karolinaemm Posted October 26, 2014 Report Share Posted October 26, 2014 Witajcie Od jakiegoś czasu planuję kupić takie "porządne" pióro. Zawsze lubiłam nimi pisać, długopisem wręcz nie umiem, jednak zawsze posiadałam jakieś zwykłe, kupione na potrzeby roku szkolnego, lub dlatego że poprzednie zaczęło mnie denerwować. Ponieważ idą święta mogłabym wykorzystać to jako prezent I tutaj zaczyna się poszukiwanie... Taka moja cecha, że jak mam kupić coś porządniejszego zawsze szukam "najlepszego". Nie tyle w obecnych rankingach, co najbardziej MNIE odpowiadającego. Ale jednocześnie budżet jest ograniczony, mój wiek to chyba jeszcze nie ten na pióra za tysiące na całe życie, poza tym jako prezent... Tylko że chciałabym znaleźć pióro które naprawdę mi się spodoba. Kryteria: -cena (coś koło 600-700 byłoby idealnie, gdyby było powalająco cudowne ewentualnie 1000... (tak, wiem że dla większości uzytkownikow tutaj to malo)) -wygląd (tak tak, musi byc wizualnie ładne) (coś białego (/niebieskiego)? jakaś kość słoniowa? ze złotymi elementami, raczej delikatne niż masywne... eleganckie jakby?) -atrament (jakoś zaintrygowały mnie takie na atrament nie naboje, chociaż nie używałam ale wydaje mi się że to ma więcej "duszy") - stalówka (nie lubię kiedy pióro pisze za cienko. z tego co wiem F jest optymalne, może ktoś się wypowie o M do codziennego użytku?) Od razu powiem że Pelikan odpada tak jakoś, nie lubię. Będę wdzięczna za pomoc w znalezieniu czegos ciekawego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Restoration Posted October 26, 2014 Report Share Posted October 26, 2014 600-1000 to wcale nie malo, za taka kase szukalbym uzywanego Montblanc, ewentualnie nowego pelikana (ale Ci sie nie podobaja) moze graf von faber castell? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted October 26, 2014 Report Share Posted October 26, 2014 Mi osobiście za tą cene podoba się Waterman Charleston. Jest wersja biała. Ale białego Pelikana bym nie przekreślał, to jedyne pióro na tłoczek chyba w tym przedziale cenowym. Np. Pelikan biały M200;205. Dobrze miec dwa pióra, jedno na tłoczek a drugie jednak na naboje, gdyby w tłoczku zabrakło. Zobacz jeszcze na japońskie pióra Sailor. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted October 26, 2014 Report Share Posted October 26, 2014 -cena (coś koło 600-700 byłoby idealnie, gdyby było powalająco cudowne ewentualnie 1000... (tak, wiem że dla większości uzytkownikow tutaj to malo)) Myślę, że wręcz odwrotnie, dla większości to dużo! Nie trzeba jeździć Maserati interesując się motoryzacją Co do piór w tej cenie, a nawet tańszych godnych rozważenia: -Faber-Castell Ambition z drewnianym korpusem i świetnymi stalówkami -Graf von Faber-Castell Initio -Parker Sonnet -Platinum Century 3776 -Sailor 1911 -Pilot Custom 74 -Sheaffer Prelude Signature Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted October 26, 2014 Report Share Posted October 26, 2014 A spójrz na Watermana Carene: http://www.estilograficas.net/waterman-carene-contemporary-pure-white/ piękny, kobiecy, no i ma złotą stalówkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolinaemm Posted October 26, 2014 Author Report Share Posted October 26, 2014 (edited) Myślę, że wręcz odwrotnie, dla większości to dużo! Nie trzeba jeździć Maserati interesując się motoryzacją Co do piór w tej cenie, a nawet tańszych godnych rozważenia: -Faber-Castell Ambition z drewnianym korpusem i świetnymi stalówkami -Graf von Faber-Castell Initio -Parker Sonnet -Platinum Century 3776 -Sailor 1911 -Pilot Custom 74 -Sheaffer Prelude Signature czytając fora zobaczyłam ceny MB i tak mi to jakoś zasugerowało Initio też łądny, a nad Sonnetem sie zastanawiam Carene niestety ta stalówka... design nie dla mnie :/ Edited October 26, 2014 by karolinaemm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trevor Posted October 26, 2014 Report Share Posted October 26, 2014 Z białych przyszedł mi na myśl Pilot Prera (sekcja również jest biała). Natomiast, jeśli chodzi o Faber-Castell Ambition z drewnianym korpusem (w moim przypadku kokos, stal. w rozm. F) mogę śmiało polecić, świetne pióro, używane przeze mnie od wielu miesięcy.... spisuje sie znakomicie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciek100 Posted October 26, 2014 Report Share Posted October 26, 2014 A może popatrzysz w dziale Targowisko PWF - jest tam kilka ogłoszeń sprzedaży nowych piór. Np. Aurory z lat 50-tych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted October 26, 2014 Report Share Posted October 26, 2014 @karolinaemm - masz bardzo rozsądny budżet. Myślę, że 1000 PLN to dużo dla wielu z nas Spójrz na te. Pilot Stargazer http://www.gouletpens.com/Pilot_Stargazer_Pearl_White_Fine_Fountain_Pen_p/pn60965.htm Montegrappa Micra Montegrappa Parola Delta Dolce Vita Pilot Custom Heritage 92 (nie przepłacaj, jakbyś chciała dam ci namiar na handlowca z Ebay, który sprzeda ci to pióro za ok. 50 % oficjalnej ceny eurpejskiej i zapakuje jako prezent tak, żeby uniknąć cła i vatu) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted October 26, 2014 Report Share Posted October 26, 2014 W zasugerowanym przez Ciebie przedziale cenowym jest w czym wybierać. Każde z piór, jakie Ci zasugerowali Forumowicze jest totalnie inne. Zatem, abyś nie zgłupiała kompletnie od nadmiaru propozycji i sugestii, proponuję ustalić kilka kwestii, a mianowicie: - jakim piórem (piórami) pisałaś dotychczas? - którym pisało Ci się najlepiej i dlaczego? - preferujesz stalówki twarde czy miękkie? - szersza, czy węższa linia? - piszące z pewnym oporem na papierze, czy raczej gładkie (maślane)? - wolisz cięższe, czy lżejsze pióra? - czy skuwka ma być zakręcana, czy raczej "na wcisk"? - czy pióro ma pozostawiać mokrą, obfitą kreskę, suchą, czy coś pomiędzy? Z doświadczenia wiem, że czasami można się nieźle naciąć kierując się wyłącznie kwestiami wizualnymi... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mate Posted October 26, 2014 Report Share Posted October 26, 2014 Z takim budzetem masz w czym wybierac. Osobiscie zaintrygowaly mnie ostatnio piora marki Franklin-Christoph. Interesujacy design a z tego co wyczytalem to i jakosc calkiem przyzwoita. No i zawsze troszke to bardziej oryginalne niz Pelikan- bez urazy dla wlascicieli i fanow marki:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted October 26, 2014 Report Share Posted October 26, 2014 (edited) Nowy: Sailor Professional Gear Realo, stalówka M (skoro nie ma być za cienka), na ebayu aktualnie za ok. 240-270 dolarów z przesyłką + podatkowa ruletka. Używany: Montblanc LeGrand, możliwy do zdobycia w cenach poniżej 300 dolarów. Z bardziej "kobiecych" świetne są np. Piloty Grandee i Delux. Edited October 26, 2014 by Alveryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted October 26, 2014 Report Share Posted October 26, 2014 Z kosztami wysyłki zapłaciłem 102 euro. Nie bylo cła, nie było Vatu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolinaemm Posted October 26, 2014 Author Report Share Posted October 26, 2014 @karolinaemm - masz bardzo rozsądny budżet. Myślę, że 1000 PLN to dużo dla wielu z nas Spójrz na te. Pilot Stargazer http://www.gouletpens.com/Pilot_Stargazer_Pearl_White_Fine_Fountain_Pen_p/pn60965.htm Montegrappa Micra Montegrappa Parola Delta Dolce Vita Pilot Custom Heritage 92 (nie przepłacaj, jakbyś chciała dam ci namiar na handlowca z Ebay, który sprzeda ci to pióro za ok. 50 % oficjalnej ceny eurpejskiej i zapakuje jako prezent tak, żeby uniknąć cła i vatu) Pilot i 2 Montegrappa naprawdę śliczne, ! Muszę się im bliżej przyjrzeć, dziękuję ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pilot Inspektor Posted October 27, 2014 Report Share Posted October 27, 2014 Sailor ma też dobre pióra. I tak jak pisał visvamitra zdarza się często że US nie nalicza VATu np takie: http://www.ebay.com/itm/Sailor-WHITE-Medium-M-nib-Professional-Gear-Slim-SAPPORO-14k-fountain-pen-/141434795683?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item20ee2bb6a3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted October 27, 2014 Report Share Posted October 27, 2014 Z kosztami wysyłki zapłaciłem 102 euro. Nie bylo cła, nie było Vatu. Jak sprawuje się ten Pilot 92? Jesteś zadowolony? Jaka masz stalówkę? Wrzucałeś jakieś próbki? Mnie ostatnio naszło na transparentne pióra Może czas żeby sobie takiego Pilota sprawić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted October 27, 2014 Report Share Posted October 27, 2014 Bardzo jestem zadowolony z tego pióra Zrecenzuję je za jakiś czas, chciałbym jednak poużywać je jeszcze z miesiąc (mam miesiąc, używam, sprawuje się doskonale). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted October 27, 2014 Report Share Posted October 27, 2014 Spokojnie poczekam na recenzje - może uda się na święta coś sprawić, a jak nie sprawić to przynajmniej zamówić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted October 28, 2014 Report Share Posted October 28, 2014 Nie trzeba jeździć Maserati interesując się motoryzacją Można śmigać Paserati Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts