Jump to content

Pelikan Demonstrator M805

Ender

Recommended Posts

Nigdy nie miałam demonstratora, ale wyobraźnia podpowiada mi, że może być uciążliwy w użytkowaniu i wymagać stałego czyszczenia wszystkich elementów, by wyglądać schludnie... Czy ktoś, kto używał, mógłby podzielić się doświadczeniami w tym względzie?

Nigdy nie miałam demonstratora, ale wyobraźnia podpowiada mi, że może być uciążliwy w użytkowaniu i wymagać stałego czyszczenia wszystkich elementów, by wyglądać schludnie... Czy ktoś, kto używał, mógłby podzielić się doświadczeniami w tym względzie?

Demonstrator, zwłaszcza bezbarwny, to nie jest najlepszy wybór dla czyścioszków ;)

Mam 200 Cognac. Zabrudzenia z atramentu zbierają się wokół spływaka, w zakamarkach wnętrza sekcji i wokół tłoka. Mnie to szczególnie nie przeszkadza, ale wyobrażam sobie, że niektóre osoby może drażnić.

Wygląda całkiem fajnie, ale biorąc pod uwagę ceny Pelikanów z tej serii wielkości to pewnie będzie kosztował ze 2 tysiące lub więcej. Tak jak wspomniał piter22 dużo tańszym rozwiązaniem jeśli chodzi o demonstratora ze złotą stalówką i wbudowanym tłokiem jest Pilot Custom Heritage 92.

Edited by piotrsajnog

Jeżeli demonstrator będzie kosztował mniej więcej tyle co Stresemann, to wybrałbym Stresemanna.

Ja też. Tylko jeśli oba będą pieruńsko drogie (a pewnie będą) to raczej żadnego z nich sobie nie kupię ;)

Ten drugi kosztuje 640 USD na nibs.com. Jak się doliczy wysyłkę i ewentualne cło to wychodzi całkiem konkretna sumka.

http://www.nibs.com/pelikan-m805-stresemann-anthracite.htm

Edited by Markol

Bardzo fajny, ale ceny demonstratorów Pelikana w wyższych modelach są niestety dosyć wysokie... Budżetowo to TWSBI czy Pilot będzie chyba równie dobrym rozwiązaniem. No i jest jeszcze transparentny M200 :) Ale będę się chętnie przyglądał temu kiedy pojawi się w sklepach i za jaką cenę, a czy kupię? Nie wiem... trudno powiedzieć. Demonstratory są fajne, ale niezbyt eleganckie więc trudno powiedzieć, czy jest sens płacić za nie grube pieniądze.

Faktycznie wyjdzie drogo. Choć zastanawiam się, czy w Polsce, sądząc po ofertach M800 i M805 na allegro, nie uda się za jakiś czas kupić Stresemanna w cenie niższej niż podana przez Ciebie.

To jest edycja premium, więc śmiem wątpić, czy ceny w polskich sklepach będą atrakcyjne.

Żółwiki też trzymają się mocno ;)

Szczerze powiedziawszy to ja tak patrzę na tego demonstratora i ni krzty cech produktu premium w tym zwykłym, przezroczystym plastiku nie widzę (a stalówka taka sama jak w pozostałych m800). To już więcej piękna jest w tych kolorowych paskach :)

Szczerze powiedziawszy to ja tak patrzę na tego demonstratora i ni krzty cech produktu premium w tym zwykłym, przezroczystym plastiku nie widzę (a stalówka taka sama jak w pozostałych m800). To już więcej piękna jest w tych kolorowych paskach :)

Pisząc o premium miałem na myśli Stresemanna.

Ale demonstratory też są traktowane przez Pelikana jako edycje specjalne, choć ich estetyka jest niewątpliwie kontrowersyjna.

Edited by Markol

Guest Restoration

Dokładnie o tym modelu Junghansa myślałem. :)

Ale, żeby nie było zbyt łatwo - Stresemann i np. taki antracytowy Nomos Ludwig Automatik:

ludwig_automatik_anthrazit_front.png

Nomos jest podróbką designu firmy Stowa. 

Guest Restoration

Jest :). Napisałem podróbką designu, mając na myśli "zerżnięciem designu" bo podróbką Stowy nie jest. Nie używa znaku Stowa itd. Znam doskonale różnicę między podróbką a "inspiracją".  Wracając do tematu. Pelikan M800 demo wygląda świetnie. Ale cena będzie na pewno zaporowa.