konis Posted October 9, 2016 Report Share Posted October 9, 2016 Lata produkcji to 1930-1945. Co prawda w latach pięćdziesiątych również ten model był produkowany, ale to już było trochę inne pióro. Na powyższym zdjęciu nie widać okienka podglądu atramentu, bo pióro jest zatankowane. W rzeczywistości jest transparentne w kolorze miodowym. Nazwa firmy jest na skuwce. Na cap-topie firmowe logo. Na ślepej skuwce osłaniającej pokrętło piston fillera wyryto numer modelu i wielkość stalówki. Na obudowie tłoka - numer patentu. Stalówka zrobiona jest z palladu. Oczywiście są pióra ze złotymi stalówkami, jak również ze stalowymi. Spływak typu " ślad narciarza". Zdjęcie pióra ze strony Collectible stars. Pióro kupiłem w dobrym stanie. Nie musiałem go rozbierać, dlatego znalazłem w necie fotkę z rozebranym piórem. Pióro ma teleskopowy mechanizm napędu tłoczka. Próbka pisma. Trochę historycznych efemerek. Kartki z katalogu z roku 1939. Jak widać do tego modelu przypisany był ołówek o numerze 72/2 Taki jak ten. Trzeba go będzie gdzieś upolować. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Literka Posted October 9, 2016 Report Share Posted October 9, 2016 Piękne, gratuluję,!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MBRafał Posted October 9, 2016 Report Share Posted October 9, 2016 Dzięki Konisie za prezentację kolejnej perełki z Twojej kolekcji. Świetna stalówka; bajeczny efekt na papierze ! Super! Gratuluję Aż "ślinka cieknie" z zazdrości Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted October 9, 2016 Report Share Posted October 9, 2016 Fajne masz te Montblancki, konis. Dzięki za prezentacje. A Montblanc 234 1/2 produkowany był także w wersji PL (Platinum Lined). https://www.etsy.com/listing/248279854/vintage-montblanc-234-12-pl-platinum Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted October 9, 2016 Report Share Posted October 9, 2016 Nigdy nie pisałem piórem wiecznym z fleksem (jedynie mam stalówkę maczaną), ale jak widzę coś takiego, to mogę się tylko domyslać jak bardzo niesamowite jest to doświadczenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Didi Posted October 12, 2016 Report Share Posted October 12, 2016 Bardzo pouczająca prezentacja. Dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts