rezeda Posted March 3, 2013 Report Share Posted March 3, 2013 Poszukuję pióra o maślanej stalówce, raczej ze stalówką F. Cena do 100 - 120 zł. Co możecie polecić? I raczej, żeby było to coś z trwałego materiału, nie żaden plastik. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted March 3, 2013 Report Share Posted March 3, 2013 Prelude? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted March 3, 2013 Report Share Posted March 3, 2013 Ja bym poszukał Sheaffera ze stalową stalówką triumph, w tej cenie można znaleźć tylko że plastik/celuloid. Ale stalówki prawdziwe masełko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted March 3, 2013 Report Share Posted March 3, 2013 To określenie. maślana stalówka, bywa trochę zwodnicze, nieprecyzyjne, Maślanie może sunąć stalka po papierze w praktycznie każdym piórze, zależy od indywidualnych cech danego egzemplarza - jak się trafi, to jest. Nie wiem, czy są pióra, których stalówki w tym przodują. Mój Balans II pisał fantastycznie miękko, prawie tak samo jak jeden stary... Hero 616 i Montblanc 32. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pilot Inspektor Posted March 3, 2013 Report Share Posted March 3, 2013 dla mnie najlepszy pod tym względem jest imperial ze stalówką M. weź lamy, pomnóż przez 10 i jeszcze mało. (żeby wszystko było jasne - mówię o wersji oznaczonej 440. ja mam plastikową, ale na były również wersje metalowe) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jinhao Posted March 4, 2013 Report Share Posted March 4, 2013 http://www.fountainpennetwork.com/forum/index.php?/topic/216230-jinhao-159/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joreg Posted March 11, 2013 Report Share Posted March 11, 2013 Chyba każde z powyższych, najważniejsze to sprawdzić stalówkę przed zakupem (choćby na sucho - często nie można inaczej). Bez względu na półkę cenową, "maślaność" jest cechą osobniczą a nie populacyjną Ostatnio kupowałem Parkera Ubrana. Wybrałem jeden egzemplarz po sprawdzeniu (na sucho) około dziesięciu, wśród których wyłapałem dwie wygięte stalówki oraz siedem po prostu mniej lub bardziej zadziornych. Wybór bardzo trafiony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted March 11, 2013 Report Share Posted March 11, 2013 Wybrałem jeden egzemplarz po sprawdzeniu (na sucho) około dziesięciu Gratuluję cierpliwych sprzedawców. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joreg Posted March 11, 2013 Report Share Posted March 11, 2013 Gratuluję cierpliwych sprzedawców. Staram się nie naprzykrzać za bardzo, jestem też wyrozumiały dla sprzedawców - laików, którzy nie rozumieją potrzeby sprawdzenia pióra Z powodu braku możliwości sprawdzenia pióra już kilka razy zrezygnowałem z zakupu w empiku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts