IVLIVS Posted September 26, 2018 Report Share Posted September 26, 2018 Witam Zwracam się do was z prośbą o pomoc w wyborze pióra wiecznego, w przedziale cenowym 2000 - 3000 PLN. Niestety ostatnimi czasy moje ulubione pióro odmówiło dalszej współpracy, a jako że jest to dla mnie rzecz niezbędna, poszukuję jakiegoś nowego. Z cech jakie powinno ono posiadać, zależy mi zwłaszcza aby: Pisało się nim perfekcyjnie gładko - lubię bardzo mokre stalówki Miało stalówkę w rozmiarze F ewentualnie M - acz generalnie o linii raczej wąskiej Było utrzymane w eleganckiej stylistyce - ale zdecydowanie nienudnej, drobna doza ekstrawagancji mile widziana Co najważniejsze, dawało po prostu przyjemność z pisania Z góry dziękuję za wszystkie opinie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ziemniaczek Posted September 26, 2018 Report Share Posted September 26, 2018 Czytając Twoje wymagania (słuszne), przychodzi mi na myśl jedno pióro: Visconti Homo Sapiens. Możesz także obejrzeć Pelikana M800 (M805), ten będzie miał więcej wersji kolorystycznych niż Homo Sapiens. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
IVLIVS Posted September 26, 2018 Author Report Share Posted September 26, 2018 Szczerze powiedziawszy Visconti Homo Sapiens jest piórem, nad którego wyborem dość poważnie się zastanawiam, podoba mi się - bardzo. Ale chcę rozważyć również inne pióra. Dziękuję za polecenie Pelikana M800, to również wydaje się ciekawa opcja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Abore Posted September 26, 2018 Report Share Posted September 26, 2018 Co prawda budzet jeszcze za maly na recznie malowane modele, ale juz wystarcza na "zwykla" Nakaya. A ktora konkretnie, to juz kwestia indywidualna, osobiscie zachwyca mnie Cigar Long Kikyo + oczywiscie ogromny wybor stalowek (chyba zaden europejski producent takiego nie oferuje?). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ziemniaczek Posted September 26, 2018 Report Share Posted September 26, 2018 A wiesz, jak pisze Nakaya? Podobno nie aż tak fajnie. Nie źle, ale spodziewać się można czegoś lepszego. To dobry wybór. Ale nie jedyny M800 możesz kupić za jakieś 1500zł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Abore Posted September 26, 2018 Report Share Posted September 26, 2018 Just now, Ziemniaczek said: A wiesz, jak pisze Nakaya? AFAIK, dokladnie tak jak stalowki Platinum - w koncu to luksusowa marka tego producenta. Czyli wg mojej oceny bardzo przyzwoicie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patefonik Posted September 26, 2018 Report Share Posted September 26, 2018 Sailor king of pen ebonite. Da się kupić na Ebay z Japonii i przy odrobinie szczęścia na cle w podanej kwocie. Moim zdaniem zdecydowanie fajniejszy od nakaya, którą też w sumie lubię, ale KOP sprawia mi większą przyjemność przy pisaniu. Do tego skromne, nietuzinkowe i szalenie wygodne. Do 3000 w grę wchodzi zwykła stalówka (f,m,B). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zara99 Posted September 26, 2018 Report Share Posted September 26, 2018 Montegrappa nero uno linea F nie jest nudne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Abore Posted September 26, 2018 Report Share Posted September 26, 2018 22 minutes ago, patefonik said: Sailor king of pen ebonite. A ono nie jest jakos ogromnie wielkie w dloni? Kiedys widzialem zdjecia porownawcze, i KOP sprawial wrazenie wybitniego duzego. Przypuszczam, ze agent Bolek by zagustowal - ale jesli ktos nie ceni 40 centymetrowych dlugopisow? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patefonik Posted September 26, 2018 Report Share Posted September 26, 2018 Jest spore. Popatrz na you tubie są porównania z innymi piórami. Jest również bardzo lekkie i świetnie leży w dłoni. To rozmiarówka niewiększa od mb 149, czy pelikan m1000, ale znacznie lżejsze. Jak na moje dłonie ma idealne proporcje. Osobiście nie lubię cienkich piór. Jedyny mankament to stosunkowo mały konwerter. Pióro podaje obficie atrament, także trzeba często napełnia jak ktoś dużo pisze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartosz_T Posted September 27, 2018 Report Share Posted September 27, 2018 Może Aurora 88? Gdynym chciał wydać taką kwotę to bym ją wydał właśnie na wspomnianą Aurorę lub na Pelikana m800. Może warto rozważyć ofertę kolegi visvamitra który sprzedaje taką Autorę w okazyjnej cenie oczywiście jeżeli bierzesz pod uwagę pióra używane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dawid.w Posted September 27, 2018 Report Share Posted September 27, 2018 Z takim budżetem szukałbym czegoś nietuzinkowego. Może coś z firmy Omas? Na forumowym bazarku jest Ogiva Alba. Za pozostałą kwotę można kupić hektolitry atramentu. Pióro tej firmy brałbym ze względu na to, że firma niedawno zbankrutowała. Przed chwilą wszedłem na ich stronę i widzę że ktoś kupił prawa do nazwy i ją reaktywuje. Użytkownik sbrebrown z yt robił recenzję tego pióra i takie posiada: opowiadał że na aukcjach po bankructwie firmy pióra osiągały bardzo wysokie ceny. Szukałbym tych produkowanych przed upadkiem, zbyt często wykupowanie praw do marki ma cel czysto biznesowy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts