namiki Posted November 26, 2014 Report Share Posted November 26, 2014 Jedno z najpiękniejszych piór Namiki powstałych współcześnie... "Żuraw" - symbol długowieczności i szczęścia. Pióro ozdobione jest czterema technikami maki-e 1. Togadashi-maki-e - złota poświata 2. Taka-maki-e - elementy rysunku wykonane tak, że są wypukłe 3. Raden - posypywanie drobinkami muszli uchowca - woda 4. Rankaku - układanie wzoru drobinkami jaja przepiórki - żurawie Kształt pióra nawiązuje do modeli przedwojennych: żuraw, wykonany z ułożonych kawałków jaja przepiórki, chodzi po wodzie, która jest muszli uchowca. żuraw lecący w oddali zamieszczony został na skuwce: sygnatura mistrza laki: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryard Posted November 26, 2014 Report Share Posted November 26, 2014 To prawdziwe dzieła sztuki. I te słowa nie są wystarczające. Zastanawiam się, czy nie bałbym się pisać takim piórem. A pióro przeznaczone wyłącznie do leżakowania to nie pióro. Ale piękno i finezja są niezaprzeczalne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Posted November 26, 2014 Report Share Posted November 26, 2014 Coś wspaniałego! Łączę się z Tobą w estetycznej wrażliwości. Ja mogę w nieskończoność oglądać takie rzeczy: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted November 26, 2014 Author Report Share Posted November 26, 2014 a zobaczysz, że parę osób oczywistemu, jednoznacznemu pięknu szybko zaprzeczy tak, finezja, piękno, symbolika, natura, wyobraźnia - z tym mi się kojarzy to pióro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted November 26, 2014 Author Report Share Posted November 26, 2014 Michał, znam ten filmik, świetny jest! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted November 26, 2014 Report Share Posted November 26, 2014 To nie tak, że zaprzeczy. Ale choć doceniam każdy szczegół tego pióra, to nie ukrywam, że podobają mi się delikatniej zdobione - i tyle. Niemniej jakieś maki-e jest na mojej liście marzeń Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted November 26, 2014 Author Report Share Posted November 26, 2014 Zutka to może to? Czerwona laka, delikatne zdobienie u podstawy skuwki, +sygnatura mistrza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted November 26, 2014 Report Share Posted November 26, 2014 Piękne Wspaniała ta czerwień. Co to za pióro? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted November 26, 2014 Author Report Share Posted November 26, 2014 Namiki 80 anniversary Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted November 26, 2014 Report Share Posted November 26, 2014 Czytam własnie, że to pióro z kolekcji limitowanej Ostatnio jestem zachwycona innym japońskim cudeńkiem, wykonanym w technice tamenuri. Nie mogę się doczekać Pan Show,żeby zobaczyć takie pióra na żywo. Tego Namiki też chętnie obejrzałabym z bliska. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Restoration Posted November 26, 2014 Report Share Posted November 26, 2014 to jest ladne, przynajmniej zurawie nie przypominaja muminkow Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted November 26, 2014 Report Share Posted November 26, 2014 Naprawdę zacne... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz888 Posted November 26, 2014 Report Share Posted November 26, 2014 Niesamowite pióro... Przed zakupem takiego powstrzymuje mnie (i pewnie nie tylko mnie) cena... Ale te piora mają w sobie coś takiego, że trudno się napatrzeć... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted November 26, 2014 Author Report Share Posted November 26, 2014 Cieszę się, że podobają się Wam te Namiki! Tak te pióra poruszają wyobraźnię, sprawiają, że chce się na nie patrzeć, inspirują. Ich oddziaływanie jest bardzo silne... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted November 26, 2014 Report Share Posted November 26, 2014 No cóż.....tylko oglądać, zachwycać się, podziwiać. Mnie się strasznie podobają pióra ozdabiane japońskimi technikami, szczególnie lubię oglądać filmiki z procesu tworzenia. Ileż to pracy i umiejętności trzeba włożyć z zrobienie tego. Doceniam ręczna produkcję i zazwyczaj staram się właśnie taką wspierać. Dlatego kiedyś, na ważną okazję pewnie się skuszę. Na razie pozostaje oglądanie. A to konkretne jest niesamowite, tyle technik zdobniczych w jednym piórku...mmhmm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted November 27, 2014 Report Share Posted November 27, 2014 wydaje mnie się, że namiki robi bardziej gustowne maki-e. to też mnie się podobuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts