Glagolitik Posted July 11, 2016 Report Share Posted July 11, 2016 Witam. Parę dni temu doszła do mnie przesyłka z Chin z piórem Baoer 3035. (To takie pióro do złudzenia przypominające Monteverde Impresa). Niestety, nie udało mi się dokonać rozruchu. Po zatankowaniu do konwertera pisze bardzo chimerycznie, przerywa, po dłuższej przerwie nie startuje, nawet z kleksa. Moczyłem sekcję ponad dobę w wodzie z odrobiną płynu do mycia naczyń. Nic nie pomogło. Chcę rozebrać sekcję w celu wyszczotkowania jej elementów ale nie za bardzo wiem jak się do tego zabrać. Czy spływak ze stalówką się wykręca czy są na wtyk. Pomóżcie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted July 11, 2016 Report Share Posted July 11, 2016 I właśnie dlatego chińskie pióra to strata pieniędzy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rufuz Posted July 11, 2016 Report Share Posted July 11, 2016 E tam strata. Trzeba stalówkę wyregulować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kolumb Posted July 11, 2016 Report Share Posted July 11, 2016 E tam strata. Trzeba stalówkę wyregulować Albo wymienić całą sekcję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rufuz Posted July 11, 2016 Report Share Posted July 11, 2016 Monteverde Impressa jest dostępna w TP w kilku wersjach kolorystycznych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glagolitik Posted July 11, 2016 Author Report Share Posted July 11, 2016 Wymienić sekcję = kupić kolejne pióro. Wybacz Kolumb ale to nie była pomocna odpowiedź. Rufuz: ani ta gdzie można kupić Monteverde. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted July 11, 2016 Report Share Posted July 11, 2016 (edited) Wypłukaj woda, wysusz dokładnie i zatankuj przez stalówke. Stalówkę razem ze spływakiem wyciągniesz z sekcji. Chwyć mocno przez kawałek szmatki dla poprawienia uchwytu i powinno wyjść. Za dużo ze spływakiem nie kombinuj, bo pogorszysz. I przestańcie narzekać na chińskie pióra. A do Impresy to raczej podobny jest Baoer 051, nie 3035. Mam też takiego i jest bardzo fajnie piszący. Edited July 11, 2016 by Wąsaty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glagolitik Posted July 11, 2016 Author Report Share Posted July 11, 2016 Masz rację Wąsaty, wprowadziłem w błąd pisząc o 3035 myśląc o 051, bo właśnie o to pióro chodzi. Metodę ze szmatką zastosowałem ale widocznie jestem za cienki w uszach... może z wyczuciem rzecz jasna jakieś kombinerki? Może ktoś kojarzy jakiś film instruktażowy na YT? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted July 11, 2016 Report Share Posted July 11, 2016 Jeżeli wiesz, ze można wykręcić - to po co Ci film? Film nie pokaże jak mocno chwycić, żeby wyciągnąć Po prostu z wyczuciem, żeby nie połamać żeberek spływaka. Ale tak jak pisałem : spróbuj zatankować przez stalówkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glagolitik Posted July 11, 2016 Author Report Share Posted July 11, 2016 Tankuję zawsze przez starówkę a problem jest właśnie, że nie wiem czy to gwint czy wtyk. Jak będę szarpałł gwint, nic to nie da, natomiast jak zacznę kręcić coś, co jest na wtyk, to spływak szlag trafi. Posiadasz takie pióro - jesteś w stanie stwierdzić czy to gwint czy wtyk? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VojtasK Posted July 11, 2016 Report Share Posted July 11, 2016 Mam 051b i nie miałem specjalnych problemów z wyciągnięciem stalki, ale robię to w takiej grubszej rękawicy do zmywania naczyń, dla poprawy chwytu i wyeliminowania poślizgu. W 051 spływak i stalowkę się wyciąga, nie wykręca. Czasami pomagają delikatne ruchy na boki podczas ciągnięcia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glagolitik Posted July 11, 2016 Author Report Share Posted July 11, 2016 Wielkie dzięki VojtasK! Uświadom mnie przy okazji czym różni się 051 od 051b? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VojtasK Posted July 11, 2016 Report Share Posted July 11, 2016 051 skuwka chromowana niezależnie czy korpus jest gładki, w pasy czy ringi. 051b skuwka czarna korpus czarny z chromowane "ślepą skuwką". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glagolitik Posted July 11, 2016 Author Report Share Posted July 11, 2016 Dziękuję! Gdzieś widziałem taką wersję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VojtasK Posted July 11, 2016 Report Share Posted July 11, 2016 Wszystkie są na ibeju Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted July 12, 2016 Report Share Posted July 12, 2016 Wszystkie chińskie pióra mają wyciągany spływak. (taniość takiego rozwiązania) Bynajmniej nie spotkałem się nigdy z systemem wykręcania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts