Ender Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 Jeszcze nie mam ostatniej zapowiedzi,... czyli Cafe Creme, a juz zapowiadają się dylematy,... kupić?... nie kupić?... strasznie robotny się zrobił Pelikan tego roku... PS. zdjęcia ze strony Iguany Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 Podobny do Pilota Customa jednego... ładny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 Interesujący. Ciekaw jestem ceny... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted February 28, 2015 Report Share Posted February 28, 2015 nie urywa... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted February 28, 2015 Report Share Posted February 28, 2015 Nigdy nie miałam demonstratora, ale wyobraźnia podpowiada mi, że może być uciążliwy w użytkowaniu i wymagać stałego czyszczenia wszystkich elementów, by wyglądać schludnie... Czy ktoś, kto używał, mógłby podzielić się doświadczeniami w tym względzie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted February 28, 2015 Report Share Posted February 28, 2015 Żeby był schludny? Tak, trzeba czyscić. Ale ja jako fan wymiętych koszul i kropli atramentu rozstrzelonych po skuwce i korpusie schludnością się nie przejmuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted February 28, 2015 Report Share Posted February 28, 2015 Nigdy nie miałam demonstratora, ale wyobraźnia podpowiada mi, że może być uciążliwy w użytkowaniu i wymagać stałego czyszczenia wszystkich elementów, by wyglądać schludnie... Czy ktoś, kto używał, mógłby podzielić się doświadczeniami w tym względzie? Demonstrator, zwłaszcza bezbarwny, to nie jest najlepszy wybór dla czyścioszków Mam 200 Cognac. Zabrudzenia z atramentu zbierają się wokół spływaka, w zakamarkach wnętrza sekcji i wokół tłoka. Mnie to szczególnie nie przeszkadza, ale wyobrażam sobie, że niektóre osoby może drażnić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted February 28, 2015 Report Share Posted February 28, 2015 nie urywa... Cena na pewno urywa... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted February 28, 2015 Report Share Posted February 28, 2015 Pewnie będzie kosztował 10x tyle co TWSBI. Fani Pelikana kupią, ja nie. Tyle za lepsza stalówkę nie zapłacę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted February 28, 2015 Report Share Posted February 28, 2015 Tyle za lepsza stalówkę nie zapłacę. No chyba, że wymyślą do niego "italikę", wtedy nawet stalówka nie będzie warta swojej ceny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrsajnog Posted February 28, 2015 Report Share Posted February 28, 2015 (edited) Wygląda całkiem fajnie, ale biorąc pod uwagę ceny Pelikanów z tej serii wielkości to pewnie będzie kosztował ze 2 tysiące lub więcej. Tak jak wspomniał piter22 dużo tańszym rozwiązaniem jeśli chodzi o demonstratora ze złotą stalówką i wbudowanym tłokiem jest Pilot Custom Heritage 92. Edited February 28, 2015 by piotrsajnog Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
norbie Posted February 28, 2015 Report Share Posted February 28, 2015 Jeżeli demonstrator będzie kosztował mniej więcej tyle co Stresemann, to wybrałbym Stresemanna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted February 28, 2015 Report Share Posted February 28, 2015 (edited) Jeżeli demonstrator będzie kosztował mniej więcej tyle co Stresemann, to wybrałbym Stresemanna. Ja też. Tylko jeśli oba będą pieruńsko drogie (a pewnie będą) to raczej żadnego z nich sobie nie kupię Ten drugi kosztuje 640 USD na nibs.com. Jak się doliczy wysyłkę i ewentualne cło to wychodzi całkiem konkretna sumka. http://www.nibs.com/pelikan-m805-stresemann-anthracite.htm Edited February 28, 2015 by Markol Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
norbie Posted February 28, 2015 Report Share Posted February 28, 2015 Faktycznie wyjdzie drogo. Choć zastanawiam się, czy w Polsce, sądząc po ofertach M800 i M805 na allegro, nie uda się za jakiś czas kupić Stresemanna w cenie niższej niż podana przez Ciebie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz888 Posted February 28, 2015 Report Share Posted February 28, 2015 Bardzo fajny, ale ceny demonstratorów Pelikana w wyższych modelach są niestety dosyć wysokie... Budżetowo to TWSBI czy Pilot będzie chyba równie dobrym rozwiązaniem. No i jest jeszcze transparentny M200 Ale będę się chętnie przyglądał temu kiedy pojawi się w sklepach i za jaką cenę, a czy kupię? Nie wiem... trudno powiedzieć. Demonstratory są fajne, ale niezbyt eleganckie więc trudno powiedzieć, czy jest sens płacić za nie grube pieniądze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
norbie Posted February 28, 2015 Report Share Posted February 28, 2015 Demonstrator pasuje do zegarka w stylu bauhausowym. M805 demonstrator i np. Junghans Max Bill - niemiecki funkcjonalizm w prostej formie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted February 28, 2015 Report Share Posted February 28, 2015 Faktycznie wyjdzie drogo. Choć zastanawiam się, czy w Polsce, sądząc po ofertach M800 i M805 na allegro, nie uda się za jakiś czas kupić Stresemanna w cenie niższej niż podana przez Ciebie. To jest edycja premium, więc śmiem wątpić, czy ceny w polskich sklepach będą atrakcyjne. Żółwiki też trzymają się mocno Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted February 28, 2015 Report Share Posted February 28, 2015 Szczerze powiedziawszy to ja tak patrzę na tego demonstratora i ni krzty cech produktu premium w tym zwykłym, przezroczystym plastiku nie widzę (a stalówka taka sama jak w pozostałych m800). To już więcej piękna jest w tych kolorowych paskach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted February 28, 2015 Report Share Posted February 28, 2015 Szczerze powiedziawszy to ja tak patrzę na tego demonstratora i ni krzty cech produktu premium w tym zwykłym, przezroczystym plastiku nie widzę mhm, mhm!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted February 28, 2015 Report Share Posted February 28, 2015 (edited) Szczerze powiedziawszy to ja tak patrzę na tego demonstratora i ni krzty cech produktu premium w tym zwykłym, przezroczystym plastiku nie widzę (a stalówka taka sama jak w pozostałych m800). To już więcej piękna jest w tych kolorowych paskach Pisząc o premium miałem na myśli Stresemanna. Ale demonstratory też są traktowane przez Pelikana jako edycje specjalne, choć ich estetyka jest niewątpliwie kontrowersyjna. Edited February 28, 2015 by Markol Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted February 28, 2015 Author Report Share Posted February 28, 2015 Demonstrator pasuje do zegarka w stylu bauhausowym. M805 demonstrator i np. Junghans Max Bill - niemiecki funkcjonalizm w prostej formie. Hmmmm,... mówisz Max... no to chyba nic innego mi nie pozostaje jak... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
norbie Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 Dokładnie o tym modelu Junghansa myślałem. Ale, żeby nie było zbyt łatwo - Stresemann i np. taki antracytowy Nomos Ludwig Automatik: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Restoration Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 Dokładnie o tym modelu Junghansa myślałem. Ale, żeby nie było zbyt łatwo - Stresemann i np. taki antracytowy Nomos Ludwig Automatik: Nomos jest podróbką designu firmy Stowa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
norbie Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 Nomos jest podróbką designu firmy Stowa. Nie jest. Nie denerwuj mnie Było wyjaśniane wielokrotnie na http://zegarkiclub.pl/forum/. Tam chętni znajdą niezbędne info odnośnie tego co jest, a co nie jest podróbką. Nie róbmy off-topu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Restoration Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 Jest . Napisałem podróbką designu, mając na myśli "zerżnięciem designu" bo podróbką Stowy nie jest. Nie używa znaku Stowa itd. Znam doskonale różnicę między podróbką a "inspiracją". Wracając do tematu. Pelikan M800 demo wygląda świetnie. Ale cena będzie na pewno zaporowa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts