Alveryn Posted October 12, 2011 Report Share Posted October 12, 2011 W znanym sklepie z piórami w Galerii Mokotów można sobie przetestować najnowsze dzieło firmy Parker. Pisze. Nawet gładko. Za to twardo i sztywno. Stała grubość linii. Efekt dopasowania jest generowany najprawdopodobniej poprzez ścieranie końcówki wkładu piszącego. Nie zauważyłem, żeby podczas pisania "stalówka" lub "spływak" w jakiś sposób pracowały. Stąd wniosek, że wygląd to sztuka dla sztuki. Wykończenia wyglądają ładnie. Ale ładniej by wyglądały na Premierze Przyrząd słusznych rozmiarów, umiarkowanie ciężki, gumiasty w dotyku (do testów dali wersję w "cegiełki", bez "okuć"). Sprzedawczyni wyjaśniła mi (nie wątpię, że zgodnie z linią producenta), że cała szopka z charakteryzacją jest zrobiona specjalnie dla osób, które lubią pióra, ale nie lubią plamienia atramentem (sic!) lub rozmazywania pisma na kartce (sic!^2). To w końcu lubią te pióra, czy nie? Wygląda na to, że Parker, zamiast zacząć wreszcie produkować stalówki w rozmiarze F (prawdziwym) i własny odpowiednik Diamine Baystate, wydał z siebie cienkopis udający pióro. (Czy ja się aby nie powtarzam? Jasne, powtarzam do bólu! ) Specjalnie dla osób, które kochają pióra tak bardzo, że wolą pisać czymś innym, ale podobnym. Niech żyją spece od marketingu !!! Cena: zdaje się, że niecałe 650 zł. O cenę wkładów nie pytałem. Moim zdaniem, za 2 lata sprzęt tajemniczo zniknie z rynku albo wyląduje w segmencie popularnym, obok różowego Vectora i linii "writewear". Chyba, że się mylę. Ale nawet, jeśli się mylę, to co z tego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted October 12, 2011 Report Share Posted October 12, 2011 Parker robi postępy, wszakże można przetestować Zastanawiam się kogo wybrali na "target" (wykształcenie, zarobki). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted October 12, 2011 Report Share Posted October 12, 2011 Sam chętnie pobawiłbym się tym... przyrządem pisarskim, ale kupować go nie zamierzam. No, chyba, że faktycznie wyladuje obok różowego Vectora. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted May 12, 2013 Author Report Share Posted May 12, 2013 Zaczynają się "promocje" i przeceny Ingenuity. Czyżby powiało klapą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted May 12, 2013 Report Share Posted May 12, 2013 nie ma się co dziwić. Swoją drogą trochę już jest ten Parker w sprzedaży, ale się nie sprzedaje w ogóle. Przynajmniej w Lublinie W sklepie w największej w Lublinie galerii handlowej sprzedali jedną sztukę 5th :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted June 10, 2013 Report Share Posted June 10, 2013 Ja znowu ostatnio kupiłem ingenuity. Tyle, że nazywa się Faber-Castell Ecco Pigment, ma szerokość 0.4 mm, i zawiera szybkoschnący tusz. Aha, no i kosztował jakieś 4,00 zł. Przepłaciłem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts