visvamitra Posted September 23, 2013 Report Share Posted September 23, 2013 Na spotkaniu w siedzibie firmy PWC miałem okazję poznać osobiście kilku forumowiczów. Jeden z nich - Ćwiękoszczak - nabił mojego niebieskiego Bookworma 702 atramentem: Dziękuję za próbkę. Zamiast wypisać ją w pracy sporządzając notatki, które i tak wylądują w koszu, postanowiłem wykorzystać ją do napisania recenzji. Ponieważ atramentu tego używam krótko i mam go mało, będzie to raczej zbiór wrażeń niż dogłębna recenzja poparta kilkutygodniowym używaniem atramentu. Zrecenzować go warto, bo recenzji Diabolo Menthe jest jak na lekarstwo. Bez dwóch zdań nie jest to przebój palety J. Herbina. Wynika to prawdopodobnie z niechęci wielu użytkowników piór do używania na co dzień jasnych i nietypowych kolorów. Ja nie mam z tym problemów i zapraszam do lektury. Nazwa Diabolo Menthe nawiązuje do popularnego we Francji napoju, który powstaje ze zmieszania syropu miętowego z wodą gazowaną, spritem lub 7-upem albo inną trucizną tego typu. Za napój podziękuję, wolę orzeźwiać się wodą. Źródło: http://www.leonardoromanelli.it/bevande-2/diabolo-menthe-monaco-panachee-e-altre-storie/ Atrament ten jest całkiem interesujący, ale nie do końca w "mojej" palecie kolorów. Kolor określiłbym jako mocno niebieskawy morski zachaczający o lazur. Koloru mięty nijak mi nie przypomina. Przepłwy jest dobry, ale nie bardzo dobry; atrament należy do "suchych", wysycha błyskawicznie. Cieniowanie jest widoczne, ale mnie nie zachwyca: Być może grubsza stalówka wydobyłaby z Diabolo Menthe więcej charakteru? Całkiem możliwe. INFORMACJE / PARAMETRY Producent: J. Herbin Kolor: Diabolo Menthe Opakowanie: Szklana butelka (30 ml) Cena: Darmowa próbka od Ćwiękoszczaka - cena nie do przebicia Normalnie butelka Herbina oksztuje ok. 30 - 35 PLN. Osadzanie się na stalówce – brak Przebijanie - ledwo zauważalne Strzępienie – brak Nasycenie – dobre Przepływ – dobry Cieniowanie – wyraźne, ale trochę "płaskie" w cienkich stalówkach (a takie mam) Wysychanie – ekspresowe, zależy oczywiście od papieru. Inne: orzeźwiający, nietypowy kolor. Całkiem ciekawy, ale mojego serca nie podbił. Diabolo Menthe może byc ciekawym pomysłem do zabawy w kaligrafię,a le w piórze ze stalówką F lub M (grubszych nie mam) wypada dość płasko. Skany pisma: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuk Posted September 23, 2013 Report Share Posted September 23, 2013 Oj, nie. Nic nie widać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Zero Posted September 24, 2013 Report Share Posted September 24, 2013 (edited) O kurde, jaki superaśny miętowy kolor Może bym kupił, gdybym zobaczył właśnie jak wygląda przy stalówce stub Można go dostać gdzieś w Polsce? Edited September 24, 2013 by Zero Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted September 24, 2013 Report Share Posted September 24, 2013 Można go dostać gdzieś w Polsce? Zależy, jak daleko masz do Galerii Mokotów w Warszawie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted September 25, 2013 Report Share Posted September 25, 2013 @Alveryn - czyżby Pani Kinga w Wariackich miała J. Herbin?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted September 30, 2013 Report Share Posted September 30, 2013 To stały element wystawy w tym sklepie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted September 30, 2013 Report Share Posted September 30, 2013 Płyn miętowy do płukania jamy ustnej, zwanej również jamochłonem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted December 19, 2013 Report Share Posted December 19, 2013 a propos koloru. jakiś czas temu kupiłem sobie butelkę syropu miętowego i butelkę syropu lemoniadowego w leklerku, celem poczyniania napitku o nazwie diabolo menthe i wiecie co? ten drink ma kolor taki jak atrament o tej nazwie, a nie jak napój podlinkowany przez Łukasza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts