dora Posted July 22, 2015 Report Share Posted July 22, 2015 Witam wszystkich! Mam pytanie co to jest za pióro? Za odpowiedzi z góry dziękuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted July 22, 2015 Report Share Posted July 22, 2015 Trochę mało zdjęć Jakiś stary safety pen MontBlanc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Dziku Posted July 22, 2015 Report Share Posted July 22, 2015 To jest tylko stalówka, a pytanie było o całe pióro... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dora Posted July 23, 2015 Author Report Share Posted July 23, 2015 Dodaje nowe zdjęcia do tematu co to za pióro! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted July 23, 2015 Report Share Posted July 23, 2015 Jakiś Montblanc typu safety pen. Lata 20/30 XX wieku? Stalówka to chyba jakieś OM/OB? Chowa się, jak przekręcisz tylne pokrętło? Próbowałaś nim pisać? Z daleka wygląda na całkiem nieźle zachowane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted July 23, 2015 Report Share Posted July 23, 2015 śliczne... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dora Posted July 23, 2015 Author Report Share Posted July 23, 2015 Stalówka chowa się jak przekręcę! Pióro z tego co wiem od początku kiedy mój dziadek wszedł w jego posiadanie nie było używane. Teraz dał mi je. Zastanawiam się, czy przedstawia jakąś wartość materialną? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted July 23, 2015 Report Share Posted July 23, 2015 Przedstawia i to całkiem sporą. Liczoną w tysiącach złotych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dora Posted July 23, 2015 Author Report Share Posted July 23, 2015 Dziękuję za odp. Ale wartość w tysiącach około ile tys.? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted July 23, 2015 Report Share Posted July 23, 2015 Fajny dziadek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted July 23, 2015 Report Share Posted July 23, 2015 Kurde, czemu to zawsze musi być dziadek? W końcu babcie żyją dłużej i są bardziej "szczodre" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted July 23, 2015 Report Share Posted July 23, 2015 Kurde, czemu to zawsze musi być dziadek? W końcu babcie żyją dłużej i są bardziej "szczodre" Widocznie babcie rzadziej posiadają pióra kupowane w celu podpisywania ważnych umów biznesowych i nie mają potem czego przekazać wnuczkom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted July 23, 2015 Report Share Posted July 23, 2015 Dziękuję za odp. Ale wartość w tysiącach około ile tys.? Na pewno mniejszą niż wartość sentymentalna... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LukiStrike Posted July 24, 2015 Report Share Posted July 24, 2015 Na pewno mniejszą niż wartość sentymentalna... +1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
herbatnick Posted July 24, 2015 Report Share Posted July 24, 2015 Kurde, a czemu to przeważnie kończy się pytaniem o wartość materialną, a nie "Jak to doprowadzić do stanu używalności"? Mimo wszystko - piękne pióro :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted July 24, 2015 Report Share Posted July 24, 2015 Dziękuję za odp. Ale wartość w tysiącach około ile tys.? Tyle, za ile ktoś wylicytuje/będzie chciał kupić. Kurde, a czemu to przeważnie kończy się pytaniem o wartość materialną, a nie "Jak to doprowadzić do stanu używalności"? Mimo wszystko - piękne pióro :-) To tutaj wygląda na całkiem używalne. Będąc 'niewtajemniczonym' w pióra raczej bałbym się używać zabytkowego pióra o wartości idącej w tysiące. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted July 24, 2015 Report Share Posted July 24, 2015 (edited) Na pewno mniejszą niż wartość sentymentalna... +1 +2 Edited July 24, 2015 by endoor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dora Posted July 24, 2015 Author Report Share Posted July 24, 2015 Pióro jest w bardzo dobrym stanie i chcę je sprzedać, dlatego pytam się o realną cenę! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Dziku Posted July 24, 2015 Report Share Posted July 24, 2015 Pióro jest w bardzo dobrym stanie i chcę je sprzedać, dlatego pytam się o realną cenę! Czar prysł. Został biznes Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted July 24, 2015 Report Share Posted July 24, 2015 Teraz liczy się tylko kasa przecież to takie oczywiste i choćby nie wiem jakie ktoś piękne historie pisał to kończy się w 99% na tym samym pytaniu. "Ile za to dostanę?" Kasa się rozejdzie a pamiątki nie będzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted July 24, 2015 Report Share Posted July 24, 2015 Pióro jest w bardzo dobrym stanie i chcę je sprzedać, dlatego pytam się o realną cenę! Wystaw na Allegro licytację to się dowiesz ile jest warte Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted July 25, 2015 Report Share Posted July 25, 2015 @dora - mi wygooglanie pierwszej z brzegu aukcji na e-bay zajęło kilka sekund. Wpisz sobie "Montblanc Safety Pen" i wszystko stanie się mniej więcej jasne. Jak chcesz konkretnej wyceny, to polecam jakiegoś antykwariusza, "Desę", biegłego albo coś w tym stylu. PWF NIE WYCENIA piór, szlafmyc, desek klozetowych, butów po dziadku i gaci po tacie… Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dora Posted July 25, 2015 Author Report Share Posted July 25, 2015 Właśnie szukałam po całej Polsce człowieka kto znał by się na starych piórach i nic z tego. Może podpowiedz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dora Posted July 25, 2015 Author Report Share Posted July 25, 2015 Też szukałam w e-bay chociaż podobne pióro i nie znalazłam.Internet pusty w tym temacie! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted July 25, 2015 Report Share Posted July 25, 2015 (edited) @dora - może jednak jeszcze się zastanów. Skoro to pióro 'po dziadku', to przeszło przynajmniej przez 3 pokolenia. Pióro wygląda na dobrze zachowane. Może kiedyś sama będziesz chciała je przekazać kolejnym pokoleniom w rodzinie. Takie drobiazgi dają poczucie ciągłości pokoleń i jakiejś rodzinnej tożsamości. Jako młody chłopak chodziłem z dumą w kurtce po stryju (brat dziadka) lotniku, który latał w Anglii w czasie drugiej wojny światowej. Przyjdzie taki czas, że jeśli kurtka przetrwa (bo nie jest tak trwała jak pióro, sic!) podaruję ją synowi. Pewnie jak skończy 18-tkę. Edited July 25, 2015 by endoor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts