atuzi Posted May 23, 2013 Report Share Posted May 23, 2013 Intryguje mnie Pilot Maki-e Urushi z widokiem na Fuji. Czy ktoś może miał podobne pióro? Jakie wrażenia? Zdjęcie z aukcji Engeiki: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GranatowyPrawieCzarny Posted May 23, 2013 Report Share Posted May 23, 2013 (edited) Miałem takie i sprzedałem. Miałem bo: > chciałem spróbować maki-e > chciałem spróbować Pilota/Namiki z wyższej półki Sprzedałem bo: > zachciało mi się pierwszego w życiu Montblanka 149 i potrzebowałem wielu banknotów. Tak ogólnie to seria Nippon Art pozytywnie mnie zaskoczyła wysoką jakością. Zastanawiałem się czy rysunek góry Fuji to ręczna robota, ale jak odebrałem pióro z celnego (26% wartości pióra powiększonej o koszty wysyłki = cło + vat) i je rozpakowałem to nie miałem wątpliwości. Hand made na sto procent. Stalówka F pisała tak samo cienko i sucho jak F w Pilocie 78G. ps. Za pióro od Engeiki zapłaciłem 288 USD + 16 USD + 0,26 x 305 USD = dużo za dużo. Edited May 23, 2013 by GranatowyPrawieCzarny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted May 23, 2013 Report Share Posted May 23, 2013 Piszę aktualnie dwoma pilotami: 742 ze stalówką SFM i 743 ze stalówką F. Mogę powiedzieć o moim indywidualnym wrażeniu, że jestem wręcz zachwycony właściwościami pisarskimi tych piór. Pióra nigdy nie przerywają, nawet po tygodniach leżenia w szufladzie. Piszą pod przeróżnymi kątami ułożenia dłoni, na dowolnych papierach. Na Pen Show 2013 w Katowicach miałem okazję popróbować pisania np. Parkerami wszelakiej maści, Pelikanem M1000, czy Aurorą 88 itd. Stwierdzam, że właściwości pisarskie tych pilotów (mówiąc wprost chodzi głównie o stalówki) w niczym nie ustępują najlepszym światowym markom. Mnie osobiście bardzo odpowiadają stalówki typu Soft (nie Flex). Oczywiście dopóki nie kupiłem i nie spróbowałem nimi pisać, to sam nie wiedziałem co lubię hahaha. Maki-e niestety jest poza moim zasięgiem finansowym, ale oczywiście nie ma wpływu na właściwości pisarskie pióra. Przy najbliższej okazji chętnie udostępnię ci te pióra do próbnego pisania. Na marginesie dodam, że początkowo byłem troszkę rozczarowany tą japońską F-ką (jakby troszkę za cienki ślad dla mnie i jakby troszkę za twarda). Uratował ją geniusz Alveryna, który wykonał „tuning” tak, że teraz piszę tylko tą F-ką hahaha. Tutaj wielki ukłon do samej ziemi dla Alveryna, który dokonuje cudów w swoim garażu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GranatowyPrawieCzarny Posted May 23, 2013 Report Share Posted May 23, 2013 ...miałem okazję popróbować pisania np. Parkerami wszelakiej maści, Pelikanem M1000, czy Aurorą 88 itd. Stwierdzam, że właściwości pisarskie tych pilotów (mówiąc wprost chodzi głównie o stalówki) w niczym nie ustępują najlepszym światowym markom. Japońskie trojaki (Pilot, Platinum, Sailor) to według mnie lepsza jakość niż produkcje włoskie lub niemieckie (z wyłączeniem bezbłędnego Lamy). Napisałem to ja. Miłośnik takich firm jak: Visconti, Montblanc i Pelikan. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
atuzi Posted May 23, 2013 Author Report Share Posted May 23, 2013 Miałem takie i sprzedałem. Tak ogólnie to seria Nippon Art pozytywnie mnie zaskoczyła wysoką jakością. Zastanawiałem się czy rysunek góry Fuji to ręczna robota, ale jak odebrałem pióro z celnego (26% wartości pióra powiększonej o koszty wysyłki = cło + vat) i je rozpakowałem to nie miałem wątpliwości. Hand made na sto procent. Stalówka F pisała tak samo cienko i sucho jak F w Pilocie 78G. ps. Za pióro od Engeiki zapłaciłem 288 USD + 16 USD + 0,26 x 305 USD = dużo za dużo. Dzięki za informację. Tego potrzebowałem. Szkoda, że nie wiedziałem, że sprzedajesz. Ja mam odwrotnie chcę się pozbyć MB 149. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
atuzi Posted May 23, 2013 Author Report Share Posted May 23, 2013 Mam kilka Sailorów i Pilotów, więc z grubsza wiem czego się spodziewać. Maki-e z Fuji, to jedyne Maki-e, które mnie nie irytuje kiczowatymi obrazkami kwiatków czy zwierzątek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GranatowyPrawieCzarny Posted May 23, 2013 Report Share Posted May 23, 2013 (edited) Sprzedałem za granicę, żeby stracić jak najmniej. W Polsce musiałbym ciachnąć cenę o 50-60 procent i pewnie czekać rok. A tak poleciało do USA za 240 USD. Mam kilka Sailorów i Pilotów, więc z grubsza wiem czego się spodziewać. Maki-e z Fuji, to jedyne Maki-e, które mnie nie irytuje kiczowatymi obrazkami kwiatków czy zwierzątek. Zgadzam się co do literki. Najbardziej nie lubię żurawi Edited May 23, 2013 by GranatowyPrawieCzarny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
atuzi Posted May 23, 2013 Author Report Share Posted May 23, 2013 Oj, szkoda, szkoda. Obecnie kosztuje u Engeiki 390 USD. Dałbym Ci 300, ale już, niestety za późno i po sprawie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted May 23, 2013 Report Share Posted May 23, 2013 (edited) Mam kilka Sailorów i Pilotów, więc z grubsza wiem czego się spodziewać. Maki-e z Fuji, to jedyne Maki-e, które mnie nie irytuje kiczowatymi obrazkami kwiatków czy zwierzątek. Chyba nie zrozumiałem Twojej intencji z pierwszego postu, sorki. Edited May 23, 2013 by endoor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GranatowyPrawieCzarny Posted May 23, 2013 Report Share Posted May 23, 2013 Oj, szkoda, szkoda. Obecnie kosztuje u Engeiki 390 USD. Dałbym Ci 300, ale już, niestety za późno i po sprawie. Cholera jasna... Miałbym super zestaw atramentów do Montblanc 149. Powodzenia w poszukiwaniach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
atuzi Posted May 23, 2013 Author Report Share Posted May 23, 2013 No tak to w życiu bywa. Może w przyszłości coś się uda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
atuzi Posted May 23, 2013 Author Report Share Posted May 23, 2013 Miałem takie i sprzedałem. Czy Twój Pilot też był w ozdobnej skrzynce z atramentem Pilota? Jeśli tak, to co to za atrament? Jakaś edycja specjalna, czy seryjny? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GranatowyPrawieCzarny Posted May 23, 2013 Report Share Posted May 23, 2013 Był, był. Czarny jak smoła, ale nie aż tak bardzo jak Heart of Darkness Noodlers'a. Raczej seria, ale rąsi obciąć bym sobie nie dał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
atuzi Posted May 23, 2013 Author Report Share Posted May 23, 2013 Dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GranatowyPrawieCzarny Posted May 24, 2013 Report Share Posted May 24, 2013 Nie ma za co. Jeszcze mi się przypomniało, że bebechy pióra obsługuje CON-70. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
atuzi Posted May 24, 2013 Author Report Share Posted May 24, 2013 Dzięki. Skusiłem się i zamówiłem to pióro. Dostałem 20 USD rabatu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts