Pilot Inspektor Posted May 8, 2013 Report Share Posted May 8, 2013 historia gdańskiej fabryki pelikana: http://historia.trojmiasto.pl/Jak-Pelikan-przy-piorach-majstrowal-n68673.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted May 8, 2013 Report Share Posted May 8, 2013 Dzięki za link do artykułu! Podczas ostatniej wycieczki do Gdańska odwiedziłem teren fabryki. Muszę odnaleźć zrobione zdjęcia . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted May 8, 2013 Report Share Posted May 8, 2013 Ciekawa historia. Zainteresował mnie ten wyjątkowy Pelikan 100 diamond clip. Próbowałem wygooglać, ale nic nie znalazłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted May 8, 2013 Report Share Posted May 8, 2013 Ciekawa historia. Zainteresował mnie ten wyjątkowy Pelikan 100 diamond clip. Próbowałem wygooglać, ale nic nie znalazłem. Ano patrzysz i nie widzisz tego na co patrzysz. To może małe porównanie klipsów Pelikana. Który więc Twoim zdaniem to "diamond clip"? zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted May 8, 2013 Report Share Posted May 8, 2013 a ja wiem, a ja wiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted May 8, 2013 Report Share Posted May 8, 2013 Ano patrzysz i nie widzisz tego na co patrzysz. Ano dokładnie tak. Dzięki, teraz już wszystko wiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted January 4, 2015 Report Share Posted January 4, 2015 Odświeżam temat gdańskich ptaszków... Pytanie, które zadał kolega z dalekiego kraju : 1. Czy w gdańskich pelikanach była jakaś reguła co do stosowania stalówek? Chodzi zwłaszcza o stalkę "CN" 2. On posiada egzemplarz "hybrydowy" tzn. jest diamond clip, ale ring na skuwce jest pojedynczy i karbowany, tak jak na konisowym zdjęciu ostatnie pióro u dołu, To jakias frankenskuwka czy tak mogło być? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
baca Posted May 28, 2016 Report Share Posted May 28, 2016 (edited) to moje. Gunter Wagner ok.1930. Na gumkę, nie tłoczek. Gumka sprawna, stalówka albo wypisana, albo asymetryczna. Hej! Edited May 28, 2016 by baca Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted May 23, 2017 Report Share Posted May 23, 2017 A mógłbyś zapodać zbliżenie stalówki? Może mądrzy pendoktorzy coś wymyśla... No a gdyby Cię strasznie raziła taka stalówka jak jest, to chętnie przygarnę takie niepełnosprawne piórko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted May 31, 2017 Report Share Posted May 31, 2017 Rappen to mniej zaawansowana technicznie, pierwotna forma IBISA, z której ostatecznie wyewoluował model Pelikana 140. Bardzo ciekawe pióro, warte poświęcenia uwagi i naprawy. Wracając zaś do Pelikanów produkowanych w Gdańsku, to brak twardych dowodów, czy pojedynczy ring na skuwce i "diamonds clip" to jedyna forma produkowana w Gdańsku. Na reklamach z epoki, produkty Pelikana produkowane w Hanowerze i w Gdańsku są jednakowe. Nawet najwięksi znawcy jak Jurgen Dittmer i Martin Lehmann, dodają, do tego zagadnienia słowo - "prawdopodobnie". A głównemu sprawcy zamieszania, dywagacje znawców na ten temat są całkowicie obojętne. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted June 1, 2017 Report Share Posted June 1, 2017 Co do reklam - przyszło mi na myśl, że może po prostu mieli jedna grafikę, a u dołu drukowali pasek z napisem podającym miasto, a pióra przedstawione na rysunku niekoniecznie pochodziły z Gdańska czy Hanoweru... Chyba Ty @konisie publikowałeś jakiś czas temu inna reklamę, przedstawiająca "normalne" pióro Pelikan, ale u dołu reklamy był ma napis G. Wagner Gdański... Oto owa reklama: (C) by @konis probably :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monkiusz Posted November 2, 2017 Report Share Posted November 2, 2017 No, a dziś - nie ma nawet Pelikanów w Kaligrafie by sobie móc obejrzeć przed zakupem. Smutna historia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts