Admirał Posted January 2, 2015 Report Share Posted January 2, 2015 Cześć, Znowu mnie naszło, żeby przywrócić życie Kawusce standard, dlatego poszukuję:- oryginalnej stalówki choćby zwykłej stalki;- blaszki od pompki - będę musiał pewnie dorobić,ale na podstawie mojej, może być ciężko;- gumki - nie wiem od czego dobrać. Będę wdzięczny za rady. Pozdrawiam, Tomek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted January 2, 2015 Report Share Posted January 2, 2015 Najgorzej będzie ze stalówką. Blaszkę proponowałbym oczyścić papierem ściernym, odtłuścić i zalakierować Kaponem. Jeśli chodzi o zbiorniczek na atrament, to zeskrob z nypla resztki starego, zmierz suwmiarką średnicę i podaj, to powiem Ci, jakiego woreczka potrzebujesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted January 2, 2015 Report Share Posted January 2, 2015 Jakich stalówek używano w Kawuskach, prócz tych pod marka własną? O ile dobrze mi sie zdaje to były jakieś importowane i to chyba pozłacane tylko, nienajwyższej jakości...? Ale nazw nie pamiętam... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Admirał Posted January 2, 2015 Author Report Share Posted January 2, 2015 Najgorzej będzie ze stalówką. Blaszkę proponowałbym oczyścić papierem ściernym, odtłuścić i zalakierować Kaponem. Jeśli chodzi o zbiorniczek na atrament, to zeskrob z nypla resztki starego, zmierz suwmiarką średnicę i podaj, to powiem Ci, jakiego woreczka potrzebujesz. Zmierzyłem nypel i jest jajowaty średnica waha się pomiędzy 6,37mm a 6,44mm więc z grubsza można powiedzieć, że 6,4mm. Skąd można wytrzasnąć taką gumkę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted January 2, 2015 Report Share Posted January 2, 2015 W takim razie potrzebujesz gumki nr 16. Prawdopodobnie będę zamawiał niedługo, to się możemy dogadać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Admirał Posted January 2, 2015 Author Report Share Posted January 2, 2015 Bardzo chętnie. Da się zamówić w detalu, czy trzeba hurtem? Jaki może być szacowany koszt? Sprowadzasz z zagranicy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tool Posted January 2, 2015 Report Share Posted January 2, 2015 Śliczne! Czarne,klasyczne! Jak się nim z znudzisz to daj znać ☺ Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Admirał Posted January 2, 2015 Author Report Share Posted January 2, 2015 A którą stroną powinna być umieszczona ta blaszka? U mnie chyba jest niekompletna, bo z jednej strony jest zaklepana, a z drugiej kończy się jakby była odłamana. Czy ona powinna częściowo wchodzić w przycisk? Jaki powinien być skok przycisku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted January 2, 2015 Report Share Posted January 2, 2015 http://www.richardspens.com/?page=ref/fillers/fillers.htm Tu masz rysunek, jak to powinno wyglądać, button filler Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Zero Posted January 3, 2015 Report Share Posted January 3, 2015 A co jest nie tak ze stalówką? Nie mogę się dopatrzyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted January 3, 2015 Report Share Posted January 3, 2015 A co jest nie tak ze stalówką? Nie mogę się dopatrzyć. Jest nieoryginalna, chyba tylko o to chodziło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Admirał Posted January 3, 2015 Author Report Share Posted January 3, 2015 Jest nieoryginalna, chyba tylko o to chodziło. To jest główny problem Chociaż kształt ma całkiem przyzwoity. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Admirał Posted January 3, 2015 Author Report Share Posted January 3, 2015 Śliczne! Czarne,klasyczne! Jak się nim z znudzisz to daj znać ☺ Pozdrawiam Już miałem kilka takich propozycji parę lat temu, więc nie jesteś pierwszy w kolejce, ale to pióro dostałem od dziadka, więc mimo, że nie jest w moim typie, traktuję je jako pamiątkę rodzinną. Jest dla mnie bezcenne, ale jeszcze chciałbym żeby działało Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted January 4, 2015 Report Share Posted January 4, 2015 Już miałem kilka takich propozycji parę lat temu, więc nie jesteś pierwszy w kolejce, ale to pióro dostałem od dziadka, więc mimo, że nie jest w moim typie, traktuję je jako pamiątkę rodzinną. Jest dla mnie bezcenne, ale jeszcze chciałbym żeby działało Szacun! Serio, patrząc na to jak wiele osób sie rejestruje, żeby popchnąć "pamiątki po dziadku" to taka postawa jak Twoja na prawde mnie cieszy. Zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr.Loubitch Posted January 5, 2015 Report Share Posted January 5, 2015 (edited) Jest nieoryginalna, chyba tylko o to chodziło. A jaki jest napis na stalówce? Bo w Kawuskach czesto pojawiaja sie pozlacane, importowane amerykanskie stalówki Durium/Alloy wiec mozliwe, ze ta jest oryginalna... Dr. L. Edited January 5, 2015 by Dr.Loubitch Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mac.kozinsky Posted January 5, 2015 Report Share Posted January 5, 2015 Zmierzyłem nypel i jest jajowaty średnica waha się pomiędzy 6,37mm a 6,44mm więc z grubsza można powiedzieć, że 6,4mm. Może się okazać, że po założeniu gumki będzie problem z zamknięciem korpusu, żeby nie "przyszorować" gumki i wtedy warto przywrócić nyplowi bardziej okrągłą "owalność" jakowymś walcem. W celuloidzie robiłem to "na ciepło", a tutaj to nie wiem jak-trzeba-by. Ale różnica średnic niewielka, więc pewnie nie będzie konieczności. Pstrykniesz pamiątką fotkę jak poskładasz do formy pierwotnej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Admirał Posted January 5, 2015 Author Report Share Posted January 5, 2015 Jasne, że cyknę. Stalówka na pewno nie jest oryginalna. Była wymieniana w latach 90tych na Chmielnej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarodziej Posted January 19, 2015 Report Share Posted January 19, 2015 Parę dni minęło - można liczyć na fotki? To tak z czystej ciekawości - co ma włożono... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts