visvamitra Posted October 9, 2014 Report Share Posted October 9, 2014 W ubiegłym roku przeprowadziłem dwa zamówienia grupowe atramentów L'Artisan Pastellier z serii Callifolio. Nie wszyscy je pokochali, ale ja bardzo "kalafiory" polubiłem. Inti stało się moim ulubionym atramentem, Itzmana i Oconto również są w czołówce. Kilka innych systematycznie przepływa przez moje pióra. Lubię je i już. Planuję w tym roku zamówienie grupowe - prawdopodobnie w listopadzie. Dlaczego w listopadzie? Chcę najpierw zrobić zestawienie łączne wszystkich trzydziestu czterech kolorów z tej serii. O ile się nie mylę i twórca L'Artisan Pastellier dotrzymał słowa, wczoraj z Francji wyjechały do mnie próbki wszystkich kolorów. Część zostało poprawiona w ten sposób, żeby przypominała to, co widać na stronie. Nie wiem, czy wystarczy mi motywacji, żeby zrecenzować wszystkie. Pewnie nie. Ale kilka zrecenzuję ponownie / po raz pierwszy. Zacznę od Aurory, którą lubię umiarkowanie, ale akurat miałem ją w piórze na dwa dni wyjazdowego szkolenia. Korzystając więc z okazji napisałem tekst, zeskanowałem go i wrzucam. Dajcie znać, co myślicie. Do tematu zamówienia grupowego proponuję wrócić, kiedy zamieszczę zestawienie wszystkich atramentów. Uprzedzam, że pójdę na łatwiznę i zamiast napełniać i czyścić Piloty 78G, tekst zestawienia napiszę (no dobrze - nabazgrzę) szklanym piórem Rohrer & Klingner (czyszczenie takiej maczanki to bajka). INFORMACJE / PARAMETRY Producent: L'Artisan Pastellier Kolor: Violet Violet to ciekawy odcień fioletu, lekko ponury, ale nie depresyjny. Mnie się podoba. Nasycenie: dobre Przepływ: dobry we wszystkich piórach, w których go używałem. A było ich kilka przez ten rok. KROPLE ATRAMENTU NA RĘCZNIKU KUCHENNYM MARKI QUEEN ZE ZNANEJ SIECI DYSKONTÓW CHROMATOGRAFIA (woda mu nie groźna) MÓJ PROGRAM WIDZI TEN KOLOR MNIEJ WIĘCEJ TAK: ZAKRES KOLORU (użyłem narzędzia gradient w PSie, zaznaczyłem partie jasne i ciemne, w rezultacie powstał taki gradient - dla papieru kalendarzowego) Zakres Koloru: W kalendarzu LEB MODEL - Kaweco Sport, blaszka B Gruba warstwa atramentu na papierze Clairefontaine 120 g Ciekawe jest to, że kiedy słońce pada pod odpowiednim kątem Violet wręcz opalizuje. No dobrze może nie opalizuje, ale wykazuje intensywny, złotawy połysk. Są to drobinki CZEGOŚ, co pewnie Nicpoń potrafił będzie nazwać. Ja mogę powiedzieć jedynie tyle, że wygląda to kozacko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted October 9, 2014 Report Share Posted October 9, 2014 To pewnie gencjana Jak zwykle dobra robota! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted October 9, 2014 Report Share Posted October 9, 2014 nie no, ja przecież zbankrutuję... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz888 Posted October 9, 2014 Report Share Posted October 9, 2014 nie no, ja przecież zbankrutuję... Nie ty jedna Kolor ładny, chociaż chyba inne pokazywane na forum fiolety podobają mi się bardzej. Chociaż bardzo ciekawie wygląda ten "bonus" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted October 9, 2014 Report Share Posted October 9, 2014 nie no, ja przecież zbankrutuję... pisz gencjaną, jak radzi Piotrek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Restoration Posted October 9, 2014 Report Share Posted October 9, 2014 rzeczywiscie kozacki! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted October 9, 2014 Report Share Posted October 9, 2014 Ładnie cieniuje, a połysk ma wręcz rewelacyjny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted October 9, 2014 Report Share Posted October 9, 2014 Jak nie podchodzą mi fiolety tak ten chyba mógłby być. No i ten połysk naprawdę ciekawie wyglada. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
foxy Posted October 9, 2014 Report Share Posted October 9, 2014 No nie! I znów dylemat, pióro czy atrament(y)... Paszkudniki jednne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted October 9, 2014 Report Share Posted October 9, 2014 No nie! I znów dylemat, pióro czy atrament(y)... Paszkudniki jednne. żartujesz chyba. jaki dylemat. jedno i drugie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
foxy Posted October 9, 2014 Report Share Posted October 9, 2014 żartujesz chyba. jaki dylemat. jedno i drugie A paczki chyba zacznę na inny adres zamawiać... Albo szlaban na internet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted October 9, 2014 Report Share Posted October 9, 2014 oj tam. sobie kupuję i za swoje, nie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted October 9, 2014 Report Share Posted October 9, 2014 (edited) A paczki chyba zacznę na inny adres zamawiać... Albo szlaban na internet. ja zamawiam do tyrki bo mnie się nie chce na pocztę chodzić. Edited October 9, 2014 by rbit9n Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
foxy Posted October 9, 2014 Report Share Posted October 9, 2014 A ja do pracy nie mogę... Ja na pocztę nie chodzę, zazwyczaj Niemałż zgarniał awizo... I później ta mina, ten wzrok i padają słowa "ile i co tym razem"? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted October 9, 2014 Report Share Posted October 9, 2014 ale macie problemy.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
foxy Posted October 9, 2014 Report Share Posted October 9, 2014 Dylematy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted October 9, 2014 Report Share Posted October 9, 2014 dyrdymały. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
foxy Posted October 9, 2014 Report Share Posted October 9, 2014 Ważne, że wiadomo o co chodzi, ts. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrSteelNib Posted October 9, 2014 Report Share Posted October 9, 2014 Litości Chyba się wypiszę z forum, albo zacznę przepisywać książki kucharskie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted October 10, 2014 Report Share Posted October 10, 2014 ja tak właśnie robię: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
foxy Posted October 10, 2014 Report Share Posted October 10, 2014 Litości Chyba się wypiszę z forum, albo zacznę przepisywać książki kucharskie Albo zacznij pisać pamiętniki, a przepisywanie ksiązki kucharskiej może być fajne ;P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Felicja Posted November 10, 2014 Report Share Posted November 10, 2014 Litości Chyba się wypiszę z forum, albo zacznę przepisywać książki kucharskie Biblię ze zdobieniami- to wiele kolorków zużyjesz, a potem na licytację i kasa wiadomo na co Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts