visvamitra Posted August 30, 2015 Report Share Posted August 30, 2015 (edited) Cenię Rhodię. Firma ta oferuje llientom świetne papiery za rozsądne pieniądze. Jestem miłośnikiem kremowych papierów, dlatego kiedy parę miesięcy temu zauważyłem blok La Gamme Rhodii z kremowym, welinowym papierem w La Couronne du Comte, zamówiłem sobie bloczek. W ogóle wtedy zamówiłem sporo papierów. Czy kiedyś je zużyję, oto jest pytanie. Ale do rzeczy. Co, gdzie, jak i z a ile? Zeszyty i bloki Rhodii są dostępne w wielu miejscach, głównie za granicą. Pomału coraz łatwiej kupić produkty tej spółki w Polsce, jednak ceny nie zawsze są konkurencyjne. Blok Rhodii zamówiłem w La COuronne du Comte za 2,5 euro. To dobra cena. Papier Zamówiłem blok w formacie A5, w linie. Liczba stron – 70 kartek. Notatnik został zszyty w inteligentny sposób, do teho ma mikroperforacje umożliwiające równe wyrwanie zapisanej kartki. Papier ma gramaturę 90 g i nosi nazwę Vellin Siperieur. Jak bym go opisał? Poezja. Kremowy, gruby, śliski. Wiele atramentów zyskuje na nim głębię. Wiem, że niektórzy nie lubią kremowych papierów, ale ja je uwielbiam. Stalówki suną po papierze gładko i bezproblemowo. Póki co nie zauważyłem, by jakikolwiek atrament strzępił na Rhodii. Podsumowanie Polecam zdecydowanie fanom kremowych papierów. Plusy jakość faktura papieru estetyczne i inteligentne wykonanie Minusy ograniczona dostępność w Polsce Edited August 30, 2015 by visvamitra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morlok Posted August 30, 2015 Report Share Posted August 30, 2015 Ostrze sobie kły i pazury na Rhodię, ale na razie muszę pozostać przy Midori (też nie od macochy). Kremowy papier plus Electric DC blue dla mnie "mniut" i rzodkiewki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted August 30, 2015 Report Share Posted August 30, 2015 Ty zauważyłeś kilka miesięcy temu ten notes, a ja od 3 lat w nim robię testy atramentów Wiele osób fascynuje się Rhodią. Przesadnie wg mnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iux Posted August 30, 2015 Report Share Posted August 30, 2015 Ja tam wolę biały papier. A za recenzję dziękuję. I obyś nigdy nie zużył wszystkich swoich notatników, bo co potem!? Jak żyć!? ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted September 1, 2015 Report Share Posted September 1, 2015 rhodia jest przereklamowana. moim skromnym zdaniem lepiej kupić notes znanej, wiodącej marki. mamy to samo za lepsze pieniądze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted September 1, 2015 Author Report Share Posted September 1, 2015 A mają kremowy papier? Mam bloczek esquisse i sobie chwalę, ale w Leclercu na Jutrzenki w Warszawie był tylko w kratkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted September 1, 2015 Report Share Posted September 1, 2015 aaaa.... kremowy? [tl:dr] nie, nie mają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted September 1, 2015 Report Share Posted September 1, 2015 Wolę jak pióro ma maślaną stalówkę i płynie po każdym papierze, niż jak papier jest śliski. Po drugie Rhodia ma kiepskie odstępy między liniami. Sami sprawdźcie, to 3/4 wysokości podwójnej kratki Oxforda. Jak np. ktoś pisze maczkiem, to na Rhodii wygląda to paskudnie i zostaje potężne śiatło między wierszami (marnowane jest też miejsce). W Oxfordzie można pisać kratka pod kratką. Ale to tylko takie luźne uwagi i spostrzeżenia. Każdemu nie dogodzisz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz888 Posted September 3, 2015 Report Share Posted September 3, 2015 Fajna recenzja i fajny notes -notesy Rhodii bardzo lubię, jednak te liniowane jakoś rzadko kupuję... wolę jednak kropki lub kratkę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts