Aiffy Posted February 20, 2015 Report Share Posted February 20, 2015 Hej Od jakiegoś czasu desperacko rozglądam się za piórem z flexem, ale powoli tracę nadzieję. Wobec tego zaczęłam szukać alternatywnych środków i znalazłam Pentel Brush. Z czego widzę jest bardziej do rysowania, ale zmienna grubość linii dała mi nadzieję. Czy ktoś z Was próbował kiedyś tego używać do kaligrafii (a przynajmniej na początek)? Nadaje się do czegokolwiek? PS. Tak wiem, że należy kupić obsadkę ze stalówką, ale na razie próbuję jeszcze tego uniknąć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsyrawe Posted February 20, 2015 Report Share Posted February 20, 2015 Chyba do chińskiej kaligrafii, ale też nie bardzo. To nie ma nic wspólnego z fleksem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted February 20, 2015 Report Share Posted February 20, 2015 Hej Od jakiegoś czasu desperacko rozglądam się za piórem z flexem, ale powoli tracę nadzieję. bo? PS. Tak wiem, że należy kupić obsadkę ze stalówką, ale na razie próbuję jeszcze tego uniknąć. bo? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiffy Posted February 20, 2015 Author Report Share Posted February 20, 2015 Bo nr. 1 Chcę się pobawić w kaligrafię. Jak na razie próbowałam z Pilotem Parallel, ale zdecydowanie bardziej przemawia do mnie idea fleksa. Bo nr. 2 Mam całkiem niezły talent do tworzenia dookoła siebie destrukcji, więc podejrzewam, że dość szybko cała przestrzeń byłaby w atramencie. Poza tym rzadko mam czas, żeby na spokojnie posiedzieć w domu. Zwykle nie opłaca mi się wracać do wieczora, a w wolnych chwilach chciałabym poćwiczyć. Trochę nie wyobrażam sobie zasuwania po mieście z kałamarzem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted February 20, 2015 Report Share Posted February 20, 2015 Jeśli idzie o bruszpę to działa on w ten sposób: (czarne, różowe to Pilot Brush Pen, dużo grubszy): I sam Pilot: Do kaligrafii zachodniej się to nie nadaje. Do wschodniej nie wiem, nie nazwałbym swoich prób kaligrafią. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jan Posted February 20, 2015 Report Share Posted February 20, 2015 Może na początek spróbować, jeśli ma być przenośne coś z http://ackermanpens.com/? Tutaj recenzja: http://www.parkablogs.com/content/review-ackerman-pump-pens-pens-using-hunt-101-g-nibs-crowquill-nibs-and-more Tylko z tego co gdzieś doczytałem, ze względu na rodzaj stalówek konieczne jest dość częste mycie, inaczej korodują. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiffy Posted February 20, 2015 Author Report Share Posted February 20, 2015 No to szukam dalej. Ackerman wygląda nieźle i warto to rozważyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted February 21, 2015 Report Share Posted February 21, 2015 Z parafleksem jest Noodlers i jakieś indyjskie wynalazki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted February 21, 2015 Report Share Posted February 21, 2015 Bo nr. 1 Chcę się pobawić w kaligrafię. Jak na razie próbowałam z Pilotem Parallel, ale zdecydowanie bardziej przemawia do mnie idea fleksa. . Dobra, ale pytałam czemu tracisz na owego fleksa nadzieje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Zero Posted February 21, 2015 Report Share Posted February 21, 2015 A nie byłoby szybciej zamiast zadawać głupie pytania po prostu pomóc w znalezieniu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barbara Posted March 18, 2016 Report Share Posted March 18, 2016 (edited) Brushpen Pentela pisze tak: (kurcze, gdzie się dodaje załączniki?) https://www.facebook.com/baga.kaligrafia/photos/a.1517638038502042.1073741828.1517108211888358/1657856547813523/?type=3&theater Edited March 18, 2016 by Barbara Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prumar Posted March 18, 2016 Report Share Posted March 18, 2016 Od jakiegoś czasu desperacko rozglądam się za piórem z flexem, ale powoli tracę nadzieję. A nie byłoby szybciej zamiast zadawać głupie pytania po prostu pomóc w znalezieniu? A nie prościej zamiast wpisywać głupie komentarze po prostu pokazać koledze Bazarek. Codziennie są tam jakieś pióra z fleksem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Conan Hunter Posted March 19, 2016 Report Share Posted March 19, 2016 To pióro nie nadaje się do kaligrafii bardziej jest do rysowania można do Chińskiej to jeszcze się nadaje.Osobiście je mam i próbowałem nim ale to jest jednak nie to co piórem.Co do Flexa to zostaje ci sprowadzenie albo z Ebeya Usa i Uk u nas się nie dostanie sam szukałem pytałem i nic.Można czasem dostać na Allegro ale to już ceny raczej małe nie są. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rinke Posted March 19, 2016 Report Share Posted March 19, 2016 @Conan Hunter za przeproszeniem ale głupoty opowiadasz. Na tym forum jest chociażby takie miejsce jak Targowisko gdzie forumowicze oferują na sprzedaż swoje pióra, atramenty itp.. Piór z flexem i to tanich też bylo ostatnio sporo. Wystarczy przejrzeć zakładkę "archiwum"! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts