kastorr Posted September 7, 2013 Report Share Posted September 7, 2013 (edited) Wczoraj zakupiłem Lamy Linea, już leżał na tej półce sklepowej od roku, zlitowałem się nad jego biednym losem i wykupiłem z okolicznego sklepu papierniczego, który ma dość ciekawą ofertę (Sheaffery, Crossów mnóstwo (nawet atrament), Pelikany były ale w apsurdalnych cenach więc gablotkę usuneli, Inoxrom jeden egzemplarz, Regal) Dość duża oferta jak na sklep w Wolsztynie. Ale dobra tak je dostałem: W standardzie nabój, oraz tłoczek. Tak wygląda, jest to wersja w kratkę była też w linie ale zauważyłem tam wgniecenie lekkie na korpusie i ubytek w tym nadruku więc wziąłem ten egzemplarz, który też mi się podoba: Piękny napis, ulubionej firmy Tak wygląda ze skuwką: Stalówka standardowa używana we wszystkich modelach z tej półki (ta sama co w Safari, Vista, Al star itd.)[sory jakiś włos się w kadr wciął ] O bardzo dobrych właściwościach pisarskich chyba nie muszę nikogo przekonywać jeżeli ktoś miał chociaż raz jakąś Lamę w ręku i nią pisał wie o czym mówię: Na dole nic specjalnego, zwykła polerowana stal: U góry to samo: Pióro zasila się tłoczkiem lub nabojem: Sekcja jest plastikowa z plastikowym gwintem: W środku już gwint jest metalowy: Porównanie z Lamy Safari i Pelikanem m200 to samo z założoną skuwką: No i próbka pisma: Pióro jest cienkie, leciutkie i długie. Powiem tak wczoraj nim zapisałem 6 stron a5 i piszę się rewelacyjnie, nie męczy dłoni szczególnie polecam to pióro osobą które trzymają nisko pióro. Do tego nie można tutaj nie wspomnieć o jakości wykonania, wszystko do siebie pasuje idealnie, stal z której pióro jest wykonane bez zastrzeżeń ogólnie miód malina A co fajne - kiedy zakładamy skuwkę na korpus to jest charakterystyczne "klik" więc nie ma obaw że spadnie. Pozdrawiam Edited September 7, 2013 by kastorr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted September 7, 2013 Report Share Posted September 7, 2013 To chyba pierwsze pióro Lamy które mi się spodobało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted September 7, 2013 Report Share Posted September 7, 2013 Fajne. Podoba mi sie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kastorr Posted September 7, 2013 Author Report Share Posted September 7, 2013 To chyba pierwsze pióro Lamy które mi się spodobało. Ja tam jestem pod jarany większością ich modeli, marzy mi się Dialog 3, Studio ze złotą stalówką, Scribble ołówek, komplet do pióra Lamy 2000 (które już jedzie do mnie ). Jeszcze białe Safari, jakiś model Al star (bo nie mam) no i Accenta już do kompletu też bym przygarnął Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
atuzi Posted September 7, 2013 Report Share Posted September 7, 2013 Takiego modelu nie widziałem. Miałem Lamy Linea S, w linie. Ładne pióro, ale poszło dalej w świat, bo komuś się spodobało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexis Posted September 7, 2013 Report Share Posted September 7, 2013 To chyba pierwsze pióro Lamy które mi się spodobało. O, to to, podpisuję się. To przyciąga wzrok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iza Posted September 7, 2013 Report Share Posted September 7, 2013 łał to jest pióro Lamy Nie do wiary, całkiem sympatyczne i wygląda całkiem normalnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
atuzi Posted September 7, 2013 Report Share Posted September 7, 2013 (edited) Znalazłem zdjęcie swojej Linei z paskowanym wzorem: Edited September 7, 2013 by atuzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paulus Posted September 7, 2013 Report Share Posted September 7, 2013 Pierwsze Lamy, które wygląda jak pióro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kastorr Posted September 7, 2013 Author Report Share Posted September 7, 2013 Dziś tata chwycił i powiedział, że mam mu kupić też takie A oglądał wcześniej wszystkie moje pióra i tak mi nie powiedział do żadnego. Także o czymś chyba to świadczy . Akurat mi się każde Lamy bardzo podoba, mam słabość do tej prostoty, jakości wykonania i niemieckiej precyzji oraz praktyczności. And, nie dziwię się że ktoś Ci je zabrał Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted September 7, 2013 Report Share Posted September 7, 2013 trzymam pióro zwykle blisko stalówki, to może być dla mnie fajne a wagowo jak? do czego byś przyrównał? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kastorr Posted September 8, 2013 Author Report Share Posted September 8, 2013 trzymam pióro zwykle blisko stalówki, to może być dla mnie fajne a wagowo jak? do czego byś przyrównał? Nie muszę porównywać na oko. Zważyłem: całe pióro waży 16g, bez skuwki 9g. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted September 9, 2013 Report Share Posted September 9, 2013 o proszę, toż to piórko jest wygląda na cięższe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kebabożerca Posted September 10, 2013 Report Share Posted September 10, 2013 O, jakie fajne, nawet wzorek mi się podoba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endru098 Posted September 21, 2013 Report Share Posted September 21, 2013 Ja tam jestem pod jarany większością ich modeli, marzy mi się Dialog 3, Studio ze złotą stalówką, Scribble ołówek, komplet do pióra Lamy 2000 (które już jedzie do mnie ). Jeszcze białe Safari, jakiś model Al star (bo nie mam) no i Accenta już do kompletu też bym przygarnął I przekonałeś mnie O Lamy w życiu nie słyszałem. Gdzie mogłeś pisałeś o Lamy No i coś zaskoczyło u mnie a teraz czekam tylko przypływu gotówki I kupuję kilka Parker, waterman to "klasyk dla laika". Jak ktoś napisał Parker to co najmniej sonnet. Forum pokazało mi, że istnieje coś jeszcze niż ww dwie marki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endru098 Posted September 21, 2013 Report Share Posted September 21, 2013 (edited) Parker, waterman to "klasyk dla laika". PS Parker i waterman są ok a nawet niektóre super ale czegoś mi w nich brakuje... chyba przeszkadza mi najbardziej fakt, że są to marki "dla wszystkich" Taka scenka: - ktoś: o masz Parkera jaki to? - ja: (np.)sonnet - ktoś: a ja parkera vectora. - ja... rozumiecie?? Edited September 21, 2013 by endru098 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted September 21, 2013 Report Share Posted September 21, 2013 rozumiem poniekąd, natomiast mam Urbana i wiem, że znajdzie się jeszcze jeden sojusznik. to nie jest złe pióro, genialne też nie, ale bez przesady, że tylko Sonnet i nic niżej. jeżeli komuś pasuje Jotter, to niech nim pisze, ile atramentu wlezie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted September 21, 2013 Report Share Posted September 21, 2013 I przekonałeś mnie O Lamy w życiu nie słyszałem. Gdzie mogłeś pisałeś o Lamy No i coś zaskoczyło u mnie a teraz czekam tylko przypływu gotówki I kupuję kilka Parker, waterman to "klasyk dla laika". Jak ktoś napisał Parker to co najmniej sonnet. Forum pokazało mi, że istnieje coś jeszcze niż ww dwie marki. PS Parker i waterman są ok a nawet niektóre super ale czegoś mi w nich brakuje... chyba przeszkadza mi najbardziej fakt, że są to marki "dla wszystkich" Taka scenka: - ktoś: o masz Parkera jaki to? - ja: (np.)sonnet - ktoś: a ja parkera vectora. - ja... rozumiecie?? WoW Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endru098 Posted September 21, 2013 Report Share Posted September 21, 2013 rozumiem poniekąd, natomiast mam Urbana i wiem, że znajdzie się jeszcze jeden sojusznik. to nie jest złe pióro, genialne też nie, ale bez przesady, że tylko Sonnet i nic niżej. jeżeli komuś pasuje Jotter, to niech nim pisze, ile atramentu wlezie Też mam urbana i też uważam że jest w porządku chwalę sobie je Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endru098 Posted September 21, 2013 Report Share Posted September 21, 2013 WoW No cooo?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted September 21, 2013 Report Share Posted September 21, 2013 No chyba nic Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endru098 Posted September 21, 2013 Report Share Posted September 21, 2013 No chyba nic Jak nic to w porządku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kastorr Posted September 21, 2013 Author Report Share Posted September 21, 2013 (edited) Nie no bez przesady, Lamy jest fajne ale nie każdemu wpada w gust. Jest też wiele innych marek firm które też zasługują na pisanie entuzjastycznych postów o nich (np. Waterman -> konis ). Cieszę się jednak że te pióra też Ci się podobają bo jak zniesie się ich wygląd to reszta jest wręcz idealna Edited September 21, 2013 by kastorr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted September 21, 2013 Report Share Posted September 21, 2013 "jest też wielu innych Marków" jak już Lamy jest ok, z moją Vistą jedynie nie umiem się dogadać w kwestii nieprzerywania w trakcie pisania zawijasów od liter, ale stawiam, że to wina atramentu mam dobry dzień na pisanie OT, będzie kara. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kastorr Posted September 21, 2013 Author Report Share Posted September 21, 2013 "jest też wielu innych Marków" jak już Lamy jest ok, z moją Vistą jedynie nie umiem się dogadać w kwestii nieprzerywania w trakcie pisania zawijasów od liter, ale stawiam, że to wina atramentu mam dobry dzień na pisanie OT, będzie kara. Marków mi tam nie pasuje więc poprawiłem trochę inaczej i bądź tu mądry z tego języka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts