ragasonics2 Posted April 29, 2023 Report Share Posted April 29, 2023 (edited) które pióro jest lepsze a które Wam się bardziej podobawaterman carene deluxe czarne gtczysheaffer valor burgund https://imgur.com/a/lWP7c4S Edited April 29, 2023 by ragasonics2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted April 29, 2023 Report Share Posted April 29, 2023 Valor bardziej, ale poszukaj opinii i informacji, czy te stalówki inlaid nie przeciekają z czasem, dotyczy obu piór. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zami Posted April 29, 2023 Report Share Posted April 29, 2023 Trudno obu piórom odmówić uroku i oryginalności. Mam dwa starsze Sheaffery z takimi stalówkami i oba piszą baaardzo mokro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zmija Posted May 1, 2023 Report Share Posted May 1, 2023 Ludzie chyba trochę boją się stalówek tego typu. Są filmiki jak je uszczelniać, więc coś jest na rzeczy z tym przeciekaniem. Przynajmniej trzeba się z tym liczyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted May 2, 2023 Report Share Posted May 2, 2023 I nie zawsze to uszczelnianie działa, mój Triumph Imperial i tak momentami przecieka. Urok mają, ale potrafią być niewdzięczne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nilfein Posted May 7, 2023 Report Share Posted May 7, 2023 Ja przerabiałem Legacy II, kilka egzemplarzy, z stalówką inlaid. Niesamowicie mi się podobają te pióra, ale... w jednej miałem galopujący "ink starvation" (po paru zdaniach robiło się sucho), a w innym z kolei lało jak ze szlaucha. Chętnie bym przygarnął, ale...ja piór używam, więc poprzednie doświadczenia skutecznie mnie zniechęcają do inlaidów Sheaffera. Co zabawne, Kolega ma i Legacy i Valora, które piszą idealnie. Nie mam pojęcia, od czego to zależy... Miałem natomiast identyczne Carene i tam żadne problemy nie występowały. Pióro piękne, ale sztywność inlaida i jakiś taki, nie wiem, sweet spot stalówki mi nie do końca leżały. Pióra z takimi stalkami są dosyć specyficzne w użytkowaniu i trzeba to mieć na uwadze przy zakupie, bo tanie też nie są. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moogoom Posted May 25, 2023 Report Share Posted May 25, 2023 (edited) A mnie ten typ stalówki totalnie nie pasuje. Po prostu mi się nie podoba. Nie umiem tego inaczej wyargumentować ale chyba jestem tradycjonalistą... 🙂 Edited May 25, 2023 by moogoom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klerk Posted May 25, 2023 Report Share Posted May 25, 2023 @moogoom być tradycjonalistą, cóż to znaczy? Gdzie przetrwała tradycja tych lat? Toż to cała epoka... przeminęła, a Sheaffer: ..jest starszy od: ..ale całe szczęście nadal produkowany, nadal do kupienia. Czy może się nie podobać?,.. hhum🤔 Tu zgodnie z zasadą: kochaj albo rzuć! Szczególnie dotyczy to tej gabloty😉😀. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moogoom Posted May 25, 2023 Report Share Posted May 25, 2023 hahaha :-) Fajne porównanie.... gratuluję pomysłowości 🙂 Ale.... u mnie? ---> zdecydowanie rzuć.... Samochód też super i się podoba, bo... nie mój.... nigdy mi się ta gablota nie podobała, bo nie podobają mi się samochody z zakrytymi kołami... Popatrzeć? z miłą chęcią ale kupić.... oj to już nie 😉 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts