Pingwin Posted August 4, 2012 Report Share Posted August 4, 2012 Pierwsze podejścia do italiki zdobionej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seprioth Posted August 4, 2012 Report Share Posted August 4, 2012 Naprawdę ładna rzecz. ^^ Trochę rozchwiane, ale jak na - sam piszesz - pierwsze podejścia, klasa! Jaka stalówka? Ile Ci to zajęło? I czemu na heretyckich kratkach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pingwin Posted August 4, 2012 Author Report Share Posted August 4, 2012 rochę rozchwiane, ale jak na - sam piszesz - pierwsze podejścia, klasa! Jak na pierwszy dzień prób, moim zdaniem, wyszło nieźle. Jaka stalówka? Własnoręcznie spiłowany Parker Vector. Ile Ci to zajęło? Dokładnie nie wiem, dość dużo. I czemu na heretyckich kratkach? Bo okazały się najlepsze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seprioth Posted August 4, 2012 Report Share Posted August 4, 2012 Ach, adaptowane pióro wieczne? Ciekawy pomysł. No, jeśli to pierwszy dzień i takie narzędzie, to świetna robota. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted August 4, 2012 Report Share Posted August 4, 2012 naprawdę świetnie, gratulacje! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seprioth Posted August 4, 2012 Report Share Posted August 4, 2012 A swoją drogą, skąd brałeś wzory liter? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz_ja Posted August 4, 2012 Report Share Posted August 4, 2012 (edited) Pingwin: mobilizujesz mnie bym się zabrał wreszcie za tą kaligrafię PS nie żebym się reklamował, ale jak ktoś chciałby się poznęcać nad Vectorem by uzyskać takie pismo, z chęcią pomogę http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/993-psucie-parkera-czyli-konwersja-zwyklego-vectora-na-scietego/ Edited August 4, 2012 by Mateusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted August 4, 2012 Report Share Posted August 4, 2012 Zupełnie nie znam się na kaligrafi, ale mnie się podoba. Jeśli to początki to wielce obiecujące. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aleksandra Posted August 5, 2012 Report Share Posted August 5, 2012 Pingwin moje gratulacje!! Pieknie wykaligrafowales Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pingwin Posted August 5, 2012 Author Report Share Posted August 5, 2012 (edited) Dziekuję. PS nie żebym się reklamował, ale jak ktoś chciałby się poznęcać nad Vectorem by uzyskać takie pismo, z chęcią pomogę http://www.piorawiec...ra-na-scietego/ Mateusz, właśnie z Twojej instrukcji skorzystałem. A swoją drogą, skąd brałeś wzory liter? Ściągnąłem sobie z internetu takiego PDF-a o kaligrafii. Może dodać go do działu,,Do pobrania''? Ach, adaptowane pióro wieczne? Ciekawy pomysł. No, jeśli to pierwszy dzień i takie narzędzie, to świetna robota. Tym Vectorem przynajmniej dało się pisać. Wcześniej próbowałem z obsadką i stalówką (Manuscript). Tragedia. Edited August 5, 2012 by Pingwin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seprioth Posted August 5, 2012 Report Share Posted August 5, 2012 Ściągnąłem sobie z internetu takiego PDF-a o kaligrafii. Może dodać go do działu,,Do pobrania''? Raczej podaj tytuł. Wcześniej próbowałem z obsadką i stalówką (Manuscript). Tragedia. Dlaczego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz_ja Posted August 5, 2012 Report Share Posted August 5, 2012 Też próbowałem zestawem Manuscript (obsadka z gęsiego pióra + stalówka) oraz zwykłym z drewnianą obsadką i stalówkami. Dla mnie też tragedia. Przy początku litery tusz spływał takim strumieniem, że za nic nie było mowy o kaligrafi (raczej o przypadkowym paćkaniu), a gdy już spłynął na tyle by normalnie pisać, po jakiś 2cm stalówka była sucha jak pieprz (i tak w kółko). Być może to wina tuszu słabej jakośći, lub mojego braku umiejętności, bo na YT można znaleźć ludzi, którzy takimi stalówkami wymiatają... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pingwin Posted August 5, 2012 Author Report Share Posted August 5, 2012 Tak jak pisze Mateusz - otrzymana linia była raczej podłużnym kleksem niż kreską. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pingwin Posted August 5, 2012 Author Report Share Posted August 5, 2012 (edited) Raczej podaj tytuł. Ten konkretny plik przekracza limit, więc oto link: http://old.inkubator...sja_wybrana.pdf Inne* dla ułatwienia dodam. ____________________________________ * Bo mam jeszcze dwa ciekawe. Edited August 5, 2012 by Pingwin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted August 5, 2012 Report Share Posted August 5, 2012 Dzięki Pingwin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seprioth Posted August 5, 2012 Report Share Posted August 5, 2012 (edited) Hm, nie miałem do czynienia z Manuscriptami, ale takie problemy to dla mnie trochę abstrakcja. Ja od początku zakochałem się w maczanych stalówkach i nigdy nie miałem specjalnych problemów. Jeśli chodzi o obfite spływanie - może to być efekt stępienia lub rozgięcia stalówki. Ewentualnie zbyt rzadki atrament - ja do każdego kałamarza wlewam kilka kropli gumy arabskiej. Zawsze powinno się po zamoczeniu zrobić kreskę czy dwie na trzymanym w podorędziu skrawku papieru, żeby pozbyć się nadmiaru tuszu. A z kolei zbyt szybkie wysuszanie może mieć dwa powody: a) zbyt płytkie zanurzenie stalówki w kałamarzu, b) zbyt silne przyciskanie do papieru. I to drugie sugeruję wziąć pod uwagę, nie olewać, bo pióro wieczne trzeba przyciskać dużo, dużo silniej i może odzywać się zły nawyk. W każdym razie, nie wyobrażam sobie kaligrafii czymś innym niż obsadka i stalówka. Może dlatego, że zaczynałem od antycznych stalówek kreślarskich po pradziadku? Edited August 5, 2012 by Seprioth Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted August 5, 2012 Report Share Posted August 5, 2012 W każdym razie, nie wyobrażam sobie kaligrafii czymś innym niż obsadka i stalówka. Może dlatego, że zaczynałem od antycznych stalówek kreślarskich po pradziadku? Ja również. I tylko takich używam, a mam ich kilkanaście w różnych typach. Obsadkę mam jedną, wierną, drewnianą, lakierowaną na czarno (nie widać brudu ). Stalówki po zakupie warto dobrze umyć w popularnym "Ludwiku", by zmyć tłustawe konserwanty fabryczne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz_ja Posted August 6, 2012 Report Share Posted August 6, 2012 Z tego "tłusczu" myłem no, ale i tak mi nie wychodziło, a stalówki były nowe Może jeszcze spróbuję gdy będę miał okazję kupić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pingwin Posted August 6, 2012 Author Report Share Posted August 6, 2012 No nie wiem... Ja próbowałem i z atramentem do piór wiecznych, i ze specjalnym tuszem kaligraficznym. Wynik - ten sam. To mnie zniechęciło. Poza tym przerobionego Vectora nie trzeba co chwilę maczać i czyścić po każdym użyciu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted August 6, 2012 Report Share Posted August 6, 2012 Na atramencie Manuscript można za jednym namoczeniem strzelić kilka ładnych wyrazów, a nieraz zdań (zależy od wielkości stawianych liter). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pingwin Posted August 6, 2012 Author Report Share Posted August 6, 2012 Nie chodzi mi o atrament, tylko tusz akrylowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seprioth Posted August 6, 2012 Report Share Posted August 6, 2012 Poza tym przerobionego Vectora nie trzeba co chwilę maczać i czyścić po każdym użyciu. Niby tak. Ale spróbuj taką italicową stalówką napisać kilka zdań copperplate'm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pingwin Posted August 6, 2012 Author Report Share Posted August 6, 2012 (edited) Nie no, od tego mam to: http://www.piorawiec...pic/1409-rapid/ Fleksuje wspaniale. Edited August 6, 2012 by Pingwin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz888 Posted August 6, 2012 Report Share Posted August 6, 2012 Jak na pierwszy raz to super wyszło ja to bym pewnie całkiem koślawo pomaział Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted August 6, 2012 Report Share Posted August 6, 2012 Kaligrafia "Ojcze nasz" po prusku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts