kebabożerca Posted August 23, 2013 Report Share Posted August 23, 2013 Dość mocno przywiązałem się do swojego Parkera Frontier GT. Szukam czegoś podobnego. Założenia: - pióro proste w formie, bez udziwnień - korpus i skuwka stalowe, koniecznie matowione - sekcja z materiału podobnego jak w w/w parkerze (matowa, 'gumowana' - żeby dobrze się trzymało przy pisaniu)- wykończenia najlepiej złote - stalówka F lub EF - lubię cienkie linie - żeby pasował zarówno tłoczek jak i nabój - przyjemne, gładkie w prowadzeniu - nie przepadam za drapakami. Chyba na razie to wszystko. Cena też powinna być miła dla portfela. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted August 23, 2013 Report Share Posted August 23, 2013 Jeśli to są tylko luźne założenia, a nie konieczne wymogi to fajnym pomysłem może być Pilot 78g w wersji stuningowanej przez Alveryna: http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/2548-lets-pimp-pilot-78g/ Od założeń odbiega problemami z nabojami - tylko firmowe Pilota, ale do pióra dołączony jest konwerter, oraz wykonaniem w całości z plastiku. Uchwyt może nie jest gumowany, ale na pewno wygodny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted August 23, 2013 Report Share Posted August 23, 2013 Parker i umiłowanie dla cienkich linii? Może stalowy Hemisphere, albo stalowy Sheaffer Prelude? Nie mają gumowanych uchwytów, ale mam wrażenie, że nie jest to szeroko stosowane w piórach. Mało praktyczne, łatwo obłazi... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kebabożerca Posted August 23, 2013 Author Report Share Posted August 23, 2013 No właśnie trochę grubo mi to piórko pisze, kiedy go kupowałem u siebie na wsi kilkanaście kat temu to nie było dużego wyboru a o internecie nikt nie słyszał Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted August 23, 2013 Report Share Posted August 23, 2013 Może Tombow Havanna? Ma metalowy, matowy korpus i gumowy chwyt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted August 26, 2013 Report Share Posted August 26, 2013 Przed chwilą natrafiłem jeszcze na Inoxcrom Wall Street: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kebabożerca Posted August 27, 2013 Author Report Share Posted August 27, 2013 (edited) Wybór jeszcze trudniejszy niż przypuszczałem Dziękuję za odpowiedzi, przyjrzę się tym piórkom (ostatnio moją uwagę zwrócił Waterman Hemisphere GT). A żeby nie zakładać nowego tematu to zadam pytanie także dotyczącego nowego pióra, tyle że dla żony. Chciałbym jej kupić na urodziny jakieś wygodne w cenie do ~100zł. Jako że lubuje się w kolorach malinowo-bordowych to najfajniej gdyby właśnie taką barwę miało. Zaciekawił mnie ten Sheaffer. Wyczytałem jednak, że łyka on tylko dedykowane naboje. Fajnie jednak, żeby pióro miało tłoczek, bo zamówiłem już atramenty w ładnych kolorach Edited August 27, 2013 by kebabożerca Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted August 27, 2013 Report Share Posted August 27, 2013 Lepki jest w stanie opowiedzieć więcej o tym piórze. Można do niego dołączyć Sheafferowski konwerter Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kebabożerca Posted August 27, 2013 Author Report Share Posted August 27, 2013 Jak się da konwerterować ten model to super. Ale na razie odłożę jego zakup na bliżej nieokreślony czas. Poszperałem, podziwiałem i wynalazłem dla swej miłej całkiem ładnego Jinhao. Przy okazji dla siebie kupiłem dwa tanie piórka do wypróbowania - akurat za jedną wysyłką wszystko będzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted August 27, 2013 Report Share Posted August 27, 2013 Kup Sheaffera Prelude - będziesz miał z głowy na pare lat, jest superwytrzymały ;D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kebabożerca Posted August 27, 2013 Author Report Share Posted August 27, 2013 Kup Sheaffera Prelude - będziesz miał z głowy na pare lat, jest superwytrzymały ;D Ciekawie wygląda, oglądnę sobie je w najbliższych dniach na żywo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted August 27, 2013 Report Share Posted August 27, 2013 Zapewniam, że pisze się również ciekawie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted August 27, 2013 Report Share Posted August 27, 2013 Wydaje mi się, że Sheaffer VFM "lata" na standardowe naboje typu international. Miałem toto w ręku i jakościowo nie powala. W mojej ocenie, stalówka wygląda na żywo jak kawałek blachy falistej na chama wciśnięty w sekcję pióra. Testowany przeze mnie egzemplarz dodatkowo drapał, co jest nie do przyjęcia. W cenie do 100 zł można znaleźć o wiele lepsze pióra. Dla przykładu, jeżeli Szanowna Małżonka preferuje klasyczną linię, to Pilot 78g występuje w ładnym, bordowym kolorze, jest leciutki, ma świetną stalówkę (BARDZO cieniutkie F dla kogoś, kto pisze drobnym pismem oraz M dla kogoś, kto jest przyzwyczajony do "europejskiego" F - jak w Watermanie). Do tego ma zakręcaną skuwkę, a w zestawie ma konwerterek. Pióro kosztuje ok. 50 zł na Allegro, więc za 100 zł będziesz miał takie dwa Za tak śmieszną cenę trudno znaleźć coś lepszego. Problemów może nastręczyć jedynie kiepska dostępność dedykowanych nabojów Pilota w Polsce. Ja w każdym ze swoich trzech 78g (zielony, bordo i czarnym) używam jednak wyłącznie konwerterów, więc dla mnie ten problem jakby nie istnieje... Jeśli już koniecznie musi być Sheaffer, to dołóż i zainwestuj w Prelude, jak radzi Kolega @piter22 i dokup konwerter. Dedykowane naboje Sheaffer'a również mają nietypową konstrukcję, a atramenty tej firmy są...hmmm...takie sobie*. *Oczywiście to moja subiektywna ocena. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted August 27, 2013 Report Share Posted August 27, 2013 Czasami da się dorwać Prelude z konwerterem, w dobrej cenie. Dumam właśnie nas tym, czy nasunięcie na zwykły nabój kawałka igielitowej rurki nie rozwiązałoby problemu. Bo otworek jest z grubsza podobnej średnicy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted August 27, 2013 Report Share Posted August 27, 2013 @piter22 - a po co kombinować, skoro za 20-30 zł można bez problemu dorwać konwerter w każdym papierniczym? Efekt jest, ceny pióra zanadto nie podniesie, a i ryzyko, że się misterna konstrukcja rozwali jakby mniejsze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted August 27, 2013 Report Share Posted August 27, 2013 Widzisz... Ja po prostu z natury lubię kombinpwać dla samego faktu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted August 27, 2013 Report Share Posted August 27, 2013 Aaaaa...to insza inszość... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kebabożerca Posted September 10, 2013 Author Report Share Posted September 10, 2013 Dzisiaj oglądałem w sklepie Prelude. Porównałem z Hemisphere i ten już mi się nie podoba Shaeffer pisze cieniej, jest masywniejszy i nawet lepiej się go trzyma przez te tłoczone paski na sekcji. No i cena podobna. Tylko wygląd mi lekko nie bangla, może muszę się z tym przespać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted September 10, 2013 Report Share Posted September 10, 2013 Mam i Prelude i Hemisphera i VFM i co? Najczęściej z tej trójki jest ruszany Prelude Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
papri Posted September 10, 2013 Report Share Posted September 10, 2013 Waterman Hemispher też jest niczego sobie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kebabożerca Posted September 10, 2013 Author Report Share Posted September 10, 2013 Owszem - ładny, smukły, seksowny. Gdyby tylko ważył więcej byłoby git. A tak sprawia wrażenie ciut plastikowego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
papri Posted September 10, 2013 Report Share Posted September 10, 2013 Przy dużych dłoniach sprawai wrażenie wykałaczki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted September 10, 2013 Report Share Posted September 10, 2013 Obecnie Prelude i Sheaffer Admiral są moimi najczęściej wybieranymi piórami....także tego...bierz Prelude - nie zawiedziesz się. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kastorr Posted September 10, 2013 Report Share Posted September 10, 2013 (edited) Prelude jest spoko ale w walce Hemi vs Prelude wybrałbym jednak Hemi. Prelude to czołg to fakt ale ma taką lufę (stalówkę) twardą, że masakra chociaż dobrze się nią pisze. Rzuć okiem jeszcze na takie modele jak: Faber-Castell Basic (nie ma wersji ze skuwką stalową co prawda, ale korpus już jest): Źródło:http://www.thewritingdesk.co.uk/?r=2a4d Lamy Studio źródło: www.lamy.com Parker Sonnet CT stalowy. Źródło: http://www.centrumb2b.pl/Pioro_wieczne_Parker_Sonnet_Original_Stalowy_CT-156.html Edit: Sory nie doczytałem że wykończenia mają być złote Edited September 10, 2013 by kastorr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts