kebabożerca Posted October 10, 2013 Report Share Posted October 10, 2013 Szukałem dnia pewnego pióra na prezent dla żony. Zachwyciło mnie ażurkowe, czerwono-złote Jinhao 5000. No dobra, myślę, mam prezent. Przeglądając stronę sklepu wpadłem na coś dla siebie. Czarne, matowione, proste pióro, także chińskiej marki o numerze 101. Kupiłem, dostałem, popisałem i bardzo mi się spodobało. Jinhao 101 ma prostą, wręcz minimalistyczną formę. W całości wykonano je z metalu. Dostępne jest w czarnym, wykończeniu polerowanym lub matowym. Klips wygląda na solidny, też jest koloru czarnego, ale nie jest matowy. Widnieje na nim biały napis Jinhao oraz coś w rodzaju diamentu. Wygląda to dość tandetnie, na szczęście wypadł on po kilku dniach i nie wiem czy pusta dziura po nim nie jest ładniejsza. W kilku miejscach są chromowane akcenty. Sekcja też jest wykończona na chrom. Siedzi w niej stalówka o rozmiarze F lub EF (zakryta). Napis na niej sugeruje platerowanie osiemnastokaratowym złotem. Ozdobiona jest zawijasami. Do pióra dołączono standardowy tłoczek (można stosować naboje). Po zalaniu pióro wystartowało niemal od razu. Prowadzi się gładko, kreska jest dość mokra jak na rozmiar F. Nic nie prycha, nie kleksi, nie cieknie. Przy większych zamachach może pojawić się przerwa w dopływie atramentu ale to jest dość rzadkie zjawisko. Ogólnie do codziennego użytku jest w sam raz. Pióro wykonano dość solidnie. Czuć je w dłoni, jest całkowicie metalowe, z dobrą stalówką i z konwerterem w komplecie. Oprócz badziewnej błyskotki mogę się przyczepić też do matowienia - otóż w moim egzemplarzu skuwka jest nieco bardziej matowa niż korpus, co widać na pierwszym zdjęciu. To akurat pierdółka, która mi nie przeszkadza cieszyć się z pisania modelem 101. W kategorii cena/jakość będzie wyborem idealnym. Długość zamkniętego: 13,5cm Średnica: ~1cm Masa: 23,5g Cena: ok. 17zł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted October 10, 2013 Report Share Posted October 10, 2013 Szczuplutki gość Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted October 10, 2013 Report Share Posted October 10, 2013 Dobra recenzja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted October 10, 2013 Report Share Posted October 10, 2013 zostaw diamencika, niech sobie będzie jak się uda i pomacam go sobie na żywo to napiszę, co o nim myślę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INAHON Sp. z o.o. Posted October 10, 2013 Report Share Posted October 10, 2013 Pióro w cenie atramentu...i to niespecjalnie dobrego...hmmmm...to jak z drukarkami za 150 zł...jego napełnienie równa się = nowe pióro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted October 10, 2013 Report Share Posted October 10, 2013 Pióro w cenie atramentu...i to niespecjalnie dobrego...hmmmm...to jak z drukarkami za 150 zł...jego napełnienie równa się = nowe pióro Zawsze można napełniać atramentem Hero za dwapindziesiont Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INAHON Sp. z o.o. Posted October 10, 2013 Report Share Posted October 10, 2013 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted October 10, 2013 Report Share Posted October 10, 2013 Sprawić radość żonie za 17 zł? Też bym tak chciał... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted October 10, 2013 Report Share Posted October 10, 2013 Sprawić radość żonie za 17 zł? Też bym tak chciał... To jest dobry patent Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted October 10, 2013 Report Share Posted October 10, 2013 To jest dobry patent Z tym "17" czy z "zł"? ;P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted October 10, 2013 Report Share Posted October 10, 2013 Z tym "17" czy z "zł"? ;PZ 17 zł, Panie Szanowny ;D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted October 10, 2013 Report Share Posted October 10, 2013 ale Akszugor, z czym masz problem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blant Monc Posted October 10, 2013 Report Share Posted October 10, 2013 Zawijasy na stalówce ala mąblą. Mi się nawet podoba to pióro. No bo co lepsze - mieć jinhało za 17pln, pałkera za 170pln, czy mąblą za 1700pln? Jak pisze się dobrze, a jeszcze żonie się podoba to to jest DOBRY PATENT. pozdr! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted October 11, 2013 Report Share Posted October 11, 2013 ale Akszugor, z czym masz problem? Zazdroszczę koledze tej magicznej kwoty. Moja żona ma droższe pióra. Gdybym jej kupował takie tanie, to miałbym więcej pieniędzy na droższe modele dla siebie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kebabożerca Posted October 11, 2013 Author Report Share Posted October 11, 2013 Żonie kupiłem model 5000, którym jeszcze lepiej mi się pisze. 101 kupiłem dla siebie. Czytać, nie spać! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
comodsuda Posted October 11, 2013 Report Share Posted October 11, 2013 To pióro jest świetne. Osobiście posiadam wersję z zakrytą stalówką. Postaram się wysłać fotki(coś nie mogę chyba za mało postów), o TUTAJ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blant Monc Posted October 12, 2013 Report Share Posted October 12, 2013 Zazdroszczę koledze tej magicznej kwoty. Moja żona ma droższe pióra. Gdybym jej kupował takie tanie, to miałbym więcej pieniędzy na droższe modele dla siebie To brzmi jak "drogi prezent = dobry prezent / tani prezent = zły prezent" Czy Dżentelmen nie może sobie pozwolić na coś 'od serca', niekoniecznie z wyższej półki? Czy Jego Dama tego nie doceni? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kebabożerca Posted October 12, 2013 Author Report Share Posted October 12, 2013 To brzmi jak "drogi prezent = dobry prezent / tani prezent = zły prezent" Czy Dżentelmen nie może sobie pozwolić na coś 'od serca', niekoniecznie z wyższej półki? Czy Jego Dama tego nie doceni? Dobre pióro=drogie pióro. Obwieszone złotem nygusy długość nadrabiają drogim, wielkim autem. Nie wiedziałem że z piórami jest podobnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted October 12, 2013 Report Share Posted October 12, 2013 Pisalam chwilke dzisiaj wspomnianym Jinhao i jest super, fajna cienka kreska:-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted October 12, 2013 Report Share Posted October 12, 2013 To brzmi jak "drogi prezent = dobry prezent / tani prezent = zły prezent" Czy Dżentelmen nie może sobie pozwolić na coś 'od serca', niekoniecznie z wyższej półki? Czy Jego Dama tego nie doceni? To nie tak. Nie zrozumieliśmy się. Ty kupujesz żonie pióro i Ty wybierasz, więc patrzysz jaka jest cena, jeśli Ci odpowiada to kupujesz, a ona jest zadowolona. U mnie żona wybiera sobie pióro z "muszę je mieć" i tak np. wintydżowy Sheaffer Red Striated czy Parker Lady z koluszkiem. I muszę - biedny miś - licytować Także, to żona dyktuje co i za ile Nie uważam, że drogie pióro = dobre pióro. Musiałbym wtedy pisać Montblanckiem lub Visconti czy Montegrappą A jakoś nie przepadam za tymi 'choinkowymi' producentami... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blant Monc Posted October 12, 2013 Report Share Posted October 12, 2013 roguszkA - skoro tak, to całe szczęście bo mam dobre mniemanie o Tobie i nie chcę by się zmieniło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
comodsuda Posted October 13, 2013 Report Share Posted October 13, 2013 Ku grozie zobaczyłem dzisiaj na nim małą ryskę, jakby lakier zlazł, chyba od metalowego suwaka w etui. Ahh.. szkoda. Na szczęście na ebayu jest ich od groma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skarbonka Posted October 28, 2013 Report Share Posted October 28, 2013 Witam, dzięki Twojej recenzji wybrałem się do wrocławskiego sklepu i kupiłem wyżej wymienione pióro i w pobliskim papierniczym atrament Watermana Encre Violette. Pióro zaczęło bardzo ładnie pisać od początku ale gdy trzymam pod złym kontem to lubi troszkę przycinać. Jednakże pióro z niezwykłą ławością prowadzi sie po papierze Za taką cenę jak najbardziej polecam. Jeżeli mogłbym się dowiedzieć to jakim atramentem są zapisane kartki na zdjęciach w pierwszym poście? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted October 28, 2013 Report Share Posted October 28, 2013 [...] Jeżeli mogłbym się dowiedzieć to jakim atramentem są zapisane kartki na zdjęciach w pierwszym poście? prawdopodobnie Diamine Light Green Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kebabożerca Posted October 28, 2013 Author Report Share Posted October 28, 2013 Witam, dzięki Twojej recenzji wybrałem się do wrocławskiego sklepu i kupiłem wyżej wymienione pióro i w pobliskim papierniczym atrament Watermana Encre Violette. Pióro zaczęło bardzo ładnie pisać od początku ale gdy trzymam pod złym kontem to lubi troszkę przycinać. Jednakże pióro z niezwykłą ławością prowadzi sie po papierze Za taką cenę jak najbardziej polecam. Jeżeli mogłbym się dowiedzieć to jakim atramentem są zapisane kartki na zdjęciach w pierwszym poście? Diamine Light Green Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts