Jump to content

Pen Show Poland 2023

Ann_gd

Recommended Posts

Atrament 2023 roku, mój ulubiony OxBlood jest kosmiczny??

Pillars-of-Creation-Webb-w-1.jpg

... zaraz, zaraz,   koci !!!? 

Pillars_of_Creation_webb_cat-w-1.jpg

Tak, czy inaczej, wysmerfuję sobie najnowszą edycję, bo poprzednia się kończy, a każda, rozumiecie😉, limitowana. Koci, to jakoś nie współgra, bo ulubieńcem Rodziny jest:

depositphotos_1217304-stock-photo-samoye

Ale jak skombinować biały atrament🤔🤗?

• 1 month later...

Wczoraj zawitałem na wystawę i zauważyłem większy ruch niż w zeszłym roku. Pojawili się kolekcjonerzy z Włoch, sprzedawcy z Węgier. Niektórzy nasi sprzedający oferowali nawet upusty na zakupy, co w porównaniu z poprzednią edycją było miłym gestem. Również organizatorzy zaskoczyli ceną biletu, ale tylko do momentu wręczania prezentów w postaci kalendarzy na ten rok firmy Mo..kine. Bardzo przyjemny prezent, za co kłaniam się w pas organizatorom.

Dużo osób korzystało z warsztatów, a atmosfera była wspaniała.

Teraz może trochę ponarzekam - primo: przy takiej ilości osób zaduch był potężny przez co ciężko było oddychać, secundo: tak jak i w zeszłym roku - brak sensownego oświetlenia. Tam jest po prostu ciemno! W zeszłym roku też pogoda nie rozpieszczała i też było ciemno. To jest fatalne, bo jak oglądać w pełnej krasie pióra i atramenty gdzie ledwie co widać? Przecież przy stoiskach można na statywach umieścić naświetlacze ledowe i od razu będzie piękniej (może jakiś deal z branżą foto, bezpłatna reklama za wypożyczenie statywów i lamp?)

Pomimo tego wszystkiego wróciliśmy do domu zadowoleni i ze lżejszymi portfelami. Święta będą mniej okazałe, ale dzięki Pen Show Poland bardzo kolorowe!

Ok, najciemniejsze, ale które?

Czerń?  Głęboki (kosmiczny) błękit?  Ciemny brąz (umbra)?  A może wcale nie jest taki ciemny, tylko na niedoświetlonej sali wszystko ciemne? 

@firewalldzięki za szybką, zaiste dziennikarską recenzję👌😀

Kreska z pióra idzie od granatu w stronę czerni

Rozmazanie daje maz taki od góry do środka tego plakatu.Z lekkim odcieniem szarości. Na razie jeszcze nie rozpakowałem swojego słoiczka i nie próbowałem. Będzie trzeba znaleźć trochę czasu, ale do świąt nie wyrobię się, a przecież trzeba będzie nacieszyć się nowym nabytkiem. Tym bardziej, że pojawiły się i nowe nabytki i nowe próbki.

336243632_569320885151842_85671067743836

Zainspirowany kosmicznym🌠🌌🌟💫 atramentem Liquid Words 2023 postanowiłem taki niebiański-niebieski zrobić, bo ostatnio królował Oxblood, trochę już mi się opatrzył. Jak wypadło, zobaczcie sami, rzeczywiście jest taki ciemny, a foto dodatkowo skradło nieliczne niebieskie akcenty.  Po pewnym czasie niebiesko-granatowy przeszedł raczej do kosmicznej głębokiej czerni, a to dlatego że, inkaust dojrzewa na papierze i przebił kolory💪. Następnym razem będę musiał to uwzględnić👌😀.

IMG-20230402-181218.jpg

Jak widzicie, to trwała mikstura, woda niewiele może jej zaszkodzić, ale się szczególnie nie dziwcie, co najmniej 80% inkaustu:

Robimy inkaust - średniowieczny atrament.