Scorpion56 Posted November 12, 2018 Report Share Posted November 12, 2018 Witam! To mój pierwszy post na tym forum. Zainteresowałem się zakupem pióra wiecznego, bardziej ozdobnego, ekstrawaganckiego. Natrafiłem na pióro Sonnet Fountain Pen Cascade Gold. Z tego, co wiem, ono już jest chyba nieprodukowane. Czy moglibyście coś o nim napisać, jeśli ktoś je zna? Zastanawiam się, czy jest zgodne z regulaminem forum, abym wrzucił tu link do aukcji z OLX z tym piórem - nie chciałbym kupić podróbki. :/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Scorpion56 Posted November 12, 2018 Author Report Share Posted November 12, 2018 Albo może moglibyście polecić mi pióro do 400 zł, ozdobne, ze złotymi wykończeniami, korpus normalny, nie slim? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 12, 2018 Report Share Posted November 12, 2018 Wrzucaj linki bez obaw, na podstawie samych nazw nie za bardzo wiadomo co wpadło Ci w oko. Ogólnie wiadomo o co chodzi ale tylko ogólnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Scorpion56 Posted November 12, 2018 Author Report Share Posted November 12, 2018 https://m.olx.pl/oferta/pioro-parker-sonnet-zloty-blask-gt-nowe-CID767-IDx6y0J.html/#position=2&page=3 Będę wdzięczny za pomoc - czy warto brać z tej aukcji, bo za taką kwotę nie chcę się naciąć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 12, 2018 Report Share Posted November 12, 2018 Sprawdź ten link bo przesłany przez Ciebie wyświetla że taka oferta nie istnieje, brak strony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
derywat Posted November 12, 2018 Report Share Posted November 12, 2018 U mnie link działa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 12, 2018 Report Share Posted November 12, 2018 (edited) Edited November 12, 2018 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
derywat Posted November 12, 2018 Report Share Posted November 12, 2018 Cuda w tym olx - link działa tylko w przeglądarce mobilnej. Spróbuj ten: https://www.olx.pl/oferta/pioro-parker-sonnet-zloty-blask-gt-nowe-CID767-IDx6y0J.html#30b6d5ab75 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 12, 2018 Report Share Posted November 12, 2018 https://www.olx.pl/oferta/pioro-parker-sonnet-zloty-blask-gt-nowe-CID767-IDx6y0J.html#841a5190d3 O to pewnie chodzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 12, 2018 Report Share Posted November 12, 2018 Moja dobra rada, spytaj czy jest możliwość odbioru osobistego. Inaczej bym nie kupował. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 12, 2018 Report Share Posted November 12, 2018 Zobaczyłem w adresie "m" i kapłem się o co chodzi Nie uwierzycie ale trafiłem na chybił trafił na to samo ogłoszenie co w podanych przez was linkach, właśnie oglądam to pióro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 12, 2018 Report Share Posted November 12, 2018 To nie jest Cascade Gold tylko Chiselled Tartan GT, ta wersja była produkowana w latach 2003-2007, na oko niby wszystko się zgadza ale jak już wspomniano przy tych piórach "na oko" to za mało powiedzieć wprost co to dokładnie jest. Te pióra najlepiej mieć w rękach, znać się trochę na nich, znać chociaż podstawowe informacje o nich, wiedzieć na co zwracać uwagę bo to najczęściej podrabiane pióra. Zakup na odległość bardzo ryzykowny tym bardziej na OLXie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ink diver Posted November 12, 2018 Report Share Posted November 12, 2018 Sugeruję zachowanie najwyższej ostrożności-:( Zdjęcia fatalnej jakości w zasadzie uniemożliwiają weryfikację autentyczności, mogą być wyrazem zarówno nieporadności jak i wyrachowania sprzedającego. W przypadkach budzących wątpliwości pozostaje tylko odbiór osobisty - po odpowiednim przygotowaniu się... Polecam: http://penhero.com/PenGallery/Parker/ParkerSonnetClones.htm Wstępnie wątpliwości budzi wygląd tłoczka - moim zdaniem to chiński no name, konwerter Parkera wygląda odrobinę inaczej. Kiedyś popularne były takie łamigłówki dla spostrzegawczych - znajdź dwadzieścia szczegółów-:) powodzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Scorpion56 Posted November 12, 2018 Author Report Share Posted November 12, 2018 Ok, w takim razie chyba odpuszczę. Szkoda, bo jest naprawdę ładne. 😕 Czy w takim razie możecie polecić inne dobre pióra, podobnie ekstrawaganckie do 400 zł? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 12, 2018 Report Share Posted November 12, 2018 Budżet już znamy, trochę może konkretnych informacji dotyczących Twoich preferencji. Czy pióro ma jak najbardziej przypominać tego Sonneta, czy ma to być pióro lekkie czy nie ma w ogóle znaczenia waga, czy ma pisać cienko lub grubo? Takie ogólne informacje pozwalające trafniej podsyłać propozycję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 12, 2018 Report Share Posted November 12, 2018 6 minut temu, ink diver napisał: Zdjęcia fatalnej jakości w zasadzie uniemożliwiają weryfikację autentyczności No bez przesady, a jakie miał zrobić? Są ostre. Tutaj jeśli można się przyczepić do czegoś to do modelu pióra. Czy to jest to co w opisie. A zdjęcia widziałem gorsze, sam zamieszczam na naszym targowisku gorsze. Za to zawsze ważny jest odbiór osobisty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 12, 2018 Report Share Posted November 12, 2018 Znalazłem tego "Parkera" z OLX: https://www.google.com/search?q=Chiselled+Tartan+GT&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=wreZJrN8bRKE_M%3A%2C-UkrsogBrjX1zM%2C_&usg=AI4_-kR9UPkkIWf5EU_U06cCJjgR-ocCuQ&sa=X&ved=2ahUKEwjq8aOrtc_eAhVllosKHXmRD-8Q9QEwAHoECAYQBA#imgrc=HbSJXDGi9oFSyM: Wydaje mi się, że to chińczyk, ale sprawdźcie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Scorpion56 Posted November 12, 2018 Author Report Share Posted November 12, 2018 Wolę raczej cięższe - wersje slim odpadają. Nie mam bardzo sprecyzowanych preferencji odnośnie grubości lini - jedyna to taka, żeby nie była bardzo opasła. Pióra miałoby być ekstrawaganckie, wykończone złotem i dobrze wykonane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ink diver Posted November 12, 2018 Report Share Posted November 12, 2018 Takie czasy - Sonnet postrzegany jest jako ekstrawagancja a Safari jako norma-:) Z drugiej strony w zasadzie każde wieczne pióro to dziś ekstrawagancja. A konstruktywnie: Lamy Studio (klips stalowy, ale stalówka może być złota), Sonnet ale z pewnego źródła, Waterman Expert, Carene czy Exception (raczej 400+), Kaweco Dia-2 GT, parę zacnych japończyków... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 12, 2018 Report Share Posted November 12, 2018 (edited) 17 minut temu, ink diver napisał: Kaweco Dia-2 @Scorpion56 Posiadam to pióro w wersji Chrome. Myślę, że w wersji złotej doskonale by Ci podpasowało. Pióro wykonane z bardzo twardego tworzywa (konkretnie jakaś żywica) Wcale nie prawda, że ma twardy klips. Mój lekko wsuwa się za kieszeń marynarki. Pióro wewnątrz sekcji ma mosiężne elementy idące przez całą sekcję, zakończone gwintem. Wewnątrz korpusu też jest kawał gwintowanego mosiądzu. Podsumowując mocne pióro, bardzo porządnie wykonane, jak to teraz piszą w stylu "vintage", a po ludzku mówiąc po prostu "zabytkowe". Trafiłem na świetną stalówkę EF (Bock). Zresztą też niedawno szukałem takiego pióra jak Ty i w sumie naprowadzili mnie koledzy z Forum PWF w tym Kolega @Michał76 za co dziękuję . Gdybyś chciał więcej szczegółów dot. tego pióra, to służę. Np. gdzie kupić itd... Jest od razu sprzedawane z konwerterem w cenie. Edited November 12, 2018 by Guest literka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted November 12, 2018 Report Share Posted November 12, 2018 3 godziny temu, Scorpion56 napisał: Witam! To mój pierwszy post na tym forum. Zainteresowałem się zakupem pióra wiecznego, bardziej ozdobnego, ekstrawaganckiego. Natrafiłem na pióro Sonnet Fountain Pen Cascade Gold. Z tego, co wiem, ono już jest chyba nieprodukowane. Czy moglibyście coś o nim napisać, jeśli ktoś je zna? Zastanawiam się, czy jest zgodne z regulaminem forum, abym wrzucił tu link do aukcji z OLX z tym piórem - nie chciałbym kupić podróbki. 😕 Hej! Pióro z ogłoszenia to podróbka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 12, 2018 Report Share Posted November 12, 2018 Zdecydowanie tak, miałem nawet pisać do tego sprzedawcy żeby nie wygłupiał się i ściągnął te podróbkę. Całe ogłoszenie to jedna wielka podróbka i amatorszczyzna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 12, 2018 Report Share Posted November 12, 2018 2 godziny temu, Franek napisał: Wydaje mi się, że to chińczyk, ale sprawdźcie. Z ust mi Waść @ArielN to wyjął Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 12, 2018 Report Share Posted November 12, 2018 @Franek Tego z twojego linku nie sprawdzałem, w ogóle strona mi z Yahoo wskakiwała, totalny Meksyk, darowałem już sobie. Prześwietliłem w tym czasie to z OLX i pewnie @ArielN też odniósł się do tego z ogłoszenia. A darujmy sobie już te pióra bo tu wiadomo jak jest, z resztą co tu pisać tak wygląda oryginał, jeden z przykładów Za samo opakowanie można by było stówkę wyrwać, długopisy były tak pakowane a co dopiero pióra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Scorpion56 Posted November 12, 2018 Author Report Share Posted November 12, 2018 https://www.parkersklep.pl/prod1740-Pioro-wieczne-Parker-Sonnet-Stalowy-GT-T2016.html A co sądzicie o tym? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts