Jump to content

Jinhao 611 - tusz nie płynie

Recommended Posts

Pióro jak w temacie nie pisze. Po nalaniu atramentu (najpierw Hero Blueblack, bo to mój ulubiony kolor potem Parker Quink czarny) pióro nie pisze. Atrment nie spływa po salówce w dół i tyle. Oczywiście zaraz po napełnieniu jest git. Zatykam pióro, wyjmuje za godzine żeby coś zapisać i nic. Myśłałam że atrament jest niewłałciwy, więc zmieniłam. Potem że pióro zaschło to po namoczeniu próbwałam od początku. Niewiem co zrobić żeby zaczęło pisać.

Pióro jak w temacie nie pisze. Po nalaniu atramentu (najpierw Hero Blueblack, bo to mój ulubiony kolor potem Parker Quink czarny) pióro nie pisze. Atrment nie spływa po salówce w dół i tyle. Oczywiście zaraz po napełnieniu jest git. Zatykam pióro, wyjmuje za godzine żeby coś zapisać i nic. Myśłałam że atrament jest niewłałciwy, więc zmieniłam. Potem że pióro zaschło to po namoczeniu próbwałam od początku. Niewiem co zrobić żeby zaczęło pisać.

Wyrzucić i kupić inne pióro.

Prawdopodobnie masz nieszczelną skuwkę, żeby to sprawdzić, wystarczy w nią dmuchnąć (jak w balon)

Jest to częsta przyczyna szybkiego wysychania pióra po zamknięciu skuwki. 

Z wyrzuceniem to się narazie wstrzymaj :D

Edited by YAMAHAL

Guest Markol

Pax! Pax między chrześcijany!

Powodów braku współpracy ze strony pióra może być kilka, od banalnego zabrudzenia do usterki produkcyjnej. Wszak Jinhao nie słyną z wysokiej jakości.

Rację mają zatem Ci, którzy zalecają porządne wymoczenie pióra. Nie ma tam stałego tłoka, który mógłby ulec uszkodzeniu pod wpływem detergentu jak np. w MB146. Dmuchnąć w skuwkę też można ;)

Ale trochę racji ma też Kasia, bo w przypadku pióra za 3 dolary (a za tyle można je kupić na e-bayu) wielkie remonty się nie kalkulują.

@Visvamitra, a czemu to takimi malutkimi literkami? :)

Napisano 30 marzec 2015 - 17:31

@Kasia - ależ się zrobiłaś radykalna :) Zacząłbym od wypróbowania sposobu zaproponowanego przez Yamahal-a. Nie zawadzi wymoczenie stalówki i sekcji w wodzie z kroplą detergentu