gilgotek Posted November 9, 2022 Report Share Posted November 9, 2022 Kupiłem stalówkę. Okazało się że na wejściu ma 6,5 mm szerokości i nie wchodzi do pióra, bo jest za szeroka. Czy pióra tez mają swoje wymiary nominalne? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
derywat Posted November 9, 2022 Report Share Posted November 9, 2022 1 godzinę temu, gilgotek napisał: Czy pióra tez mają swoje wymiary nominalne? Nie mają. Trzeba dobrze poszperać w sieci albo popytać przy wyborze stalówki do przeszczepu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klerk Posted November 9, 2022 Report Share Posted November 9, 2022 (edited) Jak to nie mają? Mają, kluczem do doboru stalówki jest średnica spływaka, a te są w zasadzie standaryzowane. Więcej tutaj: https://www.piorawieczneforum.pl/topic/16049-jaka-stalówka-do-inco/?do=findComment&comment=205244 Dobrze jest szukać pod hasłem np. "pen nibs replacement" Edited November 9, 2022 by Klerk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gilgotek Posted November 9, 2022 Author Report Share Posted November 9, 2022 a jak znaleźć pióro tak żeby pasowała stalówka 6 mm? i zwykła eliptyczna a nie jakaś wypłaszczona i pogięta (tzn taka na okrągły spływak żeby była i 6 mm) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klerk Posted November 9, 2022 Report Share Posted November 9, 2022 (edited) 10 godzin temu, gilgotek napisał: Kupiłem stalówkę. Okazało się że na wejściu ma 6,5 mm szerokości i nie wchodzi do pióra, bo jest za szeroka. A jakie to pióro? Jaką ma swoją stalówkę, spływak? Wtedy sprawa się wyjaśni😉. Edited November 9, 2022 by Klerk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
derywat Posted November 9, 2022 Report Share Posted November 9, 2022 3 godziny temu, Klerk napisał: a te są w zasadzie standaryzowane No właśnie ani trochę nie są standaryzowane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gilgotek Posted November 10, 2022 Author Report Share Posted November 10, 2022 (edited) Chodzi o to że podoba mi się ta stalówka, mam tylko tą stalówkę i teraz potrzebuję całej reszty do kompletu. Jak tego szukać, żeby skompletować pióro na naboje na bazie tej stalówki. Edited November 10, 2022 by gilgotek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
derywat Posted November 10, 2022 Report Share Posted November 10, 2022 20 minut temu, gilgotek napisał: Chodzi o to że podoba mi się ta stalówka, mam tylko tą stalówkę i teraz potrzebuję całej reszty do kompletu. Jak tego szukać, żeby skompletować pióro na naboje na bazie tej stalówki. A wiesz kto wyprodukował tę stalówkę? Napisz jeśli wiesz cokolwiek o tej stalówce - może to ułatwi dopasowanie. Ewentualnie podpytaj sprzedawcy co to jest albo skąd się wzięło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tom_ek Posted November 10, 2022 Report Share Posted November 10, 2022 Czy to nie jest Bock #6? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
derywat Posted November 10, 2022 Report Share Posted November 10, 2022 14 minut temu, tom_ek napisał: Czy to nie jest Bock #6? Chyba nie - zmierzyłem moją Bock #6 i ma mniej niż 6,2 mm. Do 6,5mm dużo brakuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gilgotek Posted November 10, 2022 Author Report Share Posted November 10, 2022 Moja stalówka jest bardziej 6,2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
derywat Posted November 10, 2022 Report Share Posted November 10, 2022 1 godzinę temu, gilgotek napisał: Moja stalówka jest bardziej 6,2 To może być Bock #6. Sprawdz w sieci które pióra taką mają - jest ich całkiem sporo, w dużej rozpiętości cenowej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klerk Posted November 11, 2022 Report Share Posted November 11, 2022 A może to jest surowa stalówka do dalszego szlifowania przez doświadczonych użytkowników hobbystów: Są takie do nabycia😃. Gdzie? Oczywiście Aliexpress😆😆😆: https://m.pl.aliexpress.com/item/1005002942312243.html?gatewayAdapt=gloPc2polMsite Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts