Czosnek Posted March 21, 2013 Report Share Posted March 21, 2013 (edited) Witajcie moi drodzy. Chciałbym kupić sobie małą poczekajkę (czekać muszę na Carene) pod postacią pióra wiecznego. Pisanie Hemisphere'em, który wygląda jakby wrócił z wojny, powoli mnie drażni. Dzisiaj wpadłem na stronę ARIS i zobaczyłem, że mają całkiem miłe dla oka pióra za grosze, czytałem też, że Baoery są jak na swoją cenę bardzo dobrymi piórkami. Tylko... Który wybrać? Zaciekawił mnie najbardziej Baoer 388 (http://firma-aris.pl...88-rozne-kolory) - podobieństwo do Parkerowskiego Sonneta zwala z nóg Co możecie mi powiedzieć o tym modelu? A może jakaś inna firma z Azji? Może Jinhao? Dzięki z góry za pomoc EDIT: Byłbym zapomniał... Czy "średnio pisząca" stalówka w Baoerze to europejska F? Edited March 21, 2013 by Czosnek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzechu Posted March 21, 2013 Report Share Posted March 21, 2013 Cześć Ja mam Jinhao 159. Jeśli inne modele tej firmy też są tak dobrze wykonane i fajnie się nimi pisze to nie będziesz żałował ani jednej wydanej na nie złotówki (podobnie z piórami firmy Baoer) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted March 21, 2013 Report Share Posted March 21, 2013 (edited) Na forum jest masę materiałów dotyczących tego modelu - Baoer 388. zdrówka Edited March 21, 2013 by konis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czosnek Posted March 21, 2013 Author Report Share Posted March 21, 2013 Jeśli chodzi o Jinhao, to wpadł mi w oko ten: http://firma-aris.pl/produkt/pioro-wieczne-jinhao-11-rozne-kolory Pytanie jeszcze jedno do Was. Jaki tłok/konwerter pasuje do Jinhao i/lub do Baoera? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted March 21, 2013 Report Share Posted March 21, 2013 wydaje mi się, że na alle... firma aris sprzedając baoery załącza tłoczki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted March 21, 2013 Report Share Posted March 21, 2013 Ja mam Jinhao 326, dwa Baoery 801 i Baoera 388. Pierwsze trzy są świetne, ostatni ma fatalną stalówkę. Widać mam pecha, bo inni owego 388 raczej chwalą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted March 21, 2013 Report Share Posted March 21, 2013 wydaje mi się, że na alle... firma aris sprzedając baoery załącza tłoczki Nie tylko na alle..., zawsze załączają Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted March 21, 2013 Report Share Posted March 21, 2013 czyli problem pasującego tłoczka rozwiązany Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czosnek Posted March 21, 2013 Author Report Share Posted March 21, 2013 No to świetne. Dziękuję Pozostaje teraz problem wyboru szyldu (Baoer lub Jinhao) i modelu. Skłaniam się ku Jinhao, zwłaszcza, że ta jedenastka (Jinhao 11) jest cięższe od Baoera 388. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czosnek Posted March 21, 2013 Author Report Share Posted March 21, 2013 (edited) Modele, które najbardziej mnie zainteresowały (Firma - Model - Tworzywo - Waga - Kolor - Stalówka): Jinhao - 11 - Metal - 33g - Chropowata czerń- Średnia stalówka Jinhao - 450 - Metal - 43g - Złoto lub czerń- Średnia stalówka Jinhao - 550 - Metal - 40g - Złoto lub srebro- Cienka stalówka Baoer - 338 - Metal - 25g - Czerń lub stal- Średnia stalówka Baoer - 801 - Metal - 23g - Czerń matowa lub granat- Cienka stalówka. Głównie skłaniam się ku Jinhao 11. Zastanawiam się tylko, czy średnie stalówki w chińczykach to europejskie eFki... Edited March 21, 2013 by Czosnek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragan Posted March 21, 2013 Report Share Posted March 21, 2013 Najlepiej to wysłać do nich zapytanie w tej sprawie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jinhao Posted March 21, 2013 Report Share Posted March 21, 2013 A jeszcze lepiej w wyszukiwarkę forum wpisać nazwę pióra i numer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czosnek Posted March 22, 2013 Author Report Share Posted March 22, 2013 Wszystko pięknie i ładnie, ale naprawdę nie wiem, którego Chińczyka wybrać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted March 22, 2013 Report Share Posted March 22, 2013 (edited) Wszystko pięknie i ładnie, ale naprawdę nie wiem, którego Chińczyka wybrać. To kup wszystkie te, które wytypowałeś. Przecież tanie są. Nie przekroczysz kwoty jednego WM Charleston'a, którego zamierzałeś kupiś na początku. zdrówka Edited March 22, 2013 by konis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czosnek Posted March 22, 2013 Author Report Share Posted March 22, 2013 Wolę WM Charlestona, a jeszcze bardziej Carene, niż tonę Chińczyków, Konis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted March 22, 2013 Report Share Posted March 22, 2013 Wolę WM Charlestona, a jeszcze bardziej Carene, niż tonę Chińczyków, Konis To po co ten wątek?? Rozterki duchowe? Kup Carene ! zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czosnek Posted March 22, 2013 Author Report Share Posted March 22, 2013 Chciałbym kupić sobie małą poczekajkę (czekać muszę na Carene) pod postacią pióra wiecznego. Pisanie Hemisphere'em, który wygląda jakby wrócił z wojny, powoli mnie drażni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted March 22, 2013 Report Share Posted March 22, 2013 Skoro ma to być "poczekajka", to dobrze Ci radzę. Kup wszystkie. To nie będzie tona chińczyków, tylko raptem pięć. Żeby Ci miło czekało się, popatrz na moją Carenkę. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
inkyzen Posted March 22, 2013 Report Share Posted March 22, 2013 Jinhao 450 jest znany, przyzwoity i pisze dobrze, i choć brzmi to jak herezja to położony obok Carenki prezentuje się równie porządnie, serio. Piszę w kontekście tego, że kiedyś tę Carenkę kupisz jednak i ów Jinhao montblancopodobny wstydu jej nie przyniesie. Baoer 388 jest równie popularny i dość chwalony, między innymi konis dał tu kiedyś ciekawą recenzję ze zdjęciami, warto przeczytać. Baoer 801 to wypłosz mały i chudy, dla mnie osobiście takie gabaryty nie sprawdzają się przy długim pisaniu. Jinhao 11 nie znam, nie widzi mi się on jakoś, ale to Tobie ma się podobać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts