shdart Posted April 25, 2016 Report Share Posted April 25, 2016 Dwa/trzy (może pięć) dni niepisania i (o ile pióro wystartuje) kreska początkowo jest mocno ciemniejsza. Dla fioletowego 4001 jest niemal czarno. Kilka(naście) zdań i kolor wraca do normy. A może to cecha pióra (inaczej podaje atrament?) a nie atramentu? Piszę Pelikanem Silverstar. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted April 25, 2016 Report Share Posted April 25, 2016 Pióro wysycha - więcej barwnika mniej rozpuszczalnika . Jak napisałeś - chwila pisania i na spływak dostaje się atrament który nie był narażony na wysychanie - kolor wraca do normy. Zacząłbym się przejmować, gdyby pióro zasychało kompletnie i nie dało się po 2-3 dniach nim pisać - jak Parkerem IM . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted April 25, 2016 Report Share Posted April 25, 2016 I generalnie to cecha pióra - ale zależy od zatankowanego atramentu . Na niektórych w ogóle nie zauważysz takiego efektu a inne zakleją pióro przez dłuższy czas nieuzywane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted April 25, 2016 Report Share Posted April 25, 2016 Romii napisał już chyba wszystko. Od siebie dodam przykład jeśli chodzi o atrament. W piórze Faber Castell e motion jest dziura w skuwce która powoduje efekt o którym mówisz. Jeśli wlewam do niego edelsteiny to wysycha w około 3-4 dni. Jeśli wleje niebieskiego Visconti, to poważnie zaschnie w mniej niż 15 godzin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rufuz Posted April 25, 2016 Report Share Posted April 25, 2016 Romii napisał już chyba wszystko. Od siebie dodam przykład jeśli chodzi o atrament. W piórze Faber Castell e motion jest dziura w skuwce która powoduje efekt o którym mówisz. Jeśli wlewam do niego edelsteiny to wysycha w około 3-4 dni. Jeśli wleje niebieskiego Visconti, to poważnie zaschnie w mniej niż 15 godzin Taka sama dziura jest w Parkerach IM. Po zaklejeniu problem z zasychaniem mija Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted April 25, 2016 Report Share Posted April 25, 2016 Taka sama dziura jest w Parkerach IM. Po zaklejeniu problem z zasychaniem mija Dziure w e-motion trzeba by zakleić od wewnątrz, bo od zewnątrz jej nie widać, bo ona nie jest tak jak w przypadku IM'a pod klipem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ddntp Posted April 25, 2016 Report Share Posted April 25, 2016 Dziure w e-motion trzeba by zakleić od wewnątrz, bo od zewnątrz jej nie widać, bo ona nie jest tak jak w przypadku IM'a pod klipem. Hmm, poświeciłem latarką w skuwkę E-motion'a - jedyne miejsce bez plastikowego wypełnienia to sprężynka z klipsa. U mnie efekt wysychania jest minimalny, albo zbyt często używam tego pióra. Musiałbym zostawić zatankowane pióro na dłuższy czas i samemu się przekonać o tym wysychaniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted April 25, 2016 Report Share Posted April 25, 2016 Aby przekonać się o istnieniu dziury doświadczalnie, możesz wlać wodę do skuwki trzymając ja pionowo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shdart Posted April 25, 2016 Author Report Share Posted April 25, 2016 ta dziurka zdaje się nie jest do końca taka niepotrzebna; moje udawane (chrl) Lamy Safari leje do środka za każdym otwarciem, robi się podciśnienie (chyba) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted April 26, 2016 Report Share Posted April 26, 2016 Oryginalne Lamy tak się nie zachowuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vela44 Posted April 26, 2016 Report Share Posted April 26, 2016 Wracając do tematu mam podobny problem, tyle że z Watermanem serenity blue, odkładam, wracan jutro, albo za dłuższy czas i na początku jest to granatowy kolor, a z czasem robi się niebieski. Piszę nim póki co Baoerem 100, pierwszy raz używam i tego pióra i atramentu, stąd nie do końca wiem czyja to wina. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted April 26, 2016 Report Share Posted April 26, 2016 Mam pytanie do wszystkich tych, co mają ten problem. Czy pierwsze napisane słowa takim ciemniejszym atramentem są możliwe do rozmazania palcami nawet po wyschnięciu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vela44 Posted April 26, 2016 Report Share Posted April 26, 2016 Nawet nie wiem, jutro w pracy sprawdzę. A to ma jakieś znaczenie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vela44 Posted April 26, 2016 Report Share Posted April 26, 2016 (edited) Nawet nie wiem, jutro w pracy sprawdzę. A to ma jakieś znaczenie? edit: post z telefonu dodał się dwa razy, proszę o usunięcie jednego, ja nie mogę tego zrobić (albo nie wiem jak....) Edited April 26, 2016 by vela44 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted April 26, 2016 Report Share Posted April 26, 2016 To ma znaczenie bo mnie to denerwuje najbardziej że wystarczy przejechać palcem i już tekst rozmazany, to że jest ciemniejszy to pół biedy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marfackib Posted April 29, 2016 Report Share Posted April 29, 2016 Powiem tak. U mnie ciemnieją z czasem wszystkie atramenty (Sailory, Edelsteiny, Piloty) i we wszystkich piórach (od Vectra do M800). Paruje woda to atrament musi ciemnieć. W nieużywanych od 15 lat napojach wyparowało 50% zawartości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marfackib Posted April 29, 2016 Report Share Posted April 29, 2016 (edited) Mam pytanie do wszystkich tych, co mają ten problem. Czy pierwsze napisane słowa takim ciemniejszym atramentem są możliwe do rozmazania palcami nawet po wyschnięciu?jak wyschnie to się nie rozmazuje. Edited April 29, 2016 by Marfackib Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts