kosa Posted December 24, 2021 Report Share Posted December 24, 2021 Szukałem na forum mniej lub bardziej umiejętnie, ale nie znalazłem podobnego tematu. Czy ktoś z szanownych Forumowiczów wie gdzie można nabyć stalówkę do pióra Hero 616? Wiąże mnie z tym piórem sentyment a posiadana obecnie stalówka drapie bardziej niż szczotka ryżowa. Jakieś pomysły, będę wdzięczny za wszelką pomoc 🙂 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markol Posted December 24, 2021 Report Share Posted December 24, 2021 (edited) Wziąwszy pod uwagę cenę detaliczną tego pióra nie sądzę, żeby ktoś sprzedawał do niego części zamienne, chyba że z jakiegoś wraku. Jeśli stalówka nie jest odkształcona a tylko drapie, można spróbować ją trochę podszlifować. Bardziej profesjonalnie na tzw. micromeshu a mniej profesjonalnie za pomocą pilniczka do polerowania paznokci (zabieramy żonie albo kupujemy w najbliższym Rossmanie). Instrukcje jak to zrobić są na YT, na przykład tu: Edited December 24, 2021 by Markol Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syrius Posted December 24, 2021 Report Share Posted December 24, 2021 (edited) @kosa Ogólnie jest tak jak napisał Markol ale sentymenty rządzą się swoimi prawami i za kilka zł możesz zrobić mały remont "616". Sam lubię te pióra i często do nich wracam. Stalówki są do nich nawet na kilogramy, wiadomo gdzie Ali...baba i 4tys.rozbójników , są nawet stare NOSy które są lepiej wykonane i wyszlifowane jak te dzisiejsze. Tylko jak trzeba się poświęcić by zaszaleć i sprawić staruszkowi takie stalówki. Jest i u nas dostęp do dobrych stalówek i to co napiszę może wywołać uśmiech politowania lub doprowadzić do spazmów(ze śmiechu). Na Allegro masz podróbki o nazwie Herb 330, to marna podróbka Hero 330. Kosztuje to nieco ponad 3-4zł za szt. Te pióra zrobione są z tektury, rozlatują się w powietrzu, mają atrapę spływaków udających Hero ale za to mają świetne stalówki, kupując parę sztuk, bo jednej nie opłaca się, znajdziesz choćby jedną która będzie prawdopodobnie lepsza od tej w Hero 616. Do tego masz na zapas gumki(zbiorniczki na atrament) i rurki odpowietrzające do spływaka. Kupiłem, no już minęło kilka lat temu z 15 tych piór, tak kupiłem tylko dla tych stalówek. Z tych 15 uzbierało się 6 szt.perfekcyjnych stalówek reszta do drobnych poprawek. Nie namawiam ale rozważ propozycję bo można się zdziwić. Wystarczy na Allegro wyszukać "pióro Herb" lub "pióro Herb 330". Edited December 24, 2021 by Syrius Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kosa Posted December 25, 2021 Author Report Share Posted December 25, 2021 Dzięki serdeczne za podpowiedź. W związku faktem, że nie mam doświadczenia w szlifowaniu stalówek, zdecyduję się na zakup kilku piór Herb i dobraniu lepszej stalówki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syrius Posted December 25, 2021 Report Share Posted December 25, 2021 Proponuje przed wyciągnięciem stalówki z Herba, zatankować wybranego dawce i sprawdzić który pisze lepiej. Te pióra bardzo przyzwoicie piszą, mają tylko tragiczne korpusy, ogólnie są zrobione z beznadziejnych plastików. Jeżeli nie rozkładałeś na części pierwsze tych piór to krótki opis jak wymienić stalówkę. Wprawieni w tym mogą wymienić bez rozkręcania sekcji. Proponuje jednak rozłożyć sekcję, jest skręcana tylko należy podgrzać sekcję np.pod strumieniem gorącej wody(trochę to może potrwać) bo są zabezpieczone szelakiem przed rozkręcaniem się. Tak trzeba zrobić w obu piórach. Po rozkręceniu sekcji masz lepszy dostęp do stalówek. Stalówki ściągane z Herba mogą wymagać drobnej korekty, mogą być troszkę luźniejsze. Wystarczy tą rurkowatą część delikatnie ścisnąć. Kapniesz się o co chodzi przy wymianie. I to właściwie tyle całej filozofii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kosa Posted December 25, 2021 Author Report Share Posted December 25, 2021 Właśnie zamówiłem 3 x Herb 330;. Dzięki za podpowiedź z podgrzaniem sekcji, bo chciałem owinąć gwint plastrem i ścisnąć czymś w celu odkręcenia. Patentu na gorąco nie znałem 😉 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kosa Posted December 25, 2021 Author Report Share Posted December 25, 2021 Z innej bajki. Miałem uszkodzone pióro Pilot MR (stalówka rozmiar F) wygięta. Kupiłem Pilot Plumix jako dawcę stalówki. Operacja wymiany przebiegła bezboleśnie, ale jakie było moje zdziwienie gdy odkryłem, że nowa stalówka nie ma kulki (chyba nadaje się tylko do "italiki") na końcu i przy 'zakręcania ogonków' liter drapie jak kura pazurem 😉 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syrius Posted December 26, 2021 Report Share Posted December 26, 2021 (edited) No chyba trafił Ci się Plumix Fine Italic, pióro do kaligrafii Wracając do wymiany stalówki w Hero, nie rozkręcaj na siłę sekcji, prędzej ją połamiesz niż rozkręcisz. Gwint jest zabezpieczony klejem, naturalną żywicą zwaną szelakiem. Szelak podgrzany do temp.ok 80-90 stopni rozpuszcza się, staje się miękki. Po wystygnięciu znowu twardnieje, skleja powierzchnie. Na dołączonym zdjęciu masz zaznaczony obszar/miejsce gdzie podgrzewać sekcję. Wiadomo by ją nie uszkodzić lepiej podgrzewać dłużej niższą temperaturą. Wystarczy lać gorącą wodę z kranu, cienki strumień kierować w zaznaczony obszar. Co jakiś czas próbować odkręcić sekcje. Bez obaw, puści i niczego nie połamiesz. Edited December 26, 2021 by Syrius Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klerk Posted December 26, 2021 Report Share Posted December 26, 2021 10 godzin temu, kosa napisał: Z innej bajki. Miałem uszkodzone pióro Pilot MR (stalówka rozmiar F) wygięta. Kupiłem Pilot Plumix jako dawcę stalówki. Operacja wymiany przebiegła bezboleśnie, ale jakie było moje zdziwienie gdy odkryłem, że nowa stalówka nie ma kulki (chyba nadaje się tylko do "italiki") na końcu i przy 'zakręcania ogonków' liter drapie jak kura pazurem 😉 Plumiksy są do kaligrafii, występują w 5-ciu szerokościach. Te szersze to stuby bez ziarna, wąskie chyba ziarno mają (nie wiem na pewno🤔), ale w żadnym wypadku nie powinny drapać. Szkoda, że nie sprawdziłeś jak pisze jeszcze przed wyjęciem. Teraz to tylko silna lupa i dochodzenie przyczyny i... poprawki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kosa Posted December 26, 2021 Author Report Share Posted December 26, 2021 Dzięki serdeczne wszystkim za podpowiedzi 🙂 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domin Marian Posted December 28, 2021 Report Share Posted December 28, 2021 Poszukuję stalówki do pelikana 140. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markol Posted December 28, 2021 Report Share Posted December 28, 2021 Sugeruję kontakt z Przemkiem Dudkiem (Pen Repair Shop na Facebooku, tam też jest podany numer telefonu). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zurek Posted December 28, 2021 Report Share Posted December 28, 2021 11 minut temu, Domin Marian napisał: Poszukuję stalówki do pelikana 140. Warto by było założyć taki temat, bo u kogoś w temacie nie związanym z tym o czym piszesz ciężko o jakąś pomoc będzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domin Marian Posted December 28, 2021 Report Share Posted December 28, 2021 Dobry pomysł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts