_Pióromaniak_ Posted March 30, 2017 Report Share Posted March 30, 2017 Urlopy są świetne :). Pod koniec ubiegłego tygodnia mieliśmy okazję do kilkudniowego wypoczynku nad morzem. Północna Polska jest niesamowita. To był bardzo przyjemny czas, który wykorzystaliśmy możliwie najlepiej - poświęciliśmy go tylko sobie, czyli naszej całej trzyosobowej rodzinie. Była niejedna chwila na przelanie na papier od dawna krążących w głowie myśli. Polecamy każdemu! Do przeczytania, Marcin PS Na zdjęciu Traveler's Notebook Magdy (Passport w kolorze Camel) oraz pióro wieczne Faber-Castell WRITink Print. Super stalówka! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Pióromaniak_ Posted March 30, 2017 Author Report Share Posted March 30, 2017 (edited) Aha, jeszcze jedna wiadomość :). Traveler's Notebook Olive pojawi się u nas na samym początku kwietnia, czyli lada dzień! http://bit.ly/TravelersNotebookOliveEdition Do przeczytania, Marcin Edited March 30, 2017 by Pioromaniak.pl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Pióromaniak_ Posted April 8, 2017 Author Report Share Posted April 8, 2017 Weekend. Pora na czyszczenie piór używanych w ciągu ostatniego tygodnia i przygotowanie kolejnych na nadchodzące dni: Odgadnąć jaki kolor jest moim ulubionym nie będzie trudno :). Do przeczytania, Marcin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Pióromaniak_ Posted May 8, 2017 Author Report Share Posted May 8, 2017 (edited) Dziś testowałem czarną Aurorę przed wprowadzeniem jej do oferty Pióromaniaka. Na Instagramie opublikowałem krótki film. Sprawdźmy, czy zadziała na forum: Działa! Przynajmniej u nas :). Do przeczytania, Marcin Edited May 8, 2017 by Pioromaniak.pl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Pióromaniak_ Posted May 9, 2017 Author Report Share Posted May 9, 2017 Jeszcze nie trafiło do oferty Pióromaniaka, ale mieliśmy z Magdą szansę spojrzeć na nie z bliska. Pióro wieczne Midori Brass powstało z myślą o użytkownikach Traveler's Notebooków (http://bit.ly/pióroTravelersNotebook). Użytkuję je od tygodnia i bardzo szybko zyskało status jednego z najczęściej wyciąganych piór. Prawdziwy kieszonkowiec. Do przeczytania, Marcin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted May 10, 2017 Report Share Posted May 10, 2017 10 godzin temu, Pioromaniak.pl napisał: Jeszcze nie trafiło do oferty Pióromaniaka, ale mieliśmy z Magdą szansę spojrzeć na nie z bliska. Pióro wieczne Midori Brass powstało z myślą o użytkownikach Traveler's Notebooków (http://bit.ly/pióroTravelersNotebook). Użytkuję je od tygodnia i bardzo szybko zyskało status jednego z najczęściej wyciąganych piór. Prawdziwy kieszonkowiec. Do przeczytania, Marcin Taki Liliput w wersji Midori? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Pióromaniak_ Posted May 10, 2017 Author Report Share Posted May 10, 2017 (edited) 2 godziny temu, XNICKIEES napisał: Taki Liliput w wersji Midori? Hej! To prawda, te pióra łączy kieszonkowy rozmiar :). Jak spojrzałem na moje biurko, to znów dało o sobie znać uzależnienie od Lamy: Na zdjęciu: Lamy Safari Umbra, Lamy Safari Dark Lilac, Lamy Safari Petrol, Lamy Al-Star Charged Green, Lamy Al-Star Pacific Blue, Lamy Vista Do przeczytania, Marcin Edited May 10, 2017 by Pioromaniak.pl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Pióromaniak_ Posted May 22, 2017 Author Report Share Posted May 22, 2017 Przecież to oczywiste, że jeden notatnik dla Pióromaniaka to zdecydowanie za mało. Od góry: - Lamy Vista - Traveler's Notebook Passport - brąz - Hobonichi - Rhodia Webnotebook (kropki) - Rhodia Webnotebook (Rhodiarama) Do przeczytania, Marcin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jwrzask Posted May 24, 2017 Report Share Posted May 24, 2017 (edited) U mnie aktualnie siedem z tego trzy japońskie. Pięć od Was. Dzięki. Ciekaw jestem jak inni. Wysłałem PW w sprawie Petrol i Prelude. Edited May 24, 2017 by jwrzask Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Pióromaniak_ Posted June 4, 2017 Author Report Share Posted June 4, 2017 (edited) Pora na weekendowe czyszczenie: Do przeczytania, Marcin Edited June 4, 2017 by Pioromaniak.pl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Pióromaniak_ Posted June 15, 2017 Author Report Share Posted June 15, 2017 Na zdjęciu, które publikuję niżej są 4 pióra. Dwa z nich należą do Magdy, pozostałe do mnie. Linki: - Pióra Lamy Lx - Pióro Lamy Al-Star Pacific Blue: - Pilot MR Retro Pop Green: - Atrament w tle - Lamy Charged Green Do przeczytania, Marcin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted June 16, 2017 Report Share Posted June 16, 2017 17 hours ago, Pioromaniak.pl said: Na zdjęciu, które publikuję niżej są 4 pióra. Dwa z nich należą do Magdy, pozostałe do mnie. Linki: - Pióra Lamy Lx - Pióro Lamy Al-Star Pacific Blue: - Pilot MR Retro Pop Green: - Atrament w tle - Lamy Charged Green Do przeczytania, Marcin Ostatnio zakochałem się w Lamy. Cudowne pióra? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Pióromaniak_ Posted June 21, 2017 Author Report Share Posted June 21, 2017 Dnia 16.06.2017 o 15:22, XNICKIEES napisał: Ostatnio zakochałem się w Lamy. Cudowne pióra? Są świetne! Pora na porównanie atramentów w wakacyjnych kolorach. Od intensywnej czerwieni po lekko niebieski fiolet (Standardgraph, Lamy, Faber-Castell). Obok tegoroczna edycja specjalna Lamy Al-Star Pacific Blue. Dla miłośników niebieskich odcieni pozycja obowiązkowa! Papier: Midori MD. Do przeczytania,Marcin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted June 21, 2017 Report Share Posted June 21, 2017 5 hours ago, Pioromaniak.pl said: Są świetne! Pora na porównanie atramentów w wakacyjnych kolorach. Od intensywnej czerwieni po lekko niebieski fiolet (Standardgraph, Lamy, Faber-Castell). Obok tegoroczna edycja specjalna Lamy Al-Star Pacific Blue. Dla miłośników niebieskich odcieni pozycja obowiązkowa! Papier: Midori MD. Do przeczytania,Marcin Podoba mi się czerwony, ale w szkole odpada? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted June 21, 2017 Report Share Posted June 21, 2017 (edited) 2 minuty temu, XNICKIEES napisał: Podoba mi się czerwony, ale w szkole odpada? Ja jak pisałem GvFC Garent Red to nikt się mnie nie czepiał. W technikum/lo już żadnego nauczyciela nie obchodzi czym piszesz. PS. Mam pytanie o tego Lamy Al-Star. Czy on ma dziure w skuwce/ma tendencje do pisania ciemniej przez kilka linijek na drugi dzień. Możesz nalać wody do skuwki i zobaczyć, czy przecieka? Mam jednego Al-Stara i właśnie denerwuje mnie to. Nie wiem czy to kwestia egzemplarza czy co. Edited June 21, 2017 by Aventador13 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
-Mateusz- Posted June 21, 2017 Report Share Posted June 21, 2017 38 minut temu, Aventador13 napisał: Ja jak pisałem GvFC Garent Red to nikt się mnie nie czepiał. W technikum/lo już żadnego nauczyciela nie obchodzi czym piszesz. To u mnie w technikum różnie bywało, ale na pracach starałem się mieć bardziej stonowany i ciemniejszy. @XNICKIEES i tak większość to przecież twoje notatki, więc pisz czym chcesz-zawsze możesz mieć dodatkowe pióro z czymś ciemnym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted June 21, 2017 Report Share Posted June 21, 2017 (edited) 3 godziny temu, Aventador13 napisał: PS. Mam pytanie o tego Lamy Al-Star. Czy on ma dziure w skuwce/ma tendencje do pisania ciemniej przez kilka linijek na drugi dzień. Możesz nalać wody do skuwki i zobaczyć, czy przecieka? Mam jednego Al-Stara i właśnie denerwuje mnie to. Nie wiem czy to kwestia egzemplarza czy co. Hej! Wszystkie szkolne pióra (i nie tylko szkolne) mają nieszczelne skuwki (na różne sposoby - dziurki, szczeliny na szczycie, szczeliny między materiałami użytymi do wykończenia). W przeciwnym wypadku przy zdejmowaniu skuwek z szyjki powstawałby efekt strzykawki i atrament wylewałby. Skutkiem ubocznym jest wysychanie atramentu i zmiana nasycenia koloru (te kilka linijek, o których piszesz). Producenci różnie sobie z tym radzą - np. Platinum opatentowało Slip&Seal. Marcin Edited June 21, 2017 by ArielN Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted June 21, 2017 Report Share Posted June 21, 2017 17 minut temu, ArielN napisał: Hej! Każde szkolne pióra (i nie tylko szkolne) mają nieszczelne skuwki (na różne sposoby - dziurki, szczeliny na szczycie, szczeliny między materiałami użytymi do wykończenia). W przeciwnym wypadku przy zdejmowaniu skuwek z szyjki powstawałby efekt strzykawki i atrament wylewałby. Skutkiem ubocznym jest wysychanie atramentu i zmiana nasycenia koloru (te kilka linijek, o których piszesz). Producenci różnie sobie z tym radzą - np. Platinum opatentowało Slip&Seal. Marcin Cooo?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted June 21, 2017 Report Share Posted June 21, 2017 2 hours ago, -Mateusz- said: To u mnie w technikum różnie bywało, ale na pracach starałem się mieć bardziej stonowany i ciemniejszy. @XNICKIEES i tak większość to przecież twoje notatki, więc pisz czym chcesz-zawsze możesz mieć dodatkowe pióro z czymś ciemnym. Może to i racja... Pomyślę o czymś czerwonopodobnym? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted June 21, 2017 Report Share Posted June 21, 2017 2 godziny temu, ArielN napisał: Hej! Wszystkie szkolne pióra (i nie tylko szkolne) mają nieszczelne skuwki (na różne sposoby - dziurki, szczeliny na szczycie, szczeliny między materiałami użytymi do wykończenia). W przeciwnym wypadku przy zdejmowaniu skuwek z szyjki powstawałby efekt strzykawki i atrament wylewałby. Skutkiem ubocznym jest wysychanie atramentu i zmiana nasycenia koloru (te kilka linijek, o których piszesz). Producenci różnie sobie z tym radzą - np. Platinum opatentowało Slip&Seal. Marcin Niemożliwe jest to co piszesz. Skuwki piór Kaweco Student, Kaweco Sport, Waterman Hemisphere i Charleston, Sheaffer Prelude, TWSBI 580 i Eco są całkowicie szczelne. To tylko przyjkłady – wymieniłem pióra które aktualnie przede mną leżą. Nigdy otwierając pióro nie zdarzyło mi się żeby atrament wylał. Jednocześnie po ponad tygodniu niepisania większość z tych piór nie wysycha, ani pierwsze linijki nie są ciemniejsze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted June 21, 2017 Report Share Posted June 21, 2017 40 minut temu, XNICKIEES napisał: Może to i racja... Pomyślę o czymś czerwonopodobnym? Mnie ostatnio zachwycił KWZ Brąz 4 Przebił mojego ulubionego Maroon Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted June 21, 2017 Report Share Posted June 21, 2017 13 minutes ago, Kowal1623 said: Mnie ostatnio zachwycił KWZ Brąz 4 Przebił mojego ulubionego Maroon Narazie nie mam gdzie tego atramentu wlać, muszę kupić kolejne pióro? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted June 21, 2017 Report Share Posted June 21, 2017 No masz... Trzeba kupić! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted June 21, 2017 Report Share Posted June 21, 2017 4 godziny temu, Aventador13 napisał: Ja jak pisałem GvFC Garent Red to nikt się mnie nie czepiał. W technikum/lo już żadnego nauczyciela nie obchodzi czym piszesz.(...) @Aventador13, a w jakim piórze / piórach i z jakimi stalówkami miałeś ten GvFC Garnet Red? Czy dobrze cie się pisało tym atramentem? Ja go miałem w kilku piórach m.in. FC Basic F i Sheaffer Prelude F i odniosłem wrażenie jakby był za "suchy". Czasem przerywał, czasem pisał "ciężko". Podczas gdy w tych samych piórach na przykład atrament Sheaffera, nie mówiąc już o Sailorze pisał świetnie i nie było żadnych problemów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted June 21, 2017 Report Share Posted June 21, 2017 Dnia 21.06.2017 o 20:37, Aventador13 napisał: Niemożliwe jest to co piszesz. Skuwki piór Kaweco Student, Kaweco Sport, Waterman Hemisphere i Charleston, Sheaffer Prelude, TWSBI 580 i Eco są całkowicie szczelne. To tylko przyjkłady – wymieniłem pióra które aktualnie przede mną leżą. Nigdy otwierając pióro nie zdarzyło mi się żeby atrament wylał. Jednocześnie po ponad tygodniu niepisania większość z tych piór nie wysycha, ani pierwsze linijki nie są ciemniejsze. Każdy producent odnajduje swoją drogę do rozwiązania problemu. Tam gdzie jest gwint, niektórzy uszczelaniają skuwki minimalizując ryzyko wysychania. Tam gdzie nie ma gwintu a skuwka jest szczelna, masz odpowiednio skonstruowany mechanizm zatrzasku (vide Prelude, Hemisphere), który pozwala na szybkie dostarczenie powietrza (ewentualnie specjalny spływak). To o czym piszę łatwo jest sprawdzić na przykładzie. Napełnij pustą strzykawkę wodą do połowy, uszczelnij jej czubek i pociągnij za tłok, aż do wyciągnięcia. Można pójść nawet dalej:http://www.exo.net/~pauld/activities/boylingwater/boylingwater.html Powodzenia! Marcin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts