iza Posted September 25, 2015 Report Share Posted September 25, 2015 (edited) Witam Mam problem z jednym delikwentem pióro nie nadąża z podawaniem atramentu, nawet, gdy pisze nim stosunkowo wolno. Było oczywiście płukane ale nic to nie dało Zatankowanie atramentem z dobrym przepływem też nic nie dało Postanowiłam, że dam mu szanse i być może czegoś nowego się dzięki niemu nauczę Podejrzewam, że coś może być źle złożone pojęcia nie mam pojęcia co - zdjęcie wrzucam, może jakieś doświadczone oko dojrzy coś czego ja nie widzę Ma ktoś jakiś pomysł, co zrobić aby to pióro naprawić? Edited September 25, 2015 by iza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted September 25, 2015 Report Share Posted September 25, 2015 Stalówka siedzi za płytko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patefonik Posted September 25, 2015 Report Share Posted September 25, 2015 Dokładnie. Stalówk powinna być głębiej nasunięta na spływak. Teoretycznie chyba powinien sięgać prawie do krawędzi odstęp milim etr do półtora po kazdej stronie. Jak zagoooglujesz są rysunki wyjaśniające. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iza Posted September 25, 2015 Author Report Share Posted September 25, 2015 (edited) Te rysunki widziałam, już na fop i nawet czytałam o tym ale, do tego, że jest za płytko i tak nie doszłam Dzięki Nie ma to jak profesjonalne oko Teraz ok? Edited September 25, 2015 by iza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted September 25, 2015 Report Share Posted September 25, 2015 A działa ok? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iza Posted September 25, 2015 Author Report Share Posted September 25, 2015 po pierwszym krótkim teście wynikałoby, że tak, nic nie przerywało i pióro pisało jakby bardziej mokro (a może to efekt placebo ) ale też pisałam dość wolno, więc zobaczymy, jak to będzie wyglądać w czasie. Jeszcze przesunęłam minimalnie stalkę względem spływaka, bo wydawało mi się, że siedzi trochę krzywo. Zobaczymy, myślę, że pacjent do dalszej obserwacji. Na razie dziękuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryard Posted September 25, 2015 Report Share Posted September 25, 2015 Może być placebo. Byle pomogło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iza Posted September 28, 2015 Author Report Share Posted September 28, 2015 Dzisiaj przetestowane zostało w warunkach bojowych. Jest duża poprawa ale w zasadzie aby stale podawało tą samą ilość atramentu muszę je docisnąć niczym długopis... Ktoś ma może jakiś pomysł? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dexter Posted September 28, 2015 Report Share Posted September 28, 2015 Czy przypadkiem spływak nie stracił swojego końca? Wygląda jak odłamany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patefonik Posted September 28, 2015 Report Share Posted September 28, 2015 A czy stalówka przylega do spływaka? Na drugim zdjęciu wygląda jakby ta część na górze (na górze zdjęcia, czyli patrząc od dzioba ze stalówką do góry po lewo) odstawała? Lub to tylko cień... Dodatkowo na górze spływaka pod stalówką jest taki rowek (kanalik), zobacz czy się nie zatkał jakimś shitem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted September 28, 2015 Report Share Posted September 28, 2015 A co to za marka pióra? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iza Posted September 28, 2015 Author Report Share Posted September 28, 2015 (edited) Czy przypadkiem spływak nie stracił swojego końca? Wygląda jak odłamany. Spływak tak wyglądał od nowości, ale problem też jest od nowości. Mam jeszcze jedno takie pióro i spływak wygląda tak samo. A czy stalówka przylega do spływaka? Na drugim zdjęciu wygląda jakby ta część na górze (na górze zdjęcia, czyli patrząc od dzioba ze stalówką do góry po lewo) odstawała? Lub to tylko cień... Dodatkowo na górze spływaka pod stalówką jest taki rowek (kanalik), zobacz czy się nie zatkał jakimś shitem. Przylega - chyba, że ja znów na to dobrze spojrzeć nie potrafię A co to za marka pióra? Inoxcrom Po rozebraniu tak to wygląda Edited September 28, 2015 by iza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iza Posted September 30, 2015 Author Report Share Posted September 30, 2015 (edited) Tak prawdę powiedziawszy, jak pisałam w pierwszym poście chciałabym się na tym piórze czegoś nowego nauczyć, a nie iść na łatwiznę Pióro rzeczywiście daje cienką kreskę, po ostatnim ponownym wyczyszczeniu wszystkiego w stanie rozłożonym i złożeniu jest jakby lepiej. Wczoraj książki przepisywałam, żeby je sprawdzić i nie wymagał dociskania, ani nie przerywał, ale nie jestem pewna, czy to nie był jeszcze efekt niewysuszenia go, a tylko osuszenia - pewnie gdzież w przeciągu tygodnia sprawdzę go w boju dokładnie Nie zaprzeczam jednocześnie, że chętnie zrobiłabym z tego pióra..... takie co najmniej porządnie podające atrament M. Czytałam o dwóch sposobach na tą przypadłość: 1) poszerzenie kanalika w spływaku (tego się chyba obawiam i wolałabym zostawić jako ostateczność) 2) poszerzenie skrzydełek stalki za pomocą np. żyletki, to wydaje mi się mniej ingerujące i niebezpieczne. Tylko się zastanawiam, czy mam tą żyletkę między skrzydełka wkładać jakoś punktowo np starając się jak najwyżej, czy delikatnie wkładać przez całość? Jakieś sugestie? Edited September 30, 2015 by iza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patefonik Posted September 30, 2015 Report Share Posted September 30, 2015 Ot taki cytat ad. 2 z pierwszego linka podanego przez googla... Never use a razor blade, a thin pen knife blade or anything sharp and made of steel! They will burr the inside of the tines and ruin the nib. They may also scrape against the ink channel in the feed and ruin it! źródło: http://newpentrace.net/articleGA04.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iza Posted October 1, 2015 Author Report Share Posted October 1, 2015 Słuszna uwaga tym bardziej, że stalówka jest pozłacana, więc pewnie bym ją poharatała Mój angielski trochę leży i w związku z tym mam pytanie do tekstu, czego on używa... czy tam chodzi o klisze? Drugie wspomina też o nici ale jak ją wsunąć w szczelinę, gdy nie ma otworu odpowietrzającego? - ta stalówka akurat nie ma Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
akmac Posted October 1, 2015 Report Share Posted October 1, 2015 Tak, albo cienkiej blaszki mosiężnej, albo właśnie kliszy, np. od slajdów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts