visvamitra Posted September 25, 2014 Report Share Posted September 25, 2014 (edited) Zacznę od przykrej wiadomości. Tyler - twórca i jednoosobowa armia Organics Studio - postanowił zawiesić działalność. Wynika to z tego, że rozpoczyna studia doktoranckie w NY, musi się przeprowadzić. Początkowo chciał ograniczyć asortyment i kontynuować nieco "okrojoną" produkcję, jednak wczoraj zamieścił informację, że w najbliższym czasie nie będzie to możliwe. Wielka to szkoda, ale rozumiem. Pozostaje trzymać kciuki za to, żeby wrócił za jakiś czas. Blue Merle to w założeniu Blue / Black. W rzeczywistości szary z nutami niebieskiego. Jest częścią serii Vintage Writing Fluids. Zdaje się, że tworząc ten inkaust Tyler starał się odtworzyć stare receptury Cartera. Powstał atrament, którego uroku nie udało mi się oddać na zdjęciach i skanach pisma, ale którego kolor dobrze pokazuje rozbryzg atramentu i próbka na ręczniku kuchennym. Przyznam, że bardzo go polubiłem. Niestety jest to jeden z tych atramentów, którymi trzeba chwilę popisać, żeby zrozumieć, w czym rzecz. Jest świetny. Tyle wam powiem. KROPLE ATRAMENTU NA RĘCZNIKU KUCHENNYM MARKI QUEEN ZE ZNANEJ SIECI DYSKONTÓW CHROMATOGRAFIA MÓJ PROGRAM GRAFICZNY WIERZY, ŻE BM WYGLĄDA MNIEJ WIĘCEJ TAK: ZAKRES KOLORU (użyłem narzędzia gradient w PSie, zaznaczyłem partie jasne i ciemny, w rezultacie powstał taki gradient - dla papieru OXFORD) INFORMACJE / PARAMETRY Producent: Organics Studio Kolor: Blue Merle Opakowanie: 55 ml Nasycenie: umiarkowane Przepływ: bardzo dobry Cieniowanie: ciekawe Wysychanie: SKANY (Pismo + cieniowanie): W kalendarzu LEB MODEL Na papierze OXFORD Edited September 25, 2014 by visvamitra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted September 25, 2014 Report Share Posted September 25, 2014 Podoba mi się - nadaje się do codziennego użytku i przypomina mi troche starego Parkera blue-black-a. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted September 25, 2014 Report Share Posted September 25, 2014 pyszny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryard Posted September 25, 2014 Report Share Posted September 25, 2014 Na tym przykładzie doceniam blue/black. Moje wcześniejsze próby przyniosły zniechęcenie do takich propozycji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted September 25, 2014 Report Share Posted September 25, 2014 Na tym Leb Modelu ładnie nasycony, na innych niestety nie mój. Dzięki za recenzję jak zwykle na poziomie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz888 Posted September 25, 2014 Report Share Posted September 25, 2014 Fajny kolor chociaż na stanach to bardziej szarość niż Blue-Black ale i tak mi się podoba. Jednak szkoda że firma zawiesza działalność i w sumie nie wiadomo na jak długo... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted September 25, 2014 Author Report Share Posted September 25, 2014 No bo to nawet w rzeczywistości nie jest Blue / Black. Skany są dosyć wierne, ale niedoskonałe. Nie oddają oldschoolowego klimatu tego inkaustu. Niemniej nie da się go w zaden sposób nazwać blue/blackiem. To po prostu szary z domieszką niebieskiego. Świetny szary, dodam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KoN` Posted September 25, 2014 Report Share Posted September 25, 2014 A mi się podoba... Nawet bardzo... Wyprzedają na Gouletach za 11.99$... ;< Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted September 26, 2014 Report Share Posted September 26, 2014 Jakoś tak... jeszcze nie dorosłam do szarości na kartce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
peterek_primosz Posted September 27, 2014 Report Share Posted September 27, 2014 Podobny kolor do R&K Salix. Podoba mi się, lubię odcienie szarości w połączeniu z niebieskim. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts