Deizzy Posted December 29, 2014 Report Share Posted December 29, 2014 Witam wszystkich. Pewien czas temu mama znalazła długopis Montblanc. Nie miałem do tej pory dużej styczności z wyrobami tej firmy, dlatego trudno mi określić czy długopis jest prawdziwy. Jeśli jest prawdziwy to chciałbym się dowiedzieć jaki to model długopisu. Z góry dzięki za odpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted December 29, 2014 Report Share Posted December 29, 2014 Wygląda kiepsko, ale zdjęcia są strasznie małe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deizzy Posted December 29, 2014 Author Report Share Posted December 29, 2014 Tutaj trochę większe Pod klipsem jest napisane: GERMANY metal oraz Pix Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted December 29, 2014 Report Share Posted December 29, 2014 To Montblanc Starwalker. Co do oryginalności nie zawyrokuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted December 29, 2014 Report Share Posted December 29, 2014 Długopis jak najbardziej prawdziwy, wszyscy go widzimy, to nie jest żadne złudzenie zdrówka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted December 29, 2014 Report Share Posted December 29, 2014 Mnie martwi trochę napis "Montblanc" w okolicach śnieżynki. Wygląda trochę jak tani grawer laserowy. Ale ja też nie jestem biegły w ocenie oryginalności. Dość powiedzieć, że Starwalker to - obok Classique/Chopin/Boheme - chyba najczęściej podrabiany model MB. Szanowna Mama nie była aby w Turcji/Egipcie ostatnio? Tam jest montblancowe zagłębie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mate Posted December 29, 2014 Report Share Posted December 29, 2014 Wrzuc prosze lepsze zdjecia klipsa, sniezyki z boku i od strony klipsa, a porownam z tym co gdzies zalega na dnie mojej szuflady (tak od 3 miesiecy kiedy to dopadlem bardziej szlachetne narzedzie do pisania ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted December 29, 2014 Report Share Posted December 29, 2014 Na moje oko - oryginał. No, chyba, że "kopiści" zrobili ostatnio ogromne postępy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deizzy Posted December 30, 2014 Author Report Share Posted December 30, 2014 W Turcji ani w Egipcie nie była. Znalazła go w pracy. Napisu nie udało mi się wyraźnie uchwycić aparatem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted December 31, 2014 Report Share Posted December 31, 2014 Na moje oko - oryginał. No, chyba, że "kopiści" zrobili ostatnio ogromne postępy. Zrobili zrobili... Bez dokładnego obejrzenia na żywo, sprawdzenia stalówki i wszystkich elementów pióra można kupić "replikę". Dorobili się nawet prasy do stalówek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted December 31, 2014 Report Share Posted December 31, 2014 Zrobili zrobili... Bez dokładnego obejrzenia na żywo, sprawdzenia stalówki i wszystkich elementów pióra można kupić "replikę". Dorobili się nawet prasy do stalówek. Tiaaa, masz bardzo ładnego "chopina" To chyba najlepsza replika Mb jaka w ogóle istnieje (nie liczę kopii edycji limitowanych). Nawet nasi forumowcy mieli kłopoty z rozpoznaniem faka (no, dobrze, z wyjątkiem Ann... ). Wspominałem, że nawet części są wymienne z oryginałem? Wszystko pasuje. Ale... to jest długopis. Każda replika tego modelu, którą do tej pory widziałem, miała inaczej rozwiązane łączenie obu części pisaka. Poproszę o fotkę z numerem seryjnym. Wyraźną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted January 2, 2015 Report Share Posted January 2, 2015 Thay, Ta fotka powyżej to przykład jak dobrze już robią kopie. To nie długopis z wątku. Żeby nie śmiecić proszę o przerzucenie do wątku o podróbkach, lub założenie nowego. Poniżej jeszcze kilka fotek. Po konwerterze widać że jest to podróbka, reszta jest naprawdę dobrze zrobiona. Po kliknięciu otwierają się zdjęcia w dużej rozdzielczości. Na pewno takich fotek nikt nie umieszcza w opisie aukcji a nawet na nich nie widać że to kopia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted January 2, 2015 Report Share Posted January 2, 2015 Tak, dobra kopia. Nawet plasticzek daje pod światło odpowiedni, wiśniowy odcień. Całość da się odróżnić porównując z oryginałem, ale trzeba tenże oryginał mieć przy sobie w czasie zakupu. No i nie kupować wysyłkowo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted January 2, 2015 Report Share Posted January 2, 2015 Wystarczy nie kupować Montblanków na naboje, o! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts