Chrumpel Posted October 27, 2018 Report Share Posted October 27, 2018 W robocie zajmuję się, miedzy innymi, przeglądaniem faktur i ich zatwierdzaniem. Mam kontrahenta w Japonii, z którym współpracuję już kilka lat, ale zamawiam u niego materiały dość rzadko. Kilka dni temu dostałem od niego fakturę, jak zawsze, ale po raz pierwszy zwróciłem uwagę na jego podpis i oniemiałem z wrażenia... Czy ktoś z Was jest w stanie określić, jakiej stalówki używa to tego podpisu, a może nawet atrament? Taka zabawa w zgadywanki na weekend... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
derywat Posted October 27, 2018 Report Share Posted October 27, 2018 Wygląda na stub lub italic, ok 1 mm szerokości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted October 27, 2018 Report Share Posted October 27, 2018 Italic w rozmiarze około 1,5mm. Ewentualnie może to też być Sailor ze stalówką "Music". Skoro to z Japonii to tym atramentem mógły być Iroshizuku Take-Sumi, ale to jak szukanie igły w stogu siana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel. Posted October 27, 2018 Report Share Posted October 27, 2018 Może warto zapytać o to autora podpisu, myślę, że chętnie udzieli odpowiedzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chrumpel Posted October 27, 2018 Author Report Share Posted October 27, 2018 Też na to wpadłem i zrobię to w poniedziałek Jednak chciałem Wam pokazać, że są ludzie na świecie, którzy w codziennej pracy przykładają taką uwagę do tego czym i w jaki sposób piszą, podpisując się choćby pod zwykła fakturą... I to jest pocieszające A na razie możemy potraktować tę zgadywankę jak weekendową zagadkę, jak dostanę od niego odpowiedź, to napiszę co i jak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ziemniaczek Posted October 27, 2018 Report Share Posted October 27, 2018 Jakoś dziwnie układają się grube i cienkie kreski, aż zbyt dziwnie jak na stuba. Strzelam w italica albo inne japońskie wymysły. Kreski mają grubość równo 1cm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted October 27, 2018 Report Share Posted October 27, 2018 2 minuty temu, Chrumpel napisał: Jednak chciałem Wam pokazać, że są ludzie na świecie, którzy w codziennej pracy przykładają taką uwagę do tego czym i w jaki sposób piszą, podpisując się choćby pod zwykła fakturą... I to jest pocieszające Myślę że wiekszość doskonale o tym wie :) 2 minuty temu, Ziemniaczek napisał: Jakoś dziwnie układają się grube i cienkie kreski, aż zbyt dziwnie jak na stuba. Mógł zmieniać kąt podczas pisania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chrumpel Posted October 27, 2018 Author Report Share Posted October 27, 2018 (edited) 25 minut temu, Aventador13 napisał: Myślę że wiekszość doskonale o tym wie Wiem, to nie była prawda objawiona, tylko ciekawostka Edited October 27, 2018 by Chrumpel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chrumpel Posted October 30, 2018 Author Report Share Posted October 30, 2018 No i zagadka została rozwiązana u źródła Stalówka to "1.5 mm calligraphy" jak to określił użytkownik, atrament to Montblanc Midnight Blue a pióro to.... ... LAMY Safari Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
derywat Posted October 30, 2018 Report Share Posted October 30, 2018 19 minut temu, Chrumpel napisał: Stalówka to "1.5 mm calligraphy" jak to określił użytkownik, atrament to Montblanc Midnight Blue a pióro to.... ... LAMY Safari @Aventador13 jak udało Ci się określić, trafnie zresztą, że to 1,5 mm? Mi bardziej pasowało na 1,1. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel. Posted October 30, 2018 Report Share Posted October 30, 2018 5 godzin temu, Chrumpel napisał: LAMY Safari Tradycyjne japońskie pióro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted November 1, 2018 Report Share Posted November 1, 2018 Dnia 30.10.2018 o 11:12, derywat napisał: @Aventador13 jak udało Ci się określić, trafnie zresztą, że to 1,5 mm? Mi bardziej pasowało na 1,1. Po liniach kreślonych w dół (chociażby pierwsza litera) widać wyraźnie że to szersza stalówka niż 1.1, która jest dość cieńką stalówką. Moje Kaweco 1.5mm kreśli właśnie taką linię jak na tym podpisie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts