Reszta... No, co tu dużo mówić, reszta jednak zabójczo piękna nie jest... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted November 11, 2011 Report Share Posted November 11, 2011 na szczęście nie przepadam za niebieskim Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cardassia Posted November 12, 2011 Report Share Posted November 12, 2011 Na szczęście są też inne piękne niebieskie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted November 12, 2011 Report Share Posted November 12, 2011 I to całkiem sporo tych pieknych niebieskich Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yoshiru Posted January 23, 2012 Report Share Posted January 23, 2012 Te prześwity, miodzio! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted July 13, 2014 Report Share Posted July 13, 2014 Widziałem wczoraj na zywo. Czad. Wrzucam zdjęcia fatalnej jakości. ale innego nie udało mi się zrobić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted July 13, 2014 Report Share Posted July 13, 2014 Świetne to zdjęcie - wygląda, jakby w piórze były otwory. Na żywo nie prezentuje się aż tak efektownie, choć tworzywo rzeczywiście jest ciekawe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts