Jump to content

Pelikan 4001 Brillant-Schwarz

rbit9n

Recommended Posts

Nigdy nie byłem fanem czarnych atramentów, tuszów, długopisów i tym podobnych. Ale kiedy kupiłem czarno-białego pelikana M100, pomyślałem, że najlepszym dla niego atramentem będzie czarny pelikan 4001. No, może byłby lepszy, ale akurat ten był w sklepie, obok którego można było akurat zaparkować. Brzmi po amerykańsku, ale jak kto się przemieszcza samochodem, ten wie o co chodzi.

ubr4.jpg

Jeszcze porównanie z czarnym atramentem manuscript'a (pierwszy z lewej) i czarnym atramentem esquisse (pierwszy z prawej). pelikan w środku.

kzbb.jpg

oprócz uwag i napisu wykonanego pelikanem, wszystko pozostałe napisałem ponad tydzień temu.

przy czym w międzyczasie trochę popracowałem żyletką nad kanalikiem w spływaku diplomata i teraz jest lepiej, przy czym na niektórych papierach tory i tak się robią, jak się robiły.

Manuscript o ton, góra dwa, ciemniejszy. Wygrywa ten pojedynek ;)

manuscript nie cieniuje i zapycha normalne pióra w trymiga i pod tym względem przegrywa.

Pod mokre i grubaśne stalówki to dobra czerń. Sam zużyłem przynajmniej 3 butelki tego cuda na studiach.

e, spokojnie daje radę z pilotem 78g, a i diplomat z mokrą eFką po potraktowaniu spływaka żyletką ładniej się zachowuje z tym atramentem.

O, a to ciekawostka przyrodnicza. Nigdy nie wiedziałem cieniującego czarnego. Szary, tak. Ale czerń, to czerń. Powinna być raczej jednolita, tak jak biel.

subtelnie, bo subtelnie, ale cieniuje.

Edited by rbit9n