michalop Posted February 28, 2015 Report Share Posted February 28, 2015 (edited) Dotarł dziś. Pelikan 100. W całkiem dobrym stanie. Wydaje się że z listopada 1930. (?) Stare Logo (do 1937) Nakrętka skuwki jeszcze cylindryczna (do 06.1931) Stara bakelitowa sekcja (w całości z korpusem) (do 06.1933) miękka Stalówka EF z okrągłą dziurką. (od 11.1929) dwa pierścienie (od 11.1929) tylko 2 otwory w skuwce. (do 11.1930) inna niż w późniejszych modelach ciemnozielona "koszulka" niestety nieco uszkodzona, co widać na niektórych zdjęciach. ... a tu cała rodzinka ... i zdjęcie pokazujące różnice w budowie sekcji (od góry: Originals of their Time 1931, Pelikan 100 ok 1933, Pelikan 100 ok 1930) piotrek Edited February 28, 2015 by michalop Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 Piękne! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 Cuda... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 Gratulacje! Setki są na samym szczycie mojej listy piór, które "piszą jak poezja". Te stalówki są niewiarygodne: cudownie cieniują nawet przy cienkiej kresce, przyjemnie elastyczne, charakterne, absolutnie wspaniałe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 Mniamuśne. Nie mogę się dopatrzeć na zdjęciach uszkodzeń zielonej koszulki. Mógłbys opisac na czym polegają? Albo jeszce lepiej - dać fotki zbliżeń...? Drugie pytanie - czy w tej wersji koszulka jest trwale zespolona z korpusem, czy tez daje się ściagac....? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrsajnog Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 Elegancki styl retro w najlepszym wydaniu. Piękne pióra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 Piękna rodzinka. Szczere gratulacje! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michalop Posted March 1, 2015 Author Report Share Posted March 1, 2015 Nie mogę się dopatrzeć na zdjęciach uszkodzeń zielonej koszulki. Mógłbys opisac na czym polegają? Albo jeszce lepiej - dać fotki zbliżeń...? Drugie pytanie - czy w tej wersji koszulka jest trwale zespolona z korpusem, czy tez daje się ściagac....? Koszulka jest pęknięta w dwóch miejscach - rysy długości ok. 5-9 mm + niewielki ubtyek. zastanawiam się czy nie udało by się tego uzupełnić jakąś szpachlówką zrobioną z celuloidu i acetonu, ale nie mam z tym doświadczenia. Póki co zabezpieczyłem folią. Koszulkę można zsunąć, ale trzeba to tego użyć sporej siły lub/i nieco ciepłej wody. Nie jestem tylko pewien czy uda ją się później ponownie nasunąć nie uszkadzając jej jeszcze bardziej. ... a na wymienną w tym kolorze nie mam chyba co liczyć.... no chyba, że ktoś by miał. piotrek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 Pięęęęękne! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 Pięęęęękne! I to bardzo.Gratuluję nabytku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 Powala mnie sterylność Twoich zdjęć i doskonały stan w jakim są te pióra - jak na swój wiek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 Podobają mi się twoje zdjęcia, ale to pióro nie za bardzo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Felicja Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 piękne fotografie, Rodzina zacna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iux Posted March 2, 2015 Report Share Posted March 2, 2015 megaaaaaaaaa!!!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted March 2, 2015 Report Share Posted March 2, 2015 pycha!ps. zdjęcia w pierwszym wątku takie ciemne, czy mam za mocno monitor skręcony? ale w sumie zdjęcie z uszkodzeniem widzę czysto i przejrzysto. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michalop Posted March 2, 2015 Author Report Share Posted March 2, 2015 te zdjęcia przeznaczone są do oglądania nocą. piotrek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vannolot Posted March 27, 2015 Report Share Posted March 27, 2015 Super!A mogę wiedzieć, jak robiłeś zdjęcia, żeby wyszły tak jak wyszły? Jak widać, nie wystarczy mieć aparat, żeby przedstawić w tak świetny sposób pióra.. ;-; Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michalop Posted March 27, 2015 Author Report Share Posted March 27, 2015 trochę rozproszonego światła i oczywiście statyw. Cieszę się zę zdjęcia się podobają. piotrek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elessar Posted March 28, 2015 Report Share Posted March 28, 2015 Piękne ptaszory Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pigol Posted March 29, 2015 Report Share Posted March 29, 2015 śliczne... boskie piórka.. zazdraszczam... i gratuluję... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted March 30, 2015 Report Share Posted March 30, 2015 co do światła, to SZAP amazon.com opatentował ustawienie oświetlenia. takie co to ludzie znają i go używają od kilkudziesięciu lat, żeby nie mieć cieni na zdjęciu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts