T-FoxPL Posted June 25, 2014 Report Share Posted June 25, 2014 Witam! Mam nadzieje, że nie dostajecie białej gorączki jak kolejny nowy użytkownik prosi o pomoc w wyborze względnie taniego pióra. Mój problem polega na tym, że jest cała masa piór w kwocie którą zamierzam wydać(100-200 zł max), których wygląd mi odpowiada, ale bardziej niż wygląd ma dla mnie znaczenie jakość. Tutaj rodzi się moja prośba do was, które pióro w tym przedziale cenowym będzie najlepszej jakości. Przez jakość rozumiem to jak pióro pisze- czyli: czy nie przerywa przy szybkim pisaniu; czy nie zasycha i startuje od razu długo nie używane. Będzie to moje pierwsze pióro i nie chciałbym się rozczarować na początek.Jeżeli moglibyście wskazać takie pióro byłbym bardzo wdzięczny.Z góry dziękuje i pozdrawiamT-Fox Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted June 25, 2014 Report Share Posted June 25, 2014 Podaj kilka propozycji a my Ci powiemy, dlaczego tak i dlaczego nie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted June 25, 2014 Report Share Posted June 25, 2014 ja nie narzekam na TWSBI diamond 580, ale wiem że opinie są ostatnio podzielone. jego cena to ca. 48€ u Holendrów, a z kodem rabatowym to nawet 43,20€. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
T-FoxPL Posted June 25, 2014 Author Report Share Posted June 25, 2014 Uprzedzam jest tego sporo Większość w srebrno-czarnej lub czarno-srebrnej stylistyce.Faber-Castell: Basic, Loom PianoParker: Esprit, Inflection Sheaffer: 300Diplomat: TravelinoCross: BaileyDuke: 116, M03, P06,2F, F3 carbon fibre (nie wiem czy te "F" to część nazwy czy rozmiar stalówki)Kaweco: Student Lamy Al-StarCrocodile 377, 617, 628,702Jinhao 750 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inekane Posted June 25, 2014 Report Share Posted June 25, 2014 F-C, Sheaffer, Kaweco, Lamy to dobre i popularne na początek pióra, wybierz sobie jedno (albo więcej ) i kupuj. Najpierw może poczytaj recenzje, ludzie często piszą coś o wadze, rysowaniu się lub uchwycie co może Ci pomóc ale to już bardzo osobiste preferencje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted June 25, 2014 Report Share Posted June 25, 2014 Ja bym wziął używanego Montblanka z lat 60'. Ale co ja się tam znam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inekane Posted June 25, 2014 Report Share Posted June 25, 2014 Ja bym wzięła Watermana z 40'. Ale każde Vintageowe piora to pewne ryzyko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
T-FoxPL Posted June 25, 2014 Author Report Share Posted June 25, 2014 Ja bym wzięła Watermana z 40'. Ale każde Vintageowe piora to pewne ryzyko. I to ryzyko chciałbym na początku zminimalizować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted June 25, 2014 Report Share Posted June 25, 2014 Uprzedzam jest tego sporo Większość w srebrno-czarnej lub czarno-srebrnej stylistyce. Faber-Castell: Basic, Loom Piano Parker: Esprit, Inflection Sheaffer: 300 Diplomat: Travelino Cross: Bailey Duke: 116, M03, P06,2F, F3 carbon fibre (nie wiem czy te "F" to część nazwy czy rozmiar stalówki) Kaweco: Student Lamy Al-Star Crocodile 377, 617, 628,702 Jinhao 750 Faber-Castell: Basic ciężkawe, solidne, nie zasycha, na standardowe naboje, z założoną skuwką na korpus w trakcie pisania wygląda dość bestialsko, zbyt duże na takie numery, nie każdemu cięższe pióra leżą w ręku, ale ja swojego lubię i nie oddam, stalówka F przyzwoicie cienka i przyjemna. And robił jego video recenzję, sprawdź sobie opinie innych budżetowe Parkery - chcesz się zachęcić czy zniechęcić? odpuść Sheaffer 300 ciężkie ponownie a i grubawe, na naboje dedykowane lub tłoczek (załączony do pióra) - ponownie dla fanów i zdecydowanych dużo-łapych facetów, takie gabaryty trzeba lubić. Diplomat: Travelino chudziuteńkie, ale wdzięczne, może wyglądać niepoważnie w dłoni, standardowe naboje. Lamy Al-star ja swoje lubię, mimo aluminiowej obudowy jest lekkie, ale profilowana sekcja nie każdemu leży w ręku, nie można obrócić stalówki wokół osi, żeby dostosować ułożenie do ręki, naboje/tłoczek dedykowane, na początek spoko, ale przymierz się do niego Kaweco: Student nie lubię metalowych sekcji. Jinhao 750 nie mam tego konkretnego, ale pozostałe moje Jinhao spisują się bez zarzutu, metalowe, ten model wagowo jest przyjemny, podobnie jak moje Jinhao 11, a za taką cenę, to kupisz to pióro i FC Basica i jeszcze na atrament starszy tutaj masz standardowe naboje i tłoczek dołączony do pióra. dawaj kolejne, podoba mi się takie opisywanie! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
T-FoxPL Posted June 25, 2014 Author Report Share Posted June 25, 2014 Po obejrzeniu wideo recenzji zapomniałem o jednej ważnej rzeczy, a mianowicie o tym, żeby pióro mogło być używane z tłoczkiem.Przepraszam, że nie wspomniałem o tym na początku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inekane Posted June 25, 2014 Report Share Posted June 25, 2014 Do każdego pióra można dokupić tłoczek ale ma on zazwyczaj minimalną pojemność, lepiej kupić długi nabój i uzupełniać go strzykawką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted June 25, 2014 Report Share Posted June 25, 2014 O tłoczkach napisałam, do FC Basica, co mnie do tej pory zastanawia, pasują i pewnie mocują się tłoczki Jinhao - inne standardowe latały Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inekane Posted June 25, 2014 Report Share Posted June 25, 2014 Powinniśmy napisać jakiś temat "pióra dla początkujących" i powymieniać te najczęściej polecane bo jak widzę kolejnego F-C to już mi się dalej czytać nie chce... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted June 25, 2014 Report Share Posted June 25, 2014 Do każdego pióra można dokupić tłoczek ale ma on zazwyczaj minimalną pojemność, lepiej kupić długi nabój i uzupełniać go strzykawką. Nie do każdego. Choćby z wymienionych przez TFoxa - Parker Esprit tłoczka nie zmieści. do większości Montblanków z lat 60' też będzie trudno dokupić tłoczek xD Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inekane Posted June 25, 2014 Report Share Posted June 25, 2014 Nie dość, że Parker to jeszcze podwójnie wybrakowane... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted June 25, 2014 Report Share Posted June 25, 2014 I akurat może nie być takim złem piórem - bo to jest w gruncie rzeczy Rotring w Parkerowym wdzianku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
T-FoxPL Posted June 25, 2014 Author Report Share Posted June 25, 2014 (edited) Ciężki wybór przede mną. Na razie po obejrzeniu recenzji odrzuciłem wybór Kaweco Student (na wideo recenzji pióro przerywało).Poczekam może ktoś wypowie się jeszcze w sprawie Cross'a i Duke'a. Edited June 25, 2014 by T-FoxPL Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inekane Posted June 25, 2014 Report Share Posted June 25, 2014 Mimo wszystko... stosowanie wzoru tych miniaturowych stalówek do takiej liczby piór powinno być karane. Są gusta i guściki ale no Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted June 25, 2014 Report Share Posted June 25, 2014 (edited) Ja bym wziął używanego Montblanka z lat 60'. Ale co ja się tam znam za 100-200 zł? ja bym dorzuciła parę złotych i kupiła Sheaffera Prelude @ inekane - i tak będą pytania.. Edited June 25, 2014 by kasiasemba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inekane Posted June 25, 2014 Report Share Posted June 25, 2014 Mam MB z lat 50' za 200zł. Nie aukcyjne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted June 25, 2014 Report Share Posted June 25, 2014 Mam MB z lat 50' za 200zł. Nie aukcyjne. a skund? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inekane Posted June 25, 2014 Report Share Posted June 25, 2014 A z takiego forum... nie wiem czy mogę tu napisać. http://www.piorawieczneforum.pl/ ;P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted June 25, 2014 Report Share Posted June 25, 2014 (edited) za 100-200 zł? Za najtańszego zapłaciłem bodaj 160zł. ten któremu kwestionowałaś podany przeze mnie rozmiar stalówki :f Oczywiście ołówka nie wliczam Edited June 25, 2014 by Rittel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted June 25, 2014 Report Share Posted June 25, 2014 mówiłam ci już, że mnie drażnisz? mówiłam, nie? ale tak serio. to był czysty fuks, wiemy o tym, nie można polecać świeżakowi bazując na takim fuksiorze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted June 25, 2014 Report Share Posted June 25, 2014 Za najdroższego dałem 260zł... (znów - jedynego uszkodzonego, który kupiłem nie wliczam) Regularnie widuję takie, które schodzą w okolicy wspomnianych 200zł. To żaden fuks. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts