visvamitra Posted June 4, 2016 Report Share Posted June 4, 2016 Sailor to jeden z reprezentantów japońskiej piórowej triady: Pilot, Platinum, Sailor. Oferowane przez tę spółkę pióra wieczne nie zaskakują designem, są za to niezawodne i doskonale wykonane. Przeglądając katalog Sailora zatrzymywałem się zawsze na modelu Sailor King of Pen, ale bądźmy poważni i zejdźmy na ziemię. Niestety również tańsze pióra z oferty japońskiego producenta mają w sobie coś, co zachęca do sięgnięcia po portfel. Model ProGear kusił mnie od dawna, zwłaszcza w wariancie Sky Blue. Jakis czas temu udało mi się ustrzelić go na eBayu w rozsądnej cenie i pobawić nim chwilę, zanim trafił w inne ręce. Model ProGear jest dostępny w kilku wariantach kolorystycznych i w dwóch rozmiarach – normal i slim. Na aukcji ustrzeliłem model ProGear Slim, który okazał się dla mnie za mały. No ale nic to. Mam nadzieje, że nowy właściciel będzie się długo cieszył tym piórem i, być może, za jakiś czas podzieli się wrażeniami z jego użytkowania. Wygląd i konstrukcja Sailor Professional Gear Realo ma klasyczny wrzecionowaty kształt oraz ścięte płaskie zakonczenie skuwki i korpusu. Wykonano go z przyjemnego w dotyku i robiącego bardzo dobre wrażenie przezroczystego, barwionego na niebiesko szkła akrylowego (PMMA Resin). Mimo że nie przepadam za takimi odcieniami, to Sailor Pro Gear Sky Blue bardzo mi się podoba. Wariant czarny nie robi na mnie wrażenia, ale ten bardzo mi się podoba. Skuwkę i stalówkę przyozdabia kotwica - znak rozpoznawczy Sailora. Stalówka (Pelikan Edelstein Topaz na papierze Moleskine, który nienawidzi piór wiecznych) Złota, rodowana emka dziarsko pomyka po papierze. Kreskę ma cieniutką, węższą niż efka Watermana. Niektórzy takie lubię, ja nie do końca. Wolę tłuste Be albo BeBe. Z drugiej strony i mnie raz na jakiś czas nachodzi chęć sięgnięcia po coś z węższą kreską i Sailor nadaje się do tego celu idealnie. Co do jakości – europejscy producenci mogliby (i moim zdaniem powinni) wiele nauczyć od Japończyków. Kwestię przyjemności płynącej z użytkowania japońskich stalówek odłóżmy na bok – to sprawa indywidualna. Jedni je lubią, inni nie. Tym, co mnie zachwyca jest powtarzalna jakość – jeszcze nigdy nie trafiła mi się niedopracowana japońska stalówka. W Pelikanie M405, którego cena przekracza 1000 PLN stalówkę wymieniałem trzykrotnie. W kosztującym niecałe 20 PLN Platinum Preppy, niewiele droższym Pilocie 78G albo kosztującym tyle co Safari Pilocie MR stalówki są bezbłędne. Jasne design nie ten, materiały gorsze, ale w końcu pióro służy do pisania. Japończycy doskonale zdają sobie z tego sprawę i na rynek trafiają niemal wyłącznie pióra w pełni sprawne i piszące doskonale od razu po wyjęciu z pudełka. Respekt. Sailor ProGear to fantastyczne pióro wieczne. Serio. Model Slim okazał się dla mnie trochę za mały, ale na tym kończą się moje zastrzeżenia. Jakość wykonania, design, przyjemność z użytkowania stoja na bardzo wysokim opoziomie. Stalówka pisze cienko jak na M-kę, ale to żadne zaskoczenie. Japończyki po prostu tak mają. Na szczęście pisze mokro i bardzo lekko. Dla uzupełnienia informacji dodam, że model ten jest dostepny ze stalówkami w rozmiarach: EF, F, M, B, Z, MS. System napełniania Konwerter lub naboje. Konwerter jest mało pojemny i, zdaje się, produkowany przez Sailora. Nie próbowałem wsunąć do sekcji standardowego konwertera ani standardoweych nabojów, ale podobno nie pasują. Sailor stawia 0 jak na przykład Lamy - na własnościowy system napełniania swoich piór wiecznych. Wymiary Model Pro Gear Slim jest mały. Za mały, zebym go polubił. W sam raz dla miłosników Pelikana M200 / M400 - to chyba właśnie ta wielkość. Dla mnie to trochę za mało. Lubię większe pióra. Mam kilka mniejszych we kolekcji, ale niemal zawsze przegrywają z większymi i głównie się kurzą. Zamknięte - 12.8 cm Z założoną skuwką - 14.6 cm Otwarte - 11.3 cm Waga - 17 g Podsumowanie Sailor Professional gear Slim to fantastyczne pióro wieczne. Model ten okazał się dla mnie za mały, ale na tym kończą się moje zastrzeżenia. Jakość wykonania, dbałość o detale są na wysokim poziomie i, w mojej ocenie, europejscy producenci powinni się od Sailora uczyć. W Polsce pióro to jest chyba niedostepne, w Europie jego cena wynosi ok. 160 - 180 euro. Mnie wraz z kosztem wysyłki do Polski i bonusem celno-podatkowym kosztowało 490 PLN. Uważam, że wtej cenie Sailor to mocny zawodnik. Warunek - nabywca musi lubić małe pióra wieczne. Jeśli uda mi się kiedyś ustrzelić w atrakcyjnej cenie model King Professional Gear w tej wersji kolorystycznej będę przeszczęśliwy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gawlak Posted June 4, 2016 Report Share Posted June 4, 2016 Również kupiłam jakiś czas temu pióro Sailor Proffesional Gear Slim tylko inne, z serii Four Seasons - Yukitsubaki. I również dla mnie jest za małe. Może nawet nie do pisania, bo pisząc nim ze skuwką zatkniętą na tył jest wygodnie, rozsądny rozmiar; ale kiedy trzyma się w ręce tak o, wydaje się przedziwnie delikatne. Jednakowoż jest piękne i cudownie pisze. Wszystkie sailory, które mam (nie jest ich dużo bo trzy, nie są również z najwyższych półek cenowych) piszą bardzo dobrze. Co dla mnie oznacza: równo, przepływ cały czas taki sam, równa cienka linia, nigdy problemów z rozpoczęciem pisania, z przerywaniem. Jedyny problem jaki obserwuję to taki, że nie każdy atrament dobrze z nim współpracuje. Woli te 'mokre'. Dziękuję za recenzję, super. wszystko prawda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EZGeezer Posted June 4, 2016 Report Share Posted June 4, 2016 Ciekawa jak zawsze recenzja. Realo u Sailora oznacza wersję tłokową pióra, a tutaj jak widać mamy c/c. Ten sam mały błąd popełniłeś przy opisie sprzedaży tego pióra. Wersje Realo są tylko w standardowych (dużych) wielkościach (nie jestem pewien czy KOP ma wersję tłokową, ale chyba nie). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted June 4, 2016 Author Report Share Posted June 4, 2016 Słuszna uwaga. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grenadia Posted June 4, 2016 Report Share Posted June 4, 2016 Ciekawa recenzja, zachęciła mnie do przyjrzenia się Sailorom, gdy będę w końcu szukała czegoś ze złotą stalówką. Mały rozmiar to dla mnie zaleta, Pelikan M215 jest jak dla mnie idealny. Mam tylko pytanie: co oznacza rozmiar stalówki Z? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prumar Posted June 4, 2016 Report Share Posted June 4, 2016 Z=Zoom Grubość linii zależna od kąta nachylenia pióra względem kartki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grenadia Posted June 4, 2016 Report Share Posted June 4, 2016 Z=Zoom Grubość linii zależna od kąta nachylenia pióra względem kartki. Dziękuję! Teraz udało mi się wyszukać zdjęcia, fajny efekt da się uzyskać. A jeszcze ze trzy lata temu myślałam, że stalówka to stalówka i nie ma żadnych rozmiarów, nie mówiąc już o takich pomysłach ja zoom czy italic. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted June 5, 2016 Author Report Share Posted June 5, 2016 Też tak miałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
satur Posted June 5, 2016 Report Share Posted June 5, 2016 Ja kupiłem z Japoni pro gear czarnego ze srebrnym wykonczeniem, miał do mnie trafić w ok.16 dni, czekam 28 a nawet nie wysłali. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted June 5, 2016 Author Report Share Posted June 5, 2016 A od koho zamawiałeś? Z eBaya czy od Engeiki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikaa Posted June 5, 2016 Report Share Posted June 5, 2016 Zaciekawiły mnie te Sailorowe stalówki.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzozowisko Posted June 5, 2016 Report Share Posted June 5, 2016 Engeika czasem wysyła bez potwierdzenia. Może pióro utknęło w urzędzie celnym:( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rufuz Posted June 5, 2016 Report Share Posted June 5, 2016 Baaardzo podobają mi się Sailory. Chyba zacznę odkładać na takiego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EZGeezer Posted June 5, 2016 Report Share Posted June 5, 2016 Ja kupiłem z Japoni pro gear czarnego ze srebrnym wykonczeniem, miał do mnie trafić w ok.16 dni, czekam 28 a nawet nie wysłali. To bardzo dziwne. Zgłoś to sprzedawcy. Ja wybieram EMS i przesyłka jest u mnie w jakieś 4-5 dni roboczych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dapi Posted June 6, 2016 Report Share Posted June 6, 2016 U mnie wszystkie powiadomienia od engeiki trafiały do spamu. Nie wiedziałem o nich Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikaa Posted June 6, 2016 Report Share Posted June 6, 2016 Wiesz co, złą taktykę stosujesz, gdyby najpierw była recenzja a potem pióro na sprzedaż, to rzuciłabym się na nie jak lwica Coraz bardziej mi się podoba, i to właśnie ta wersja slim. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted June 6, 2016 Author Report Share Posted June 6, 2016 Wezmę to pod uwagę - mam małą Aurorę 88 (817), którą pewnie za jakiś czas wystawię. Najpierw ją jednak zrecenzuję i wyłuszczę powody (a właściwie jeden powód) planowanego rozstania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikaa Posted June 6, 2016 Report Share Posted June 6, 2016 Na Aurorę 88 ale vintage choruję, chyba ją na spotkaniu marcowym widziałam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzozowisko Posted June 6, 2016 Report Share Posted June 6, 2016 Ja też! Kto pierwszy, Nikaa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikaa Posted June 6, 2016 Report Share Posted June 6, 2016 Wyzwanie podjęte! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
satur Posted June 8, 2016 Report Share Posted June 8, 2016 (edited) Przepraszam za rekordowo długą dramatyczną pałzę. Pióro zamówiłem u Engeiki. Po tygodniu czekania na wiadomość o wysyłce napisałem do nich. Bardzo relaksująco odpowiedzieli mi że pióra nie było na magazynie ale już je zamówili od Sailora. Czekam i pewnie dzisiaj jeszcze raz do nich napisze. Edited June 8, 2016 by satur Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EZGeezer Posted June 8, 2016 Report Share Posted June 8, 2016 Przepraszam za rekordowo długą dramatyczną pałzę. Pióro zamówiłem u Engeiki. Po tygodniu czekania na wiadomość o wysyłce napisałem do nich. Bardzo relaksująco odpowiedzieli mi że pióra nie było na magazynie ale już je zamówili od Sailora. Czekam i pewnie dzisiaj jeszcze raz do nich napisze. A przed zakupem pytałeś o to czy mają je na stanie? Pisz od razu, że jesteś zaniepokojony i nie podoba Ci się taka sytuacja i być może dostaniesz flaszkę iroshizuku w prezencie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikaa Posted June 8, 2016 Report Share Posted June 8, 2016 Nie no, takie akcje chyba nie przejdą, z tym gratisowym atramentem. Co chwilę czytam, że zwlekają z wysyłką z Engeiki bo najzwyczajniej w świecie nie mają tych piór na stanie. To się chyba robi ich standardową taktyką. Ktoś polecił, zdaje się na FPN, by wystosować maila, że rezygnujesz i żądasz zwrotu pieniędzy skoro już tyle czekasz. To podobno zadziałało, pióro zostało od razu wysłane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
akmac Posted June 10, 2016 Report Share Posted June 10, 2016 Ale jak wszyscy zaczną tak robić, to pewnie działać przestanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikaa Posted June 10, 2016 Report Share Posted June 10, 2016 Pewnie tak, albo w Engeice się pojawi adnotacja przy odpowiednich modelach, że dłuższy czas oczekiwania (ściągane od producenta) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts