diidii Posted June 5, 2017 Report Share Posted June 5, 2017 Dzień dobry! Poszukuję pióra o podobnych charakterze pisania jak Lady Sheaffer Tweed, ale z nowych dostępnych na rynku. Czy to marzenia ściętej głowy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted June 5, 2017 Report Share Posted June 5, 2017 A co on ma za charakter pisania? Jak wpisałem do pióro w duckduckgo to pojawiły mi się pióra starsze, więc domyślam się, że chodzi Ci o flex? Jeśli tak, to można znaleźć takie pióra. Możesz kupić starsze pióro, albo nowe np. Pilot Falcon (albo to może Justus był...) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
diidii Posted June 5, 2017 Author Report Share Posted June 5, 2017 Cienkie jak igła a miękkie jak pędzelek, nie za mokre nie za suche, gładko, a jednocześnie cieńko i szybko stalówka płynie po papierze Pióro nie ma flexa, choć stare jest. Moim zdaniem zasługą tego komfrotu pisania jest lekko wygięty koniuszek stalówki. Próbując kilka z tej serii sheafferów tylko to miało taki urok. Trudno mi określić słowami to coś. Pisałam parkerem vectorem, parkerem frontierem, pelikanami i faber castell, i żadne nie pisze tak jak tamto . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tales Posted June 6, 2017 Report Share Posted June 6, 2017 Jeśli możesz to wrzuć zdjęcie tego lekko wygiętego końca stalówki. Japończycy specjalizują się w różnych takich udziwnieniach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
diidii Posted July 7, 2017 Author Report Share Posted July 7, 2017 O tak wygląda wygięty koniec Zdjęcie pożyczone. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tales Posted July 15, 2017 Report Share Posted July 15, 2017 Może Naginata Fude de Mannen. To jest typ stalówki. Pióro z taką stalówką będziesz musiał już wybrać sobie sam. Generalnie zasada działania takiej stalówki jest taka, że grubość pisma jest zależna od kąta, pod którym piszemy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted July 15, 2017 Report Share Posted July 15, 2017 @diidii, stalówka którą pokazałeś na na zdjęciu, to sheaffer triumph. Obawiam się, że już nie produkowana niestety . Mam kilka piór z tymi stalówkami i uważam, że są absolutnie znakomite. Nie fleksują co prawda (bo nie do tego zostały skonstruowane), ale piszą niebywale gładko, rozsądnie mokro, nigdy nie zbierają papieru. To jedne z nielicznych stalówek którymi zdarza mi się pisać dla samej przyjemności pisania. Gdzieś w odmętach forum powinien się znaleźć jakiś mój post, albo innych kolegów troszkę opisujący właściwości tych stalówek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts