Adrian Marek Posted April 30 Report Share Posted April 30 Sytuacja wyglada tak: Chcialbym wstawic do Pilota Kakuno stalowke F - i najpewniej skonczy sie nabyciem Pilota Plumix oraz wykorzystaniem go jako dawce narzadow (AFAIK, te elementy sa przekladalne), jednak wpadlo mi teraz do glowy, ze moze da sie gdzies w Polsce kupic sama stalowke? Teoretycznie powinno chyba byc taniej i bez zbednego marnotrastwa... Szybkie rozejrzenie sie w Sieci sugeruje, ze takie rzeczy chyba nie sa sprzedawane, ale moze jednak gdzies ktos widzial? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted April 30 Report Share Posted April 30 Ani w Polsce, ani poza Polską nie kupisz. Weż też pod uwagę że stalówki w Plumiksie - nawet F - mają ściętą na płasko końcówkę zamiast typowej kulki irydowej, przez co pisze się nimi inaczej i wymagają trochę wprawy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrian Marek Posted May 1 Author Report Share Posted May 1 O! Czyli jak - skoro nie maja kulki na koncu, to nie da sie nimi "gladko" pisac, bo beda drapac po papierze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
p71 Posted May 1 Report Share Posted May 1 Można dostać stalówki WingSunga (659, 698) pasujące do Pilotów MR i 78G, do Kakuno też powinny pasować. Nie wiem czy do dostania w Polsce, ale na pewno są na eBay i Aliexpress. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted May 1 Report Share Posted May 1 Da się nimi gładko pisać, jeżeli będziesz rygorystycznie trzymał właściwy kąt pisania. Nie mam F Plumixa więc nie porównam, ale obawiam się że może też przez swój charakter mieć szerokość raczej bliższą normalnej M niż F w Pilocie. Stalówka od WingSunga to dobry pomysł, są dobre jakościowo i pasują do Pilotów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zami Posted May 1 Report Share Posted May 1 Ja akurat przesiadłem się na stalówkę Wingsa przy pilocie 78G (chińczyku). Istotnie przyjemniej się nim pisze, ziarno F Wingsa jest grubsze niż M Pilota, a do tego nie jest taka twarda i gwoździowata jak stalówka Pilota. Lekko ją dogłaskałem na micromeshu 12k i jest ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrian Marek Posted May 11 Author Report Share Posted May 11 Dziekuje za wyjasnienie kwestii roznicy stalowek w modelu Plumix oraz sugestie dotyczace zamiennika w Chinach. Zlokalizowalem cos takiego: https://pl.aliexpress.com/item/32758841231.html Jednak odrobine zaskoczyla mnie cena - wg mnie nie jest jakis bardzo wyrafinowany produkt high-tech, a jednak dwie malenkie blaszki kosztuja niemalze 50 PLN. Jeszcze niedawno, w takim budzecie kupilbym dwa "markowe", japonskie piora Preppy, a tu oczekiwalem ok. 10 PLN za sztuke... 25 PLN za chinska stalowke to standardowa dzis wartosc? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted May 11 Report Share Posted May 11 (edited) Mi pokazuje 24 zł z darmową wysyłką za dwie sztuki pod Twoim linkiem. A tutaj 13,50 zł za 3 sztuki: https://pl.aliexpress.com/item/1005002646663493.html Nie tak dawno kupowałem stalową stalówkę z Chin za 150 zł i to było dobrze wydane 150 zł. Edited May 11 by Rittel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrian Marek Posted May 11 Author Report Share Posted May 11 1 godzinę temu, Rittel napisał: Mi pokazuje 24 zł z darmową wysyłką za dwie sztuki pod Twoim linkiem. A tutaj 13,50 zł za 3 sztuki: Cuda, Panie, cuda... Z Polski wchodzisz na te strony, czy przez jakiegos VPN sugerujacego Chiny? Moj link pokazuje wciaz 48 PLN za dwie sztuki, a oferta sugerowana przez Ciebie, u mnie wyswietla cene 17 PLN (Dzieki za ten adres!). 1 godzinę temu, Rittel napisał: Nie tak dawno kupowałem stalową stalówkę z Chin za 150 zł i to było dobrze wydane 150 zł. To kwota za stalowy produkt, czy cena zawiera tez "doplate" za uzyte srebro / zloto? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted May 11 Report Share Posted May 11 Z Polski, jako zalogowany użytkownik. Aliexpress praktycznie zawsze pokazuje jakieś promocje, możliwe że obniżają mi cenę jako "złotemu użytkownikowi" alboco - na przykład w tych z linka, który podałem mam podane 17,08 zł, przekreślone, 22% zniżki (bez konkretnej informacji z jakiego tytułu) i ostateczną cenę 13,33. Stalowa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts