DomeN Posted May 1, 2013 Report Share Posted May 1, 2013 Witajcie, zepsułem kolejnego swojego Pilota 78G, więc przyszedł czas kupić coś nowego. Oczywiście interesują mnie tylko japońskie pióra, bo przy nich mam prawie pewność, że stalówka będzie naprawdę cienka. Rozejrzałem się trochę i na ten moment mam na oku kilka modeli: - Pilot MR (niestety ma stalówkę M, więc potrzebny byłby swap z Pilota 78G lub Plumixa), - Pilot Prera (nie wiem za wiele o tym piórze), - Platinum Plaisir (całkiem ciekawe pióro, ale czy Platinum piszą równie cienko jak Piloty? Miałem model Preppy i nie zapamiętałem go w dobrym świetle, ale to jednak różnica ceny) Więcej modeli nie kojarzę, moglibyście coś doradzić? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marwis Posted May 1, 2013 Report Share Posted May 1, 2013 Abernato ma modele Platinum w cenie 130, 230 złotych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz Posted May 1, 2013 Report Share Posted May 1, 2013 Plaisir nie pisze tak cienko, jak piloty - ale posiada inne zalety, mianowicie nie zasycha. W moim przypadku - ruszyły od przyłożenia po ok. 6 i po po ok. 14 miesiącach kompletnego zapomnienia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted May 1, 2013 Report Share Posted May 1, 2013 Polecam Tombow. Bardzo trwałe piora z materiałów używanych do produkcji statków kosmicznych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woltymand Posted May 1, 2013 Report Share Posted May 1, 2013 Nie posiadam wprawdzie tego modelu (tylko się za nim rozglądałem), ale może Pilot Cocoon? Na amazonie i ebayu jest z wysyłką w granicach 60$. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted May 1, 2013 Report Share Posted May 1, 2013 Pilot Cocoon To chyba to samo co Pilot MR Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DomeN Posted May 1, 2013 Author Report Share Posted May 1, 2013 Na długim nie zasychaniu tak bardzo mi nie zależy, bo ma to być wygodne pióro do codziennego użytku, dlatego najważniejsze są walory piśmiennicze. Obawiałem się właśnie, że Platinum będą jednak pisały grubiej, dlatego pozostaje celować w Piloty. Co z Sailorami albo tymi Tombow? Czy one również piszą cienko? Może ktoś ma japończyka, którego chciałby się pozbyć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragan Posted May 1, 2013 Report Share Posted May 1, 2013 Mam Pilota 78g ze stalówką F jeśli Cię interesuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DomeN Posted May 1, 2013 Author Report Share Posted May 1, 2013 Najbardziej interesuje mnie sama stalówka, bo wtedy zrobiłbym swapa do MR ;> Niestety nikt nie sprzedaje samych stalówek.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drake29a Posted May 2, 2013 Report Share Posted May 2, 2013 A zakupy w Japonii: http://www.engeika.com/ Od Engeiki zamawiali ludzie z forum, na jego aukcjach czasami można wyrwać pióra taniej niż u niego w sklepie. Do tego z reguły ceny u Engeiki przebijają te polskie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marwis Posted May 2, 2013 Report Share Posted May 2, 2013 Przesyłka od Engeiki to 15-20$ i należne opłaty. Czy ma to sens przy zakupie w okolicach 60$? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woltymand Posted May 2, 2013 Report Share Posted May 2, 2013 To chyba to samo co Pilot MR Chyba jednak nie: http://www.jetpens.com/Pilot-Cocoon-Fountain-Pens/ct/1708 http://www.jetpens.com/Pilot-Metropolitan-Fountain-Pens/ct/1706 Sam zastanawiam się, jakie są różnice (poza ceną). Rozmiary piórka mają te same, na oko sekcja i spływak te same... Może to "podrasowana" wersja z lepszych materiałów? Nie wiem. Na FPN jest wątek o różnicach, ale FPN chwilowo nie działa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted May 2, 2013 Report Share Posted May 2, 2013 (edited) Metropolitan ma dorzucony konwerter, działa z nabojami Pilota i jest... dużo tańszy. Któraś wersja (możliwe, że Cocoon) działa na naboje international. Edit: jednak, sądząc z komentarzy, nie Cocoon. Może "ten trzeci", oznaczony MR? Edited May 2, 2013 by Alveryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted May 2, 2013 Report Share Posted May 2, 2013 Jeden na stalówce ma kropki, drugi paski, jeden część bezpośrednio za sekcją ma gładką a drugi we wzorki. Na oko reszta pozostaje ta sama, ale to jeszcze nie powoduje takiej różnicy w cenie. Ot zagwostka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woltymand Posted May 5, 2013 Report Share Posted May 5, 2013 Edit: jednak, sądząc z komentarzy, nie Cocoon. Może "ten trzeci", oznaczony MR? A MR to nie to samo co Metropolitan? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted May 5, 2013 Report Share Posted May 5, 2013 A co się stało? Może stalówę da się naprawić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DomeN Posted May 5, 2013 Author Report Share Posted May 5, 2013 Często, gdy się nudzę i dodatkowo piszę w różnych zeszytach, które mają bardzo odmienne rodzaje papieru przez co atrament czasami się rozlewa i kreska jest trochę grubsza, zaczynam grzebać przy stalówce i próbuję ją dogiąć na różne sposoby, żeby pisała odpowiednio dla mnie. Niestety przez to odginanie metal robi się trochę miększy i to już kwestia czasu, aż końcówki skrzydełek odpadną.. Niestety załatwiłem tak niejedną stalówkę, dlatego teraz po zakupie Pilota MR chciałbym włożyć tam stalówkę z 78G i walcząc z pokusą wytrzymać "na wieki" z jedną stalówką Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts