Mikus1987 Posted September 20, 2016 Report Share Posted September 20, 2016 Witam, posiadam pelikana souveran M400 zatankowanego obecnie atramentem 4001 royal blue. Jest dla mnie zbyt jasny. Kupiłem dzis edelsteina tanzanite i jutro chce zatankować. Powiedzcie mi jaka kolejność działania bedzie najlepsza? Powiem ze obecny 4001 tankowałem wczoraj wiec jest pełny... nie chce sobie tego edelsteina pomieszać. Jeśli po prostu wypuszczę 4001 do butelki 4001 i zanurzę w edelsteinie nabiorę i wypuszczę 2-3 razy to resztki 4001 tez wypłyną. A tego nie chce...Jak proponujecie to robić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MBRafał Posted September 20, 2016 Report Share Posted September 20, 2016 Wykręcić stalówkę i wypłukać pióro lub wypuścić atrament 4001 (przez stalówkę) i kilka razy nabrać wody, a następnie edelsteina... i już. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MBRafał Posted September 20, 2016 Report Share Posted September 20, 2016 A tu film z instrukcją by Tuzand: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikus1987 Posted September 20, 2016 Author Report Share Posted September 20, 2016 Ale czy po nabraniu kilka razy wody nie powinienem odczekać np 1 dnia żeby wyschło?? Nie rozwodni sie edelstein? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MBRafał Posted September 20, 2016 Report Share Posted September 20, 2016 Ale czy po nabraniu kilka razy wody nie powinienem odczekać np 1 dnia żeby wyschło? Nie rozwodni sie edelstein? To zastosuj metodę z filmu... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikus1987 Posted September 20, 2016 Author Report Share Posted September 20, 2016 Troche sie boje wykręcać sekcje z tak drogiego pióra. Ja w swoim mam stalówkę 18c-750 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted September 20, 2016 Report Share Posted September 20, 2016 (edited) Troche sie boje wykręcać sekcje z tak drogiego pióra. Ja w swoim mam stalówkę 18c-750 He, he, he... To przecież tylko kawałek złotej blachy. W Sailorach są stalówki z 21 karatowego złota i nikt się tym nie przejmuje. Wykręć i już. Oczywiści przy użyciu własnych palców, a nie kombinerkami. zdrówka Edited September 20, 2016 by konis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MBRafał Posted September 20, 2016 Report Share Posted September 20, 2016 Słuchaj Konisa, wie co pisze. To expert. Nie jedno pióro już "rozbebeszył" i złożył na nowo. Zobacz na Forum np. tu: http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/51-jakie-pi%C3%B3ro-dzisiaj-kupi%C5%82e%C5%9B/page-355 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mellion Posted September 20, 2016 Report Share Posted September 20, 2016 Stalówka wraz ze spływakiem w piórach Pelikan stanowi zwykle jeden moduł, który można bezpieczne wykręcić. Jednak akurat Royal Blue wypłuczesz raczej bez problemu jedynie kilkukrotnie nabierając i wypuszczając wodę - to bardzo łatwy do czyszczenia atrament. Potem faktycznie warto pióro pozostawić do wyschnięcia. Swoją drogą dobrą praktyką jest regularne przepłukiwanie pióra nawet jeśli nie zmienia się rodzaju atramentu - podczas pisania pióro zbiera bowiem różne zanieczyszczenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikus1987 Posted September 22, 2016 Author Report Share Posted September 22, 2016 Dzięki za pomoc:) odważyłem się i wypłukałem pióro, później wykręciłem sekcję faktycznie bez problemu. 3 godziny suszenia i obecnie zatankowałem:) dla mnie kolor idealny:) właśnie takie lubię. Dorzyucam zdjęcie mojego ulubionego zestawu od teraz:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MBRafał Posted September 22, 2016 Report Share Posted September 22, 2016 (edited) Super Gratuluję pióra i życzę "wiecznego" użytkowania Edited September 22, 2016 by MBRafał Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikus1987 Posted September 22, 2016 Author Report Share Posted September 22, 2016 Do tej pory jedyny pelikan jakieog miałem, to Epoch ze stalowką M. I z nim nie mam fajnych wspomnień. Bardzo niewygodne dla mnie pióro, i zbyt gruba stalówka. Ale ten Souveran mimo tego że stalówka też M to inny świat... mnie się udało otrzymać tą 400 ze stalówką 18C ale piszę się idealnie... Jednak zacznę lubić Pelikana;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eligiusz Posted December 21, 2016 Report Share Posted December 21, 2016 Jak wymienić atrament z czarnego na niebieski w piórze Visconti Van Gogh? Czy poprostu przepłukać pióro bez jego rozbierania? CZy jest jakiś mało inwazyjny sposób na wykręcenie dolnej części ze stalówką i porządne wypłukanie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted December 21, 2016 Report Share Posted December 21, 2016 Jak wymienić atrament z czarnego na niebieski w piórze Visconti Van Gogh? Czy poprostu przepłukać pióro bez jego rozbierania? CZy jest jakiś mało inwazyjny sposób na wykręcenie dolnej części ze stalówką i porządne wypłukanie? Najlepiej jest wypłukać pióro przez odkręcenie korpusu, umieszczenie pod bieżącą wodą i obracanie tłokiem. Można z Viscontiego wykręcić stalówkę ze spływak, bo jest zamontowana na gwint. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts