visvamitra Posted February 20, 2016 Report Share Posted February 20, 2016 Jakiś czas temu Diamine postanowiło pójść w ślady spółki J. Herbin i zaproponować miłosnikom artykułów piśmienniczych serię atramentów z błyszczącymi drobinkami. Osobiście nie lubię takich atramentów. J. Herbin nie ma patentu i w sumie nie jest to nic nowego (są na rynku lsniące atramenty do kaligrafii), ale kiedy Diamine weszło z linią Shimmering inks poczułem niesmak. Niesłusznie. Klienci powinni mieć wybór a jedna firma nie powinna mieć monopolu na inkausty z błyskotkami. Ja ich nie uzywam, bo nie lubię. Są jednak osoby, u których lśniące pismo mieniące się reflaksami złota / srebra wywołuje uśmiech. Romii podesłał mi flaszki całej linii. Dzieki niemu mogłem przetesować całą linię i wrzucic te recenzje. Recenzje obfotografowałem po upływie około 3 miesięcy od ich napisania. W tym czasie atramenty lekko wyblakły i straciły sporto połysku. Osobiście w żyiu nie kupiłbym flaszki, ale wybór pozostawiam wam Ciekawy jestem, jaki kolor zaproponuje w tej sytuacji J. Herbin? Diamine uderzyło mocno wchodząc z linią dziesięciu kolorów: Blue Lightning Blue Pearl Brandy Dazzle Golden Sands Magical Forest Night Sky Purple Pazzazz Red Luster Shimmering Seas Sparkling Shadows Brandy Dazzle byłoby całkiem sympatycznym atramentem, gdyby nie zawierało tych %$^&%$ drobinek. Nie lubie ich. Nic na to nie poradzę. Atrament na ręczniku kuchennym Software ID Tomoe River, Kaweco Sport Classic, B Leuchtturm 1917, Kaweco Sport Classic, B Oxford, Hero 5028, stub 1,9 PS: Również De Atramentis niedługo zaproponuje linię błyszczących inkaustów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted February 20, 2016 Report Share Posted February 20, 2016 Fajny atrament. Chyba podobają mi się te ''te %$^&%$ drobinki" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted February 20, 2016 Report Share Posted February 20, 2016 Wypróbowałam kilka dzięki próbkom od Ann, spodobały mi się. Dazzla jeszcze nie miałam, ale kolor wydaje mi się interesujący. P.S. visvamitra, dostałeś moją PW sprzed dwóch tygodni? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cardassia Posted February 20, 2016 Report Share Posted February 20, 2016 Do codziennego pisania to nieee, ale do napisania np. świątecznych życzeń drobinki byłyby świetne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted February 20, 2016 Report Share Posted February 20, 2016 fajny kolor, tylko po co w nim "te %$^&%$ drobinki"? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted February 20, 2016 Report Share Posted February 20, 2016 Ciekawa seria. Oczywiście jako ciekawostka, a nie użytkowy płyn. Buteleczka wydaje się szklana, zakrętka plastikowa. Trochę utrudniająca napełnianie pióra, szczególnie pod koniec zawartości. Kolor ciekawy, choć trochę zbyt nasycony pomarańczowym/żółtym. Krwista czerwień (typu Oxblood czy Red Dragon) z drobinkami byłaby bardziej zjawiskowa i przydałaby się do pisania życzeń na święta bożonarodzeniowe Poza tym recenzja ciekawa i mam nadzieję, że uda Ci się zaprezentować wszystkie kolory serii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted February 20, 2016 Report Share Posted February 20, 2016 Atrament piękny, a zwłaszcza drobinki. Mam jednak pytanie: czy wszystkie zdjęcia zamieszczone w recenzji wykonałeś 3 miesiące po napisaniu? Pytam, bo na niektórych zdjęciach jest więcej, a na niektórych mniej blasku. Ale jeśli faktycznie po trzech miesiącach zostaje tyle, ile widać, to... zacznę się rozglądać za tym atramentem. Ciekawa jestem, kiedy będzie dostępny w Polsce - i za ile. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cardassia Posted February 20, 2016 Report Share Posted February 20, 2016 Ciekawa jestem, kiedy będzie dostępny w Polsce - i za ile. Już jest. Za 55 zł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted February 20, 2016 Report Share Posted February 20, 2016 (edited) Już jest. Za 55 zł Edytuję, bo znalazłam. Miałam problem, bo wpisanie nazwy atramentu do wyszukiwarki nie przyniosło efektu, Ale w Abernatopen atrament faktycznie jest Edited February 20, 2016 by zutka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cardassia Posted February 20, 2016 Report Share Posted February 20, 2016 (edited) Abernatopen.pl Edited February 20, 2016 by Cardassia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted February 20, 2016 Report Share Posted February 20, 2016 No, Platinum bym się nie spodziewała A jeśli to ma być pióro za dolara, wolę tańszy atrament. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cardassia Posted February 20, 2016 Report Share Posted February 20, 2016 No, ja myślę Chociaż tanie piórka potrafią czasami przyjemnie zaskoczyć... by nie powiedzieć zaszokować stosunkiem jakości do ceny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted February 20, 2016 Report Share Posted February 20, 2016 Z tym się w zupełności zgodzę - wolę sobie tylko sama wybrać pióro. W każdym razie atrament już zakupiłam, ciekawa jestem wrażeń. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kalixt Posted February 20, 2016 Report Share Posted February 20, 2016 (edited) W ofercie firmy Standardgraph również występują tego typu atramenty z mieniącymi się drobinkami, a na dole etykiety grubym drukiem zamieszczona jest informacja ostrzegająca o nienapełnianiu tym atramentem piór wiecznych - ciekawe czy te drobinki również nie zaczopują nam pióra na amen... Edited February 20, 2016 by Kalixt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted February 20, 2016 Report Share Posted February 20, 2016 W ofercie firmy Standardgraph również występują tego typu atramenty z mieniącymi się drobinkami, a na dole etykiety grubym drukiem zamieszczona jest informacja ostrzegająca o nienapełnianiu tym atramentem piór wiecznych - ciekawe czy te drobinki również nie zaczopują nam pióra na amen... Jak się zaczopuje,to się wypłucze i odczopuje, a błyszczeć będzie nadal Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kalixt Posted February 20, 2016 Report Share Posted February 20, 2016 Kobiety nie powinny płukać piór własnoręcznie, bo to odziera je z godności...lepiej Iza dobrze się zastanów nad tymi drobinkami... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted February 22, 2016 Report Share Posted February 22, 2016 W ofercie firmy Standardgraph również występują tego typu atramenty z mieniącymi się drobinkami, a na dole etykiety grubym drukiem zamieszczona jest informacja ostrzegająca o nienapełnianiu tym atramentem piór wiecznych - ciekawe czy te drobinki również nie zaczopują nam pióra na amen... co prawda mam i używałem tylko J.Herbin Gris Orageux, ale zaświadczam, że nic nie betonuje i nie zasycha, a używałem i z grotem OB i XF. także tego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikaa Posted February 22, 2016 Report Share Posted February 22, 2016 A mnie się właśnie bardzo podoba udział żółtego/pomarańczowego bardzo fajny kolor! Dzięki za recenzję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kalixt Posted February 22, 2016 Report Share Posted February 22, 2016 Drobinki w piórze, to jak kawałek drutu w snopowiązałce...albo jak grzechoczący kamień w kontrabasie...ale OK, jak chcecie - Wasze życie, Wasze drobinki... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted February 22, 2016 Report Share Posted February 22, 2016 Drobinki w piórze, to jak kawałek drutu w snopowiązałce...albo jak grzechoczący kamień w kontrabasie...ale OK, jak chcecie - Wasze życie, Wasze drobinki... Krzysiu, jeśli zepsuje mi się pióro przez ten drut albo kamień, kupię nowe, Może sheaffera, może aurorę albo crossa.... I dale będę pisać drobinkami. Dzięki temu przemysł piórowy nie upadnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kalixt Posted February 22, 2016 Report Share Posted February 22, 2016 Krzysiu, jeśli zepsuje mi się pióro przez ten drut albo kamień, kupię nowe, Może sheaffera, może aurorę albo crossa.... I dale będę pisać drobinkami. Dzięki temu przemysł piórowy nie upadnie Iza!!! Jesteś dla mnie motywacją, drogowskazem i tlenem w butli nurkowej, który chce łapczywie pobierać i do swoich płuc tłoczyć bezustannie! Dziękuję Ci za te słowa otuchy, od dziś jesteś Drobinką idealną! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted February 22, 2016 Report Share Posted February 22, 2016 Iza!!! Jesteś dla mnie motywacją, drogowskazem i tlenem w butli nurkowej, który chce łapczywie pobierać i do swoich płuc tłoczyć bezustannie! Dziękuję Ci za te słowa otuchy, od dziś jesteś Drobinką idealną! Wkradła Ci się literówka: jestem drabinką idealną, po której będziesz mógł się wspinać na kolejne szczeble kariery Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted February 26, 2016 Report Share Posted February 26, 2016 Atrament dostałam wczoraj. Próbowałam na razie w wersji "maczanej" - wychodzi ciemniejszy niż na karcie testowej, ale to chyba normalne. Dziś wleję go w jakieś pióro Jest naprawdę piękny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts