Alveryn Posted December 12, 2012 Report Share Posted December 12, 2012 (edited) Otwieram skrzynkę na listy, a tam koperta. W kopercie – paczuszka w folii bąbelkowej. Pod folią – pudełeczko, w pudełeczku –znów folia. W końcu, spod tych wszystkich warstw opakowania wyłoniło się TO. Podłużne, mocno powycierane etui zamykane na dwa haczyki. Po odhaczeniu można otworzyć wieczko. Wewnątrz, w zagłębieniu wyłożonym bardzo już wytartym materiałem, leży sobie piórko. Ale nie wieczne. Doczesne. Rączka z masy perłowej i (na oko) pozłacanego mosiądzu. Spiralny uchwyt urozmaicono motywem roślinnym. Brak oznaczenia producenta, podano jedynie rozmiar - "2". W zagłębienia wklejono kolorowe szkiełka/kryształki/kamyki/coś kolorowego, przezroczystego, ciętego w fasetki. Waga: 6 g. Długość całkowita: 163 mm. Długość rączki: 138 mm. Stalówka prawdopodobnie złota, oznaczona: AIKIN LAMBERT & Co No 2 Na czubku udało mi się dojrzeć mikroskopijne ziarno. Nie wygląda na spisane, po prostu jest go bardzo mało. Szlif wąski, nietrudno o drapanie, ale spektrum szerokości linii jest za to imponujące. Spód stalówki zmatowiono na odcinku moczonym w atramencie, prawdopodobnie dla lepszego utrzymania kropli atramentu. Przepływ jest spowolniony i łatwiejszy do kontrolowania, niż np. we współczesnych maczankach marki Brause. Da się pisać, choć trudno mówić o jakimś niesamowitym komforcie. Ostatecznie, to tylko maczanka. Nie umiem pisać maczankami. Edited December 12, 2012 by Alveryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted December 12, 2012 Report Share Posted December 12, 2012 Przyznam, że nigdy nie interesowałem się maczankami (z wyjątkiem zabaw w kaligrafię), ale to pióro jest przepiękne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekHinc Posted December 14, 2012 Report Share Posted December 14, 2012 Świetne pióro w staro-szkolnych klimatach. Trochę kobiece. Skąd takie paczki przychodzą ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lena Posted January 6, 2013 Report Share Posted January 6, 2013 Alveryn, świetne pióro. Na moje oko całkiem nieźle Ci to pisanie maczanką wyszło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts