visvamitra Posted April 9, 2015 Report Share Posted April 9, 2015 (edited) Spółka Waterman została założona w 1883 roku przez Lewisa Edsona Watermana, który miał wówczas czterdzieści pięć lat i pracował jako broker ubezpieczeniowy. Do zrewolucjonizowania rynku artykułów piśmienniczych zainspirował go przegrany kontrakt. Pan Waterman miał podpisać ważną umowę, jednak zakupione w tym celu pióro nie chciało pisać, a kiedy zaczęło podawać atrament, to zamiast pozostawić ładną kreskę na umowie, pozostawiło wielką plamę. Zanim broker wrócił z biura z duplikatem umowy, kontrahent podpisał umowę z innym ubezpieczycielem J Tak mówią. W reakcji na to niepowodzenie Lewis Waterman przebranżowił się. I dobrze, że tak się stało. Trudno sobie wyobrazić, jak dzisiaj wyglądałby rynek artykułów piśmienniczych bez innowacyjnych i śmiałych projektów i rozwiązań Watermana. Oprócz piór wiecznych Waterman tworzy również atramenty. Kształt butelki zmieniał się z biegiem lat. Współcześnie marka Waterman należy do amerykańskiego koncernu Sanford (grupa Newell Rubbermaid) - największego na świecie producenta artykułów piśmiennych, właściciela marki Parker, niedawnego konkurenta Watermana. Domyślam się, że atramenty są dla nich jedną z najmniej biznesowo opłacalnych kategorii produktowych. Mimo to uważam, że byłoby świetnie, gdyby Waterman wyszedł na rynek z serią atramentów premium w atrakcyjnych flaszkach i ciekawszych kolorach. Coś w stylu serii Edelstein. Mają wiedzę, mają doświadczenie, mają markę. Niech tylko dział controllingu przymknie oko i do dzieła. Póki co firma oferuje osiem kolorów zapakowanych w charakterystyczne i praktyczne flaszki. www.waterman.com Dostępne kolory to: Absolute Brown Audacious Red Black Harmonious Green Inspired Blue Mysterious Blue Radiant Pink Serenity Blue Tender Purple Próbkę IB w postaci napełnionego po brzegi eppendorfa dostarczył mi rbit9n. Także tego. Inspired Blue to atrament o niezłych właściwościach, ale kolor mi nie odpowiada. Nie przepadam ostatnio za takimi odcieniami niebieskiego :/ Ekspresjonizm abstrakcyjny (strzał atramentem na kartkę papieru Clairefontaine 90 g) Krople atramentu na ręczniku kuchennym Oxford Recycled 90g - Kaweco Sport, B Lyreco Budget 70 g, Kaweco Sport Classic, B Edited April 9, 2015 by visvamitra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted April 9, 2015 Report Share Posted April 9, 2015 (edited) A mnie się, wicie rozumicie, podoba ten kolorek Dzięki za recenzję Edited April 9, 2015 by Markol Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iux Posted April 9, 2015 Report Share Posted April 9, 2015 Heh kolorek nie bardzo ale ten tekst prosto pod wadę wymowy :-)))))))))))))))))))))))))))))))) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted April 9, 2015 Report Share Posted April 9, 2015 jakiś ciemny i przygaszony Ci wyszedł na skanach. u mnie stare zapiski mają taki kolor, jak na dwóch ostatnich obrazkach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dante Posted April 9, 2015 Report Share Posted April 9, 2015 Wow, druga recenzja tego samego atramentu w taki krótkim czasie? Ale faktycznie, bardziej podobała mi się barwa na zdjeciach w recenzji Akszugora. W sumie to mam już w przeglądarce otwarty sklep z tym atramentem i tylko czekam na jakiś bodziec, żeby kliknąć "Kup". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted April 9, 2015 Author Report Share Posted April 9, 2015 Jeśli lubisz takie kolory, zastanów się jeszcze nad Blu Mare Rohrer & Klingner. Stosunek ceny do jakości jest bardzo dobry. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dante Posted April 10, 2015 Report Share Posted April 10, 2015 @visvamitra dzięki, jestem Twoim dłużnikiem. Zerknąłem na tego Blu Mare i w sumie to jeszcze bardziej mi się spodobał. Zamówienie złożone, teraz tylko uzbroić się w cierpliwość na kilka dni czekania, a potem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts