jaszka Posted January 13 Report Share Posted January 13 Witajcie. pół roku temu kupiłam nowe Kaweco Student. Od początku pisało pięknie, płynnie. Od jakiegoś czasu się zacina, mniej atramentu, tylko przy silnym dociśnięciu pisze jak wcześniej. Atrament ten sam od początku. Czyściłam go. Czy macie pomysł co się wydarzyło? Poniżej próbka tego jak to teraz wyglada. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted January 13 Report Share Posted January 13 Ja był je przepłukałam porządnie, szklanka z wodą i zostawić sekcję nawet na noc. Opcjonalnie wsadzić konwerter i pozaciągac i wypuszczać wodę. Jak wyschnie, to może mu się poprawić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zami Posted January 13 Report Share Posted January 13 Najprawdopodobniej zaschnięty atrament w wielu miejscach utrudnia przepływ przez kanaliki. Jak Ania pisała - najprościej jest wymoczyć pióro, a czas moczenia może być nawet kilka dni, w zależności co, i jak bardzo zaschło. Na pewno pomoże mała gruszka nosowa, jako możliwość wytworzenia ciśnienia od strony naboju (konwertera). Trzeba gruszkę docisnąć i możliwie największym prądem wody przepłukiwać. Woda demineralizowana (jak do żelazka) i kropelka płynu do naczyń ułatwi odmaczanie. Po użyciu płynu, naturalnie trzeba go później dokładnie wypłukać czystą, a lepiej demineralizowaną wodą. Później sekcję przedmuchać i wysuszyć (postawić stalówką na papierowym ręczniku). Zatankować atrament i cieszyć się fajnym piórkiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaszka Posted January 13 Author Report Share Posted January 13 Bardzo dziękuje. Dziś idzie do wanny:) ciekawy sposób z ta gruszką. Też wypróbuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted January 13 Report Share Posted January 13 Pod względem "szczelności" skuwki Student wypada niezbyt dobrze. Co dwa dni trzeba nim kilka słów napisać, bo atrament zacznie przysychać. Niestety jest to duża wada tego pióra, a niektóre atramenty sprawiają że jest to jeszcze bardziej uciążliwe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klerk Posted January 13 Report Share Posted January 13 I jeszcze obejrzeć (wypłukaną) stalówkę przez lupę, co najmniej 30x, czy pomiędzy skrzydełka nie wcisnął się włosek-paproszek. Na Forum opisane są takie przypadki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts