Jump to content

Diamine Marine

kebabożerca

Recommended Posts

Kolejny 'żywy' kolor z mojego pierwszego zamówienia atramentów innych niż standardowe. Diamine Marine to bardzo ładny lazur, niestety niepozbawiony wad. W poniższym teście na standardowym papierze ksero (Polspeed 80g/m2) przebijał dość znacznie, co może utrudniać korzystanie z notatek robionych na dwóch stronach papieru. Na Oxfordzie rzecz jasna przebić nie ma, no chyba że zalejemy go wodą. Poniższe pliki mają profil koloru Adobe RGB (sRGB znacznie degradował kolor), warto obejrzeć je w przeglądarce natywnie wspierającej natywnie profilowanie (np. Opera).

Diamine%2520Marine%2520-%2520Polspeed%25

Diamine%2520Marine%2520-%2520Oxford---20

Edited by ArielN
Korekta linków do zdjęć na prośbę autora

Albo brąz. Ale dziewczyny też podobno lubią brąz. Wszyscy lubią brąz? A jeśli ja nie lubię brązu? To co?

Ciekawe podejście do turkusu, jeśli mój monitor dobrze wyświetla. Dość jasny, ale nasycony i lekko przybrudzony (kurz na monitorze?) - odczytanie pisma nie sprawia problemu, jak przy niektórych (Diamine Amber) kolorach.

Edited by Alveryn

• 1 month later...

przez próbkę tegoż atramentu mój Diplomat Traveller w kolorze "petrol" zyskał swoje jedyne paliwo, będę płakać, jak mi się próbka skończy i przeszukam wszystkie skarpety i kieszenie spodni, żeby znaleźć fundusze i kupić flaszkę. całą. pełną. żadne tam próbeczki czy miniflaszeczki.

to by była druga para pióro-atrament jakie mam dopasowane do tego stopnia, że nie widzę innej opcji. jest pięknie :)

przez próbkę tegoż atramentu mój Diplomat Traveller w kolorze "petrol" zyskał swoje jedyne paliwo, będę płakać, jak mi się próbka skończy i przeszukam wszystkie skarpety i kieszenie spodni, żeby znaleźć fundusze i kupić flaszkę. całą. pełną. żadne tam próbeczki czy miniflaszeczki.

to by była druga para pióro-atrament jakie mam dopasowane do tego stopnia, że nie widzę innej opcji. jest pięknie :)

Podeślę bo mam cysternę ;D