konis Posted June 20, 2013 Report Share Posted June 20, 2013 Pełnowymiarowe pióro do linii 2X, czyli Montblanc 24. Z mniejszym piórem oznaczonym numerem 22. Stalówka OB. Oznaczona takim samym numerem jak pióro. Na odwrocie jakiej dodatkowe. "tajne" oznaczenia. Rozbebeszona skuwka. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted June 20, 2013 Report Share Posted June 20, 2013 stalówka przeszła chyba szorowanie jakieś, tak się błyszczy ślicznie dłuższe pióro ale jakby smuklejsze. dla mnie bomba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted June 20, 2013 Author Report Share Posted June 20, 2013 stalówka przeszła chyba szorowanie jakieś, tak się błyszczy ślicznie dłuższe pióro ale jakby smuklejsze. dla mnie bomba Pióro przeszło od ręki wszystkie czynności serwisowe opisane w tym temacie : http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/3119-wyciaganie-stalowki-i-splywaka-montblanc-22-instrukcja-w-obrazkach/page__p__39906#entry39906 zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted June 20, 2013 Report Share Posted June 20, 2013 Mógłbyś porównać długość i średnicę pokrętła tłoka w obu piórach? Nie mam tłokowego x4, żeby sprawdzić, a ciekawi mnie, czy sam ten element różni się wielkością. W kontekście tego wątku: http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/2974-montblanc-nr-24-lata-60te/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted June 20, 2013 Author Report Share Posted June 20, 2013 (edited) Dobrze @Alveryn kombinujesz . Nie mam wprawdzie suwmiarki, ale na moje techniczne oko, oba pióra mają taki sam, identyczny mechanizm. 24 (pióro na zdjęciu z lewej strony) ma grubszy korpus (z powodu grubszych jego ścianek) od tego oznaczonego numerem 22. Moim zdaniem rozrzutnością by było ze strony producenta pakować różne mechanizmy w tak niewiele różniące się modele. Długości pokrętła też są jednakowe. zdrówka Edited June 20, 2013 by konis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted June 20, 2013 Report Share Posted June 20, 2013 Dzięki. Warto znać wszystkie potencjalne źródła części zamiennych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted June 20, 2013 Report Share Posted June 20, 2013 To jedno z piór które chcę, a nawet muszę mieć Choć równie dobrze zadowoli mnie jego mniejszy brat MB22, byle z tłokiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted June 20, 2013 Report Share Posted June 20, 2013 wiedziałam, że to nie deja vu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted June 21, 2013 Report Share Posted June 21, 2013 To jedno z piór które chcę, a nawet muszę mieć Choć równie dobrze zadowoli mnie jego mniejszy brat MB22, byle z tłokiem. Oba te modele są niezłe, ale Montblanc 22 jest dla mnie jednak trochę za mały. Dla kolekcjonera to nie ma znaczenia (i tak musi mieć oba ), ale użytkownik czuje różnicę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted June 21, 2013 Report Share Posted June 21, 2013 Oba te modele są niezłe, ale Montblanc 22 jest dla mnie jednak trochę za mały. Dla kolekcjonera to nie ma znaczenia (i tak musi mieć oba ), ale użytkownik czuje różnicę. Na szczęście dla mnie to nie problem, mam dosyć małe dłonie Mój ulubiony 'wół roboczy' (Hero 443) jest od 22 z pewnością mniejszy, a i tak używam go bez skuwki na korpusie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted June 21, 2013 Author Report Share Posted June 21, 2013 Z tą " małością" Montblanc'a 22 nie jest tak źle. Na zdjęciu od góry : Pelikan M 620, Montblanc 24, Pelikan M400, Montblanc 22. Jak widać MB 24 jest dłuższy, a MB 22 jest prawie tej samej długości co Pelikany serii M 600 O Pelikanach serii M 600, nie można powiedzieć, że to małe pióra. Dla lepszego porównania dołączyłem do towarzystwa Pelikana M400, który jest normalnym, wygodnym piórem. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted June 21, 2013 Report Share Posted June 21, 2013 Montblanc 22 jest od 24 nie tylko krótszy, ale i węższy, co już przy pisaniu zdecydowanie się czuje. To trochę jak Montblanc 342 i 344 czy 252 i 254. Różnice formalnie nie są duże, ale... la petite différence et ses grandes conséquences. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts